Vina Koper, Brolo & WOW

Na spomen podatka od oko tri milijuna proizvedenih boca vina godišnje, prvo što pada na pamet je industrija ili pak goleme zemlje koje se diče ogromnim vinarijama, a ne jedna mala susjedna nam zemlja. Prevarili biste se – jer slovenska Vina Koper, inače vinarija treća po veličini u Sloveniji (nakon Ormož Jeruzalema i Goriških brda) proizvodi upravo toliko vina na tridesetak etiketa. WOW! No, na nedavnom mini masterclassu kojem su ekskluzivno prisustvovale članice udruge WOW i dva vinska novinara, kušala su se odlična vina iz njihove Linije Capris, koja su po svojim karakteristikama vrlo daleko od svake primisli i negativnog prizvuka koji može imati pojam „industrija“.

Kušanje 6 etiketa (plus dvije etikete iznenađenja), vodila je mlada ali iskusna sommelierka i predavačica HSK, Jana Košćec, a gostovao je i predstavnik vinarije, Borut Anzeljc. Druženje i tasting omogućila je razmjerno nova vinoteka Brolo na adresi Prisavlje 2 u kojoj je goste velikodušno dočekala voditeljica Veronika Pranjić koja je ponosno pokazala i preuređenu, dovoljno veliku i zaista izvrsno uređenu vinoteku. Osim prostora koji više ne nalikuje onome kakav je bio za vrijeme bivših vlasnika, nego je suvremen, prozračan, uredan i upravo – pozivajući – važna je, naravno, ponuda, a ona je vrlo znalački odabrana. Tu su vina renomiranih istarskih ali i dalmatinskih i kontinentalnih vinarija, poput vinarije Tomaz, Deklić, Dvorac Belaj, Koquelicot, Dvanajščak Kozol, Barun, Erdoro, Kota, Zlatno Brdo, Rizman…., s naglaskom na domaća i slovenska vina.

Osim vina, u ponudi su i razni Aurini destilati i likeri, Wise Gruse rakije, Hubert rakije, San Servolo piva i popratni asortiman delicija i vinskog pribora. Inače, Brolo distribucija se bavi prodajom vina, maslinovih ulja, destilata i San Servolo piva već 10ak godina te distribucijom pokriva cijelo područje Hrvatske. Sljedeći smisleni poslovni poduhvat bilo je otvaranje maloprodaje u Zagrebu tako da je Vinoteka Brolo krenula sa radom u rujnu prošle godine. U vinoteci Brolo možete degustirati odabrani asortiman s polica, a često organiziraju promocije i prezentacije vinara. Desetak gostiju uistinu je uživalo u kušanju svih etiketa, među kojima, doduše, nije bilo slatkih muškata po kojima su Vina Koper najpoznatija (Žuti i Rumeni) – nego visokokvalitetna premium linija Capris, namijenjena onima koji znaju (i žele) više, tj. linija predviđena za HoReCa kanal (restorane i barove).

Karakteristika ove propulzivne vinarije koja namjerava biti sve prisutnija na hrvatskom tržištu su vina koja se u boce pune iz inoxa ali i iz drva, a kombinacije količina iz jednog, odnosno drugog, variraju. Sve je počelo izvrsnim i osvježavajućim, hrskavim i razigranim pjenušcem Capris Marine Brut, proizvedenim charmat metodom – od sorti malvazija, chardonnay i pinot noir – koji je sve okupljene osvojio već na prvoj čaši. Živahan i iskričav, kakav i treba biti, pjenušac je bio uvod u dvosatno kušanje koje se na kraju uz oduševljenje i odobravanje, malo i produljilo. Kušala se Capris Malvazija, vrhunsko suho vino s 13,5 % alkohola, koju su okupljeni nazvali sadržajnom, oblom, kompleksnom, mekanom, nenametljivom i nježnom, s ugodno gorkim aftertaste-om i procijenili pravim gastronomskim vinom koje odlično može pratititi hranu. Mirisi su mu tipično malvazijski: na zrelu jabuku, breskvu, cvijet akacije, bademe i vaniliju a okus pun, sočan, voćan.

Nakon toga, suhi Capris Chardonnay, 12,5 % alkohola, krasan, iznimno užitan i tipičan chardonnay koji se, čim se otvorio u čaši, pokazao sortnim, s blagim koštunjičavo-agrumastim notama na nosu. Mineralan, s orašastim okusima i natruhama vanilije, odlično je pasao uz poslužene nareske, krekere i sireve. Capris Merlot 2021., vrhunski i suhi, odležao je u drvu 15 mjeseci a mirisao je na crni ribiz, liči, pekmez od malina, a u okusu je podsjećao na zrele višnje s izaženom mineralnosti i finim, zaobljenim taninima. Užitan i dopadljiv, ali nimalo jednostavan i banalan, omiljeno je vino nekih od gostiju pa je dočekan s odobravanjem i ponavaljanjem čaša.

I onda Capris Refošk, očekivano intenzivne rubin crvene boje s purpurnim refleksijama. Svjež, sočan, punog tijela – miriše na višnje, kupine, začine i plemenito drvo, a u okusu je kompleksan s brojnim ali nježnim, nevjerojatno baršunastim taninima. Izvrstan refošk – prava slovenska Istra u čaši, reklo bi se. Zaista reprezentativnim pokazao se i Capris Cabernet Sauvignon kojeg su obuzdali 18 mjesečnim odležavanjem vina u kombinaciji franscuskog i slavonskog barrique-a. K

ako bi zaokružili priču crnih vina, prihvatili smo etiketu iznenađenja – Capris Shiraz kojeg nakon ručne berbe maceriraju bez peteljkovina dva tjedna te ga potom odležavaju u kombinaciji francuskog i američkog hrasta, baš zato da dobije svoj Shiraz karakter. Nije naodmet spomenuti kako se svo grožđe za crna vina bere ručno, a možemo samo zamisliti koliko to može trajati kad se radi o sveukupno 590 ha vinograda. Još jedno iznenađenje večeri bio je Capris Primovero rose kojim se osobito ponose, a ističe ga kao jedno od svojih omiljenih vina i Borut Anzeljc, što ga je instantno promoviralo u miljenika ženske publike, kao i osinvačice Pink Daya ☺. Zanimljivo je znati da Vina Koper u sklopu vinarije imaju butik prodavaonicu, ali i fini restoran Kogo, što su samo razlozi više za posjet.

Sharing is caring!