Večera „Meneghetti Dinner as a Magical experience“

_DSC2095

Da je Meneghetti Wine hotel – svojedobno je to bila Stancija Meneghetti u malom mjestu Bale nedaleko Rovinja – uistinu poseban hotel i sasvim specijalno mjesto, znam od trenutka kad je vlasnik, odvjetnik Miroslav Plišo sa suprugom Romanom Kajfež počeo ostvarivanje svog davnašnjeg sna o imanju s vinogradima i maslinicima. Godine su prolazile, priča o Meneghettijuje rasla, pojavila su se izvrsna vina, ulja, pjenušci a Stancija je ušla u rang najboljih, u društvo odabranih hotela prestižnog lanca Relais Chateau. Desetog dana mjeseca ožujka u Meneghettiju je, pod ravnateljskom palicom direktorice Suzane Vrtičević-Tica a uz pomoć kreativne event management agencije Eures Tim i Martine Tretinjak Dananić  započeo jedan novi ciklus. Riječ je o projektu koji večere i gastronomiju do koje se u Menegehttiju iznad svega drži, diže na jednu sasvim novu razinu. Večera je nosila ime Meneghetti Dinner as a Magical Experience i – zaista je to i bila. Namijenjena istinskim ljubiteljima vrhunskog gastronomskog užitka zasigurno će ostati zapamćena po svojoj posebnoj  i magičnoj atmosferi, izvrsnoj hrani, finim vinima, potpunom doživljaju kojem je pristvovalo dvadesetak sretnika. Večera je bila posebna  ne samo po obaveznom crno-bijelom dress codu domaćina i uzvanika nego i po  prekrasnim maskama koje su ujedno bile i dar gostima i obavezan modni dodatak,  te tajanstvenom jelovniku. Eksluzivnom dojmu večere pridonijelo je osoblje hotela odjeveno u elegantna odijela a pristup gostima je te večeri bio osobito profesionalan sa specijalnom posvećenošću svakom gostu. Večer čiji menu su osmislili chefovi Meneghetti kuhinje – Danijela Pifar & Bojan Vuković je počela vrhunskim pjenušcem Meneghetti Classic 2015 iz magnum boca. Prvo jelo nosilo je naziv Magic Touch a bio je to beef tartar s pečenom pancetom i listićima larda uz rose Kuća Glavić Rose 2016. Tartar je imao izrazito dobru strukturu mesa, fermentiran je onoliko koliko je trebalo a začinjen je bio savršeno. Nakon toga je uslijedila Black Queen, gusta krem juha od  jadranske sipe u kojoj su važan element bili termički obrađeni komadići limuna koji su gustoj krem juhi od sipinog crnila dali fantastičnu svježinu, uz izvrsni Meneghetti White 2015. Naziv idućeg jela bio je The Art of the Sea, a to je bio file brancina s umakom „kamenite“ ribe i perlama od bijele palente i peršinova ulja uz Meneghetti White 2016. Jelo pod nazivom Journey Through the New Experinece bio je 48 sati marinirani biftek  sa čipsom od mladog krumpira  praćen višestruko nagrađivanim Meneghetti Red 2011. Ovo je zahtijevalo je od gosta da postane aktivni sudionik u pripremanju. Na tanjuru je bio odličan čips od krumpira i fantastičan umak a svaki gost je dobio nekoliko komada fino narezanog bifteka i ploču vrućeg vulkanskog kamena te posebnu pincetu za pečenje mesa. Uistinu – doživljaj! Čak i za one koji nemaju sweet tooth – iduće jelo, tj. desert Illusion of Taste bio je pravi umjetnički i osjetilni događaj. To je bio fantastičan sorbet od celera i gin tonica na tostiranim lješnjacima koji su izvrsno upotpunili jelo i dali mu poželjnu hrskavost. I – na kraju, The Tree of Life, nevjerojatno čokoladno umjetničko djelo slastičarke Dragane Lovrić Kovačević koje se sastojalo od sladoleda od maslinovog ulja, crumblea od crnih maslina, moussea od tamne čokolade i maslinovog ulja, šećerne vate od jagode i kavijara od maslinovog ulja uz što je poslužen 12 godina star Meneghetti Brandy. Kako  ovo nije bila samo večera nego svojevrsni teatar, uz DJ-a koji je izvrsnom glazbom začinio druženje i hranu, između sljedova su nastupali performeri. Savršeno usklađeni sa svjetlosnim efektima i vizualnim, multimedijskim programom – učinili su svojim pokretima, plesom i glasom – da se uistinu svi uzvanici osjećaju posebno. Gotovo kao u filmu Peti elemet Luca Bessona – kad operna pjevačica Plava Laguna pjeva negdje usred svemira. Valja naglasiti i podcrtati da je ovaj kulinarsko-vinski-medijski-umjetnički show bio ujedno i spektakularan i diskretan, odnosno nenamteljiv te da predstava nije preuzela glavnu ulogu. Pazilo se na sve detalje, pa su čak i keksi koje su konobari nudili gostima na početku, uz  pjenušac, bili oblikovani i ispečeni u obliku maski. Večer je završila s izvrsnim ginom domaće, istarske provenijencije, ginom Karbun Destilerije Aura. Praktički odmah nakon završetka ove divne večeri organizacijski tim je imao radni sastanak o nastavku ove lijepe priče i novim avanturama jela, pića i umjetnosti s potpisom Meneghetti. Bravo.

Sanja Muzaferija

Komentari su zatvoreni.