«Muška vina» koja su nas izula iz štikli

Pred nama je Pink Day, festival ružičastih vina. Ona se vežu uz nježniji spol jer žene, kao, vole laganija, lepršava i poletna vina. Točno. Što je u tome loše? No, treba priznati da i nas žene poneka tzv. «muška» vina znaju izbaciti iz štikli. Donosimo mini listu vina koja su svojom snagom i punoćom okusa osvojila naše lovorike u 2 kategorije: terroir i sorta.

1) Umjetnost velikog terroira: Clai Brombonero 2013. (100% refošk)

Giorgio Clai svoju etiketu Brombonero pušta na tržište samo u godinama kada njegov refošk pokaže iznimne rezultate. Zadnja edicija osvaja elegancijom i punoćom okusa „protkanom“ istarskim tlom. Visoke sortne kiseline divno su upotpunjene bogatim tijelom, a uz karakteristične arome Mediterana, nailazimo i na natruhe ljubičice te prašine. Sve se lijepo zaokružuje u gotovo eteričnoj punoći koja već u prvoj godini od puštanja na tržište pokazuje da je ovo refošk kojeg se isplati čekati.

2) Umjetnost velike sorte: Tomić Veliki plavac mali (100% plavac mali)

«Artisan» i stari majstor Andro Tomić u svojoj je velikoj etiketi vinuo plavac mali u totalno nove visine. Kada pomislite da ste već vidjeli sva lica plavca, na scenu ulazi Andro i svima baca rukavicu izazova. Na nosu ovo je tipično školski odrađen plavac kojeg ne možete promašiti. Premda iznimno kompleksan već na prvi njuh, zaključit ćete da je riječ o velikom vinu kad njime oblijete  nepce. Njegova je punoća gotovo „amarononska“ a bogatstvo okusa i aroma ostavljaju dojam da bi ovaj Veliki, našeg plavca malog zaista mogao učiniti grandioznim svjetskim vinom.

  • opaska pisca: Ovakva se snažna, bogata, slojevita i ekspresivna vina najbolje sljubljuju uz žene jednakog karaktera 🙂

Piše:Martina Bek
WSET, Level 3
Imago Wine School founder

«Muška vina» koja su nas izula iz štikli Tomić Veliki Plavac Mali

Sharing is caring!