Žene koje oblikuju svijet vina

Splitske WOW-ice prisustvovale su radionici „Žene koje oblikuju svijet vina“. Ne može se reći što ih je više impresioniralo: prekrasna vina, francuske vinarke ili priča Alena Gulana koji ih je otkrio.
Dugo ga je trebalo čekati, ali isplatilo se. Prešao je kilometre, sate i sate na cestama Francuske, obišao sajmove više puta, ali kad čovjek u sebi nosi ljubav prema vinima, nijedna žrtva nije teška. Nakon ove radionice, sa sigurnošću se može reći da Alen ima veliko poštovanje prema ženama koje su se našle u svijetu vina.


Degustacija se odvijala na prekrasnoj terasi Bottiglia wine & deli na splitskim Firulama uz asistenciju sjajne žene i sommelierke Kristine Jukić.
Kroz pet slijedova degustacije Alen je predstavio četiri vinarke: Sonia, Valérie, Stéphanie i Sylvie; i njihova vina:
Domaine Raimbault-Pineau Sancerre blanc
Château Roubine Cru Classé La Vie en rose
Champagne Gardet Brut reserve premier cru
Domaine Raimbault-Pineau Sancerre rouge
La Gavacha Garnacha


Degustaciju je otvorio sauvignon, što nije uobičajeno u degustacijskim sljedovima, ali maštoviti režiser je tako odlučio. Sancerre sauvignon vinarke gospođe Sonie Raimbault bio je prvi u čaši. Gospođa Sonia je u zrelim šezdesetim godinama i žena je pilot. Njena ljubav prema jedrenju zračnim strujama sada je zamijenjena vinarstvom. Ipak se nije mogla odreći visina, pa je jedrilice zamijenila zračnim balonima. U ljetnoj sezoni pred zoru, podiže se zajedno s gostima i dočekuje izlazak sunca. Vinogradi su na najboljim brežuljkastim položajima u dolini rijeke Loire, selu Sury-en Vaux kod gradića Sancerre. Njena vinarija posjeduje kompletnu tehnologiju koja radi na bazi zraka. Preše, pumpe, strojeve, sve to pokreću zračni baloni; vjerojatno bi joj na tome i sam profesor Baltazar zavidio. Ženska ruka uključena je u cjelokupno stvaranje vina, od vinograda, kopanja, rezanja loze, podrumarstva, punjenja i prodaje.


Sancerre sauvignon 2023.g.mlado je vino, zelenkastog odsjaja, elegantne aromatike koja daje na citruse uz malo herbalnih nota. Krasi ga mineralnost i lagana gorčina na zadnjem nepcu. Uz obilje vinske svježine, prijao je zalogaj sačinjen od kozje skute, meda i kupine.


U francuskoj pokrajini Provence proizvode se najpoznatiji svjetski rosei. Vinarija Château Roubine specifična je po veličini posjeda koji jednom komadu ima 75 hektara. U povijesti bio je vlasništvo Reda templara prije nego što je 1307. ustupljen Redu Svetog Ivana Jeruzalemskog. Simbol templara je lav, a Reda sv.Ivana zmaj, tako da je grb vinarije Leon Dragon pod zrakama provansalskog sunca. Mijenjali su se vlasnici, a onda je 1994. Valérie Rousselle iz arondismana Var stekla vlasništvo nad Château Roubine. Imanje je tada počelo novu stranicu u povijesti. Ona ulaže u umjetnost i ispunjeni su raznim događajima kao što su izložbe, priredbe, opere, koncerti. Ekipa je velika, ali gospođa od nekih sedamdesetak godina uspješno upravlja time.

„La Vie en rose“ je cuvee u boci od 1,5 litre napravljen od četiri sorte: grenache, cinsault, syrah i role, a samo imanje broji trinaest sorti, što bijelih, što crnih. Uz lagani povjetarac s mora i posljednje zrake sunca, moglo se uživati u tom profinjenom roseu ženstvene inspiracije, kompleksnog spoja svježine i egzotike. Žuto-bijeli zalogaj kanapea s lososom i naribanim jajetom savršeno se uklopio.
Začuo se lagan žamor pomiješan s velikim poštovanjem kada je nastupio veličanstveni Champagne Gardet Brut reserve premier cru. Vinarija nalazi se u blizini grada Reimsa i sve je u Grand Cru položaju. Enologinja Stéphanie Sucheyre je chef de cavea od 2007. u Gardetu, odgovorna za nadgledanje svakog aspekta proizvodnje od grožđa kroz fermentaciju i starenje. Ona je mozak podruma. Od 08.03.2024. Stéphanie je uvrštena u 100 najboljih vinara na svijetu.
WOW-ice su se mogle podsjetiti i obnoviti znanje o šampanjcu kao i to da postoje godišnjaci iz jedne berbe (kao što je Dom Perignon) i šampanjci koji su su nevintage – znači da se vinu dodaju i starije berbe, zato na etiketama ne piše oznake proizvodnje.


Užitak uz ovaj kremozni šampanjac pojačala je kuglica mozzarelle umotane u mrvice pistacije na postelji lista od bosiljka.
Trebalo se opet vratiti na područja gospođe Sonie avijatičarke i probati Sancerre rouge sorte pinot noir. Vinogradi se nalaze na brežuljcima gdje su idealni uvjeti za zdravi temperaturni raspon tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Crni pinot je u biti jednostavan, a opet toliko kompleksan i u tome je njegova ljepota. Pitak je, nježan, svjež, voćan, ali non stop nam otvara novu priču i tjera na razmišljanje. Na crnom kruh ležao je camembert ovijen pršutom s malinom na vrhu.

La Gavacha Garnacha također ima priču. La Gavacha je španjolski sleng za francuske žene u pozitivnom smislu. Sylvie Ziegler je Francuskinja koja se zaljubila u Španjolca dok je studirao u njenoj zemlji. Prije dvadeset godina su se vjenčali i otišli u Španjolsku. Poznata je ona izreka da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, što bi se ovdje možda moglo obrnuti.
Sylvie je konzultant u dvije vinarije: Bodegas Torrederos u Ribera del Duero i Bodegas Vina Cartin u Galiciji, a La Gavacha je projekt gdje je u vrijeme korone ušla u partnerstvo prvo u Aragon-Calatayudu, a nakon toga u La Mancha-Jumilla.
Ona proizvodi tri vrste vina i stoji svojim imenom od početka do kraja. Najbolji joj je crnjak sorte grenache, što se na španjolskom kaže garnacha. Logo na etiketama je otisak prsta koji je oblikovan u profil vinarke.

 

Sorta grenache se više koristi za proizvodnju rosea ili kao partner drugim vinima. Rjeđe ga nalazimo samostalnog. Snažne je boje, punog tijela, jak i skladan. Prijao je uz zalogaj pečenog purećeg odreska na palenti,a između je bila kruška.
Tijekom ove vrlo zanimljive radionice Alen je dao riječ iskusnoj sommelierki i WOW-ici Kristini. Kike je naglasila da je sretna što radi posao koji voli i kako joj osvrti zadovoljnih gostiju pričinjavaju veliko zadovoljstvo. Naglasila je da se nikada prema vinu ne treba odnositi bahato. Postoje vina razne stilistike i kvalitete, i mišljenja je da svakome treba dati šansu, a zamjerke kulturno i s argumentima iskomunicirati. Poštivanje, te zdrava i pozitivna komunikacija, ključ je svega.


I na kraju je na pijedestal nastupila gošća iznenađenja, znanstvenica sa splitskog Instituta za jadranske kulture Dr. sc. Ana Domagoja Mucalo, doktorica od ljekovitih antioksidansa koji se nalaze u plavcu malom. Istaknula je kako joj je djed usadio ljubav prema vinarstvu ne očekujući da će postati znanstvenica. Osvrnula se na prošlost kad su ispred čelnih vinarija bili isključivo muškarci, ali u pozadini i funkcioniranju posla uvijek su žene. To je isprepleteno od samog vinograda sve do konačne promocije vina. Ana ima malu proizvodnju vina, zadovoljna je s muškom ekipom s kojom radi, ali mišljenja je da ona ima malo više osjećaja za detalje, a detalji su u konačnici ono što vinima daje značajnu razliku.


Splitske WOW-ice zahvalne su Winebox-u i ekipi iz Bottiglia wine & deli, jer su na ovoj iznimno zanimljivoj radionici proputovale vinorodnim regijama istražujući okuse, mirise i priče o vinskim damama koje s pravom nose epitet „creme de la creme“ svjetske vinske scene.
Živjele dame “WOW” Women On Wine – Žene i Vino i vinski guru Alen Gulan

Tekst: Nada Piacun
Foto: Adela Zujic Viskovic

Sharing is caring!

Događanja