WOW Valentinovo u Villi Ružić

Da se žene mogu odlično zabaviti na ženskom druženju, sve u skladu s hit-pjesmom Miley Cyrus „Flowers“, u kojoj stihovima „I can buy myself flowers“ poručuje da je itekako samostalna, još su jednom dokazale i riječke WOW-ice. Večer uoči Valentinova provele su družeći se uz fina vina u prelijepim salonima Ville Ružić na Pećinama gdje im je u spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić domaćin bio prof. Theodor de Canziani. Pričalo se, dakako, ponajprije o ljubavi, ali i vinu, ženama, povijesti…

Profesor de Canziani proveo je gošće kroz baštinu Ville Ružić pričajući o njenim graditeljima, zanimljivim osobama i njihovim životima, ali i o vrlo posebnim ženama kao što su književnica Ivana Brlić Mažuranić, slikarica Fanny Daubachy de Dolje-Brlić i pjesnikinja Jagoda Brlić Amruš, koje je okupio pjesnik, književnik, jezikoslovac, odvjetnik, političar i hrvatski ban Ivan Mažuranić. Bilo je vrlo zanimljivo slušati o povijesti vile i njenim prvim vlasnicima, dr. Viktoru Ružiću i njegovoj supruzi Nadi Brlić čija je ljubavna priča prekrasana a i danas se njena toplina može osjetiti u svim zakutcima ovog prekrasnog zdanja. O tome kako su razmišljali i što su napisali o zaljubljenosti, zavođenju, strasti i ljubavi na prijelazu iz 19. u 20.stoljeće, pričala je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Cvjetković, koja je čitala i ulomke iz Dnevničkih zapisa Ivane Brlić Mažuranić.

Njene strepnje i prva poimanja ljubavi, kao i sve ostale povijesne ličnosti povezane s ovom kućom, zaintrigirali su i inspirirali dopredsjednicu WOW-a Margitu Belušić koja je elokventno i zanimljivo pričala o povijesti pjenušca ali i o ostalim vinima koja je odabrala a tijekom večeri su predstavljena po ključu skladnog sljubljivanja uz ljubavne priče koje skriva vila.

Večer je započela s pjenušcem Blanc nature vinarije Coletti Franje Kolarića s Plešivice gdje je odrasla Ivana Brlić Mažuranić. Mjehurići su se krasno naslonili na priče o ljubavnim strepnjama i nadanjima, prvoj ljubavi i braku ove sedam puta za Nobelovu nagradu nominirane književnice. Gospođa Amruš, pak, dobar je dio života provela u divnoj vinorodnoj regiji Hrvatske, Slavoniji, koja se diči fantastičnim graševinama, najrasprostranjenijom sortom središnje Hrvatske – pa je Belušić za nastavak večeri i priču o Jagodi Brlić-Amruš odabrala upravo graševinu iz našeg najstarijeg podruma, onog u Kutjevu.

Hrabra preporodna pjesnikinja Brlić- Amruš svoje je emocije pretakala u pjesme, bila je majka tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Amruša a u njezinu su se domu sastajali i velikani poput Preradovića i Šenoe. Svi su se jednogalsno složili da se u to doba vjerojatno i pila graševina te da je izbor kutjevačke pun pogodak. Slikarica Fanny Daubachy de Dolje-Brlić, pak, čekala je svoju ljubav Andriju Torkvat Brlića punih 12 godina. To se čekanje isplatilo jer je ta karakterna žena svoje čežnje pretakala u predvne slike a traminac Iločkih podruma iz 2021. se sjajno uklopio u njenu čeznutljivu ljubavnu priču. Ovo vrhunsko suho vino dostojno kraljeva (znamo da se pilo na dvoru britanske kraljice Elizabete) odgovarajuće je i za energičnu a suptilnu ženu koja se znala izboriti za sve što je htjela.

U nastavku večeri, prešlo se na crveno vino, frankovku Feravina iz linije Miraz, sortu tipičnu za podneblja gdje su ove heroine neko vrijeme živjele, točnije: sve tri žene su dobar dio svojih života provele u Slavonskom Brodu. A za sam kraj, gošće i domaćin su se počastili borgonjom vinarije Damjanić, karakterističnom za crvenicu sjeverozapadne Istre. Nakon što je im je domaćin cijelu večer zanimljivo pričao povijesne priče, WOW-ice su dobile zadatak da pogode njegovo najdraže vino, tj. sortu. A on je onda priznao da je to – borgonja. Inače, vinski znalac Ivo Kozarčanin opisuje zanimljivost o tome kako su borgonja i frankovka ista sorta – pa bi se u šali moglo reći da imamo najdulju, 600 km dugu, vinsku cestu u Hrvatskoj – od Iloka do Poreča. Frankovka je stara sorta raspostranjena u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj a koja se u dosta velikom stilu vraća na vinsku scenu, a mnogi nisu znali da je pod imenom borgonja, prisutna u Istri. Svima je bilo interesantno i edukativno usporediti frankovku uz Feričanaca i Damjanićevu borgonju iz Poreča: različito podneblje, vina tako slična a opet tako različita i posebna. Večer u kojoj su glavnu ulogu igrale žene, povijest, književnost i druge umjetnosti; ljubav i – vino – osobito ono iz dva naša vrlo stara podruma, Ilok i Kutjevo, završila je u nadi da že se slične večeri i druženja ponoviti. Živjeli ljubav, vino i WOW!

Fotografije – Novi List, Ana Križanec

Sharing is caring!

Događanja