Fina Vina by Boris

Segura Viudas, Aria Brut Nature (NV-non vintage)

Fina Vina by Boris Faunus

Okupljali smo se uz živahno perlajući pjenušac iz španjolskog Penedesa, nedaleko Barcelone, posebno poznatog po pjenušcima, tzv. Cava-ma. Cava (dolazi iz španjolskog, točnije katalonskog ‘podrum’) je zaštićeno ime ili oznaka zaštićenog podrijetla za pjenušce iz ovog područja. Proizvodnja Cave regulirana je propisima i kontrolirana od strane regulatora. Ime pjenušca je Aria a proizvođač Segura Viudas, manja, “boutique vinarija” u sastavu Freixenet grupe. Aria nastaje iz sorti koje su karakteristične za ovo vinorodno područje: xarello, parellada, macabeo. Aria nosi oznaku Brut Nature, pjenušac bez dosage-a (nakon prve fermentacije, u potpuno suho bazno vino, a nakon degorgementa (odstranjivanja taloga), prije čepljenja se ne dodaje nikakav dosage). Takav pjenušac je vrlo suh i predstavlja odličan aperitiv. Ipak, obzirom da dolazi iz vrlo sunčanog područja, jasno je osjetna razlika između Brut Nature Cava i onih iz Champagne, npr. Aria je karakteristično voćna i zarazno pitka.

Uz pjenušac smo grickali originalne talijanske grissine koje proizvodi mala, manofakturna pekara u podnožju Julijskih Alpi, sjeverno od Udina. Svi sastojci su prirodni, bez ikakvih umjetnih dodataka a ulje je ekstradjevičansko. Nudimo ih u sedam različitih varijatni: s lukom, s maslinama, sa sezamom, sa začinima, s bundevom i grožđicama, s ružmarinom i sa češnjakom.

Slijedeća grickalica je bio “ekstradjevičanski čips” San Nicasio, jedinstveni krumpirov čips pržen u ekstradjevičanskom maslinovom ulju i posoljen ružičastom himalajskom solju. Proizvodi ga mala manufaktura u Cordobi (Andaluzija) a pri tome surađuje s uljarom koja prema jednom od relevantnih maslinarskih vodiča nosi naslov “Best mill in the World”. Ovo područje svjetski je poznato po proizvodnji maslinovog ulja. San Nicasio se opravdano može smatrati zdravom namirnicom jer NE sadrži gluten, laktozu, dodani šećer, bilo kakve konzervanse ili additive a najvažnije, niti za čips i pržene stvari inače vrlo karakterističan i vrlo opasan akrilamid (kancerogen). San Nicasio je nagrađen već sa 6 zlatnih medalja u Bruxellesu (World selection of Quality), nagradom The best food made with Extra Virgin Olive Oil, Expoliva 2011 te COQS D’OR 2014 Le Guide des Gourmands, Francuska (dodjeljuje se unaprijed i objavljuje u 2014). San Nicasio je jedinstveni čips s potpisom „chipsmastera“ Rafael del Rosala koji odnedavno isti proizvod pakira i pod posebnom linijom proizvoda koju je pod svojim imenom u Americi lansirao svjetski poznati chef Jose Andres. Zanimljivost je da se San Nicasio u Španjolskoj prodaje čak i u nekim ljekarnama a umjesto u supermarketima distribuira se u sve veći broj zemalja svijeta kroz delikatesne dućane, vinoteke i vrhunsku gastronomiju (hotele, barove…).

Monte Zovo, Pinot grigio 2012

Prvo bijelo kušano vino je bio Pinot grigio iz Veneta, manje obiteljske vinarije Monte Zovo. Vinogradi se nalaze između Verone i istočne obale jezera Garda. Tipične je svijetle, lagane slamnatožute boje te vrlo privlačno mirišljav i pitak. Asocijacije pri kušanju su na bijelo cvijeće, jabuku, krušku, donekle bananu… Ovo je vino koje se slaže s vrlo širokim spektrom jela, od laganih predjela, bijelih rižota i tjestenina do ribe i bijelih mesa. Odličan na pijuckanje u dobrom društvu.

Castelo della Sala, Bramito del Cervo 2012

Drugo bijelo kušano vino dolazi iz vinskog carstva Piera Antinorija (Marchesi Antinori) i to iz područja južno od Toskane, Umbrije. Umbrija je za razliku od Toskane poznata po bijelim vinima (Orvieto npr). Bramito del Cervo se prepoznaje kao „mali Cervaro“, mlađi, cijenom znatno pristupačniji brat najpoznatijeg i najcjenjenijeg bijelog vina Antinorija, slavnog Cervara (posjed Castelo della Sala). 100% chardonnay. Nakon maceracije, fermentacija mošta odvija se u 225 lit bačvicama od Allier i Troncais hrastovine. Dio vina prolazi kroz malolaktiku a zatim je blendiran s ostalim vinom. Na nosu se osjeti voćnost s čistim sortnim karakteristikama, vanilija i paljeno drvo. Na okusu je mekan i dobro balansiran s odličnom strukturom. Radi se o vinu za vrlo dobre vinske karte i za istinski enogastro doživljaj.

Alfredo Arribas, Faunus 2011 Ediciones I-Limitadas

Prvo kušano cr(ve)no vino dolazi iz Španjolske, iz top vinorodne regije Priorat. Proizvođač je ujedno i svjetski priznati španjolski arhitekt Alfredo Arribas kojeg označavaju i kao “enfant terrible” Priorata zbog njegovih iskoraka izvan tradicionalnog. Priorat u pravilu znači: moćno, bogato, jako, tamno, veliko cr(ve)no vino. Faunus, koji smo probali, namjeran je primjer “novog stila, nekog novog Priorata”, osjetno je lakši u tijelu, pitkiji (a i znatno pristupačniji cijenom od uobičajeno izuzetno skupih vina iz Priorata), neopterećen tradicionalnim. Radi se o cuveeu sorti tempanillo, syrah, merlot, carignan. Njegovano je devet njeseci u kombinaciji bačava američkog i francuskog hrasta. Grožđe je sa loza starosti 20 do 50 godina, sađenih na visokim padinama od 200 do 300 m n.v.Intenzivne, žive purpurne boje. Eksplozija svježine crnog bobičastog voća se isprepleće s dimnim notama. Izdašnog tijela i jačine. Intenzivnog “aftertastea”. Naziv vina inspiriran je bogom divlje prirode i plodnosti koji je, kako se vjeruje znao sve tajne poljodjelstva.

Tormaresca, Bocca di Lupo 2006

Drugo cr(ve)no kušano vino dolazi iz apulijskog vinograda Piera Antinorija, u vinskoj apelaciji Castel del Monte. Sorta je aglianico uz mali doprinos caberneta. Vino je odnjegovano uz potpunu malolaktičnu fermentaciju, zbog koje je divno mekano, baršunasto, 14 mjeseci je odlezalo u baricima i dodatno u boci prije puštanja u promet. Ovo vino divan je izražaj snage pomalo divljeg i začinskog aglianica obuzdanog majstorskom vinifikacijom i pretvorenog u izuzetno elegantno, gotovo baršunasto vino. Šteta, pod ruku su nam baš došle neke boce koje su izgleda bile izložene previsokoj temepraturi pa nisu pokazale najbolje od tog, inače jako, jako dobrog vina s fantastičnim odnosom cijene i kvalitete.

Monte Zovo, Recioto Valpolicella 2011

Desert na kraju je bio poznato slatko vino Valpolicelle, također iz vinograda zapadno od Verone. Radi se o slatkoj verziji raskošnog Amaronea, svjetski poznatog, velikog vina Italije. Kao i Amarone, Recioto nastaje iz višemjesečno prosušivanih grozdova (kroz cca 4 mjeseca u posebnim sušarama) grozdova tri valpolicelske sorte corvine, molinare i rondinelle. Vino pokazuje lijepu ravnotežu slatkoće i kiselina što je vrlo važno za konačni pozitivni dojam o svakom slatkom vinu. Ima vrlo finu taninsku komponentu. Vrlo, vrlo fino za pijuckanje na kraju finog obroka, uz npr kakve suhe kolačiće, uz tamnu čokoladu a najbolje uz zrele sireve, štrudlu od sira i slično.

Za sam kraj kolala je boca Plavca malog Majstor 2009 bračke Stine koja je odlično i impresivno zapečatila cijelo kušanje u stilu pravog “grand finala”.


Vivat fina vina d.o.o. / Vivat fine wines Ltd
F. Folnegovica 1b, 10000 Zageb, Hrvatska/Croatia
Mobile +385 98 227285
Office +385 1 6195966 Posjetite našu vinoteku u Folnegovićevoj!

Sharing is caring!