Tradicionalni i jedan od najdražih izleta by WOW: Vinarija Kutjevo

Kad se na put krene u malom, ali odabranom i pozitivnom, dobro raspoloženom društvu, ništa nije problem. Pa čak ni to kad vam tik pred ciljem pukne guma! Upravo se to dogodilo grupici WOW-ica koje su 15.travnja krenule u već tradicionalni posjet prijateljskoj, vrhunskoj vinariji Kutjevo d.d. koja je najpoznatija po graševini, a uporno raste u svim pogledima i samo u smjeru prema gore. Naime, dokazali su da je ta sorta koja se najviše uzgaja u Hrvatskoj, podobna za proizvodnju pjenušaca, svježih vina, predikatnih, maceriranih, vina ledenih berbi… Ovaj su mali, a opet veliki izlet mnoge WOW-ice priželjkivale već cijelu godinu (još od prošlogodišnjeg, koji je svima ostao u odličnoj uspomeni). Neke zbog toga što nisu bile, neke zato jer su čule da je lani bilo super, neke iz znatiželje, a sve iz – ljubavi. Vrijeme je bilo sklono ovom lijepom izletiću i gostovanju, ali ne do kraja, jer su neposredno prije – padale obilne kiše. Sunce se, doduše, pomaljalo kako su se udaljavale od Zagreba i približavale Kutjevu, ali na samom odredištu dobro raspoloženo žensko društvo ipak nije uspjelo posjetiti najpoznatiji položaj Kutjeva d.d., Vinkomir, pa je ovoga puta izostao pogledu na Zlatnu dolinu (Vallis Aurea). No, kao i kod puknuća gume koje je izazvalo smijeh, vrisku, ciku i neplanirani ali prigodni usputni shopping (dok se guma mijenjala), tako je i ova vremensak situacija bila u stilu one stare „svako zlo za neko dobro“. Jer, Wow-ice su ovoga puta imale dovoljno vremena za razgledavanje starog podruma, obilazak Trezora 1232 i uživanje u prezentaciji vina Vinarije Kutjevo koju je vodila enologinja Zrinka Vinković Jergović uz pomoć voditelja marketinga Karla Sajferta.

Zrinka je bila pravo osvježenje i upravo idealna osoba za prezentaciju jer WOW kao udruga podržava žene u vinskom svijetu, a enologinje su sve zastupljenije u tom svijetu donedavno rezerviranom za muškarce. Čak i kad nisu izravno u proizvodnji, iza svakog dobrog vinara stoji žena, a najbolje smo u organizaciji, marketingu; imamo i dobar nos i odlično nepce. Svako razgledavanje i upoznavanje novog, ljepše je uz piće dobrodošlice a ovdje je doček bio uz perlanje u čašama i Maximo Brut pjenušac, svježeg i bogatog mineralnog okusa, napravljen klasičnom metodom od graševine s primjesom vina ledene berbe iste sorte. Raskošne arome zelene jabuke i citrusa, te diskretne cvjetne note odlično su se slagale sa, „slavonskim kanapeima“ od na kockice narezanog domaćeg kulena, domaće svinjske masti s komadićima paprike i luka te sitnim čvarcima i šunkom s domaćim svježim sirom. Dan ne može bolje započeti negoli s mjehurićima!

Nastavak je bio u nedavno otvorenom i u potpunosti obnovljenom dijelu podruma – Turkovićevom podrumu – izgrađenom 1896. godine. Obnova je trajala dvije godine, sačuvana je svaka cigla na zidovima, ali su zato bačve nove. Zadivljujući „špalir“ četrdeset drvenih bačvi u kojima se njeguje bijelo i crno vino za premium linije vina Vinarije Kutjevo, vodi do jedinstvenog projekta – Trezora 1232 sagrađenog na mjestu gdje je se nalazila prva hrvatska staklena cisterna. Zamisao da se napravi Trezor 1232 došla je nakon mnogobrojnih upita kupaca: gdje i kako čuvati kupljene butelje Vinarije Kutjevo koje imaju potencijal odležavanja. Mnogi bi ljubitelji finog vina željeli čuvati bocu dok u njoj vino ne dosegne najbolju formu, ali za to kod kuće nemaju adekvatne uvjete, a u kutjevačkom Trezoru 1232, oni su idealni. Trezor 1232 koji je ime dobio po godini osnutka vinarije ima upravo toliko mjesta za boce (1232). No, zainteresirani mogu ovdje zakupiti samo najviše šest mjesta za svoje butelje. Koje su butelje s najboljim potencijalom za odležavanje odlučio je stručni žiri na čijem je čelu bio Saša Špiranec, a činili su ga i vinski znalci Rene Bakalović, Ivan Kozarčanin i Darko Lugarić – koji su ekipi iz Vinarije Kutjevo, predvođenoj enologom Ivanom Marinclinom i enologinjom Zrinkom Vinković Jergović, pomogli odrediti koje su etikete idealne za ovu lijepu priču i kad će one postići svoj optimalni potencijal. Postoji katalog koji će se svake godine mijenjati, sa sedam etiketa na kojima je naveden datum do kojeg mogu odležavati u Trezoru 1232 (do svog punog potencijala), a zainteresiranima je dovoljno za 150 € kupiti jednu, dvije ili maksimalno šest butelja te im do navedenog datuma osigurati mjesto u super uvjetima.

Zakupite li mjesto u trezoru, na poklon dobijete paket koji uključuje ID karticu s ispunjenim podacima, pa točno znate koja je pozicija vaših butelja, označena je godina berbe (vintage) kao i godina do koje će vino odležavati u trezoru i datum do kojeg je deponiran trezorski zapis. Osim toga, kupac dobiva membership token koji omogućuje redovne degustacije u Kutjevu a u tom razdoblju kad je tamo, nitko neće smetati i moći ući u trezor. U poklon-paketu je i široka staklena epruveta u kojoj se nalazi terroir, tj. komadići zemlje s položaja na kojem je raslo grožđe za deponirano vino. Nakon isteka vremena odležavanja, Vinarija Kutjevo će kontaktirati zakupca i upitati ga želi li doći u Kutjevo i uživati u pohranjenom vinu sa svojim prijateljima, obitelji, kolegama… ili mu, ako je spriječen, iz vinarije bocu mogu poslati na kućnu adresu – u odgovarajućem zaštitnom pakiranju. U tom trenutku, kada se trezorska pozicija oslobodila, ima se pravo prvootkupa, a ako se ne želi produljiti trezorski zapis, ta se pozicija stavlja na tržište. WOW! Ovo je jedinstvena ponuda u Hrvatskoj, a među prvima su je vidjele upravo članice udruge Žene i vino/WOW. Nakon podrobnog slušanja, uz poneko kuckanje čaša s Maximo Brut pjenušcem i, dakako, zajedničke fotografije, WOW-ice su se zaputile u stari podrum koji datira iz 13. stoljeća. Na okruglom kamenom stolu dočekale su ih čaše, nekoliko vrsta domaćeg sira, a enologinja Zrinka Vinković Jergović otvorila je butelju vrhunske Graševine, berba 2022. po kojoj je Vinarija Kutjevo poznata u cijelom svijetu. Naime, prošle je godine Vinarija Kutjevo prodala 5.300.000 litara vina, a od toga 1.000.000 ove butelje diljem Hrvatske i u 26 zemalja svijeta.


U susjednu prostoriju samo su mogle virnuti kroz prozorčić jer tu je dobro čuvani podrum a ključ ima samo jedna osoba (nije vlasnik vinarije!) – jer se ovdje čuvaju arhivska vina. Baš tu graševina dokazuje da može sačuvati snagu i top karakteristike i nekoliko desetljeća. A onda, iznenađenje: Međutim, dovitljiv i vrijedan tim ove vinarije nije stao samo na vinima! Pri proizvodnji ove količine vina ostaje mnogo sjemenki, a one u sebi kriju ulje koje sadrži antioksidanse i ostale sastojke koji su odavna cijenjeni u kozmetičkoj industriji pa se logički nametnulo pitanje – zašto hladnim prešanjem ne proizvoditi ulje od sjemenki graševine?! Od zamisli do realizacije nije trebalo dugo pa je sada Vinarija Kutjevo jedina hrvatske vinarija koja proizvodi Premium ulje od sjemenki grožđa graševine, a u ponudi imaju i ulje od sjemenki cabernet sauvignona, cabernet franca i crnog pinota. Vino je vino, ali ovo je ulje bilo ona kap koja je uistinu oduševila WOW-ice.

Testirale su ga s posluženim sirevima i na kockice narezanim kruhom, uživajući u svježoj Graševini. Stari podrum sigurno krije mnoge tajne koje se nikada neće doznati, ali one o kojima pričaju legende, sasvim sigurno rasplamsavaju maštu. Šest izrezbarenih drvenih bačava u podnožju podruma pričaju priču o povijesti podruma izgrađenog u 13. stoljeću i Vinariji Kutjevo, koja započinje dolaskom Cistercita u ove krajeve. Oni su red koji je osnovao opatiju i nazvao je De Gotho (u kutu), a otuda o naziv mjesta Kutjevo. Isto ime nosi i premium linija, De Gotho. Vrativši se uz okrugli kameni stol, WOW-ice su doznale da ovaj stol priča još neke priče i pričice i nije baš „samo stol“. Za to su se pobrinuli barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija a legenda govori da je među njima planula ljubavna iskra pa je tako barun jedne noći u podrumu nudio caricu ponajboljim vinima. Nakon što se dosta popilo, carica i barun naredili su posluzi da napuste podrum i ostave ih same, u intimi mračnog i mirisnog podruma. Priča se da su ovdje postali strastveni ljubavnici koji su poprište napustili podrum tek nakon tjedan dana. O njihovim ljubavnim avanturama svjedoči upravo ovaj kameni stol s udubljenjem u sredini, a ono je, prema riječima svjedoka nastalo ispod vatrene carice Marije Terezije obuzete ljubavnim zanosom. Isttina ili legenda, nije ni važno – ali je danas stol poznat kao „stol ljubavnih želja“, a na svodu iznad stola nalaze se „recke“ za koje se pretpostavlja da su bilježile dane zajedničkog boravka ispunjenog strašću. Ili nešto drugo. To ostavljamoi mašti na volju. Inspirirani ovim divnim povijesnim događajima, etikete linje Maximo na etiketi imaju „recke“ . Nakon što su položile dlanove na stol i zaželjele svoju ljubavnu želju, kako nalaže tradicija, WOW-ice su imale čast premijerno kušati novo vino, punjeno u boce za ovu priliku. Još nije bilo niti etiketirano, pa će etiketa koja će nositi naziv Graševina Vinkomir biti iznenađenje. Ovo će single vineyard vino biti poveznica s Kućom Vinkomir, odnosno restoranom koji je trenutno u izgradnji na istoimenom položaju. Jedna tabla i drukčiji rok berbe dali su aromatski izraženije vino, analitički suho, ali s 5 grama šećera, tako da se prilikom kušanja osjeća ugodna slast i na kraju mineralnost. Vino će se na tržištu naći početkom svibnja, ali moći će se kušati, dakako u Kući Vinkomir, te samo u odabranim restoranima.


Prije odlaska na radionicu, WOW-ice su posjetile i ogromne hale nasuprot ulaza u stari podrum. Ovdje je sve impresivno, golemo, veliko i očaravajuće – od velike bačve izrađene od hrasta kitnjaka ukrašene duborezom samoukog majstora iz Ormoža u koju stane 53.520 litara, pa napunjena teži preko 74 tone, sve do manjih barrique bačvica te tankova od inoxa u koje (jednog) stane čak pola milijuna litara vina. Dakako: graševine! Na radionici koju je vodila enologinja Zrinka Vinković Jergović, WOW-ice su kušale samo dio vina koje nastaje u podrumima ove velike vinarije. Prvi je na radu bio Kutjevo Rosé Premium (2022.) koji je kupaža crnog pinota i zweigelta koji zriju na južnim obroncima Papuka i Krndije a taj terroir daje vinu mineralnost i iznimnu svježinu. Na nosu se javljaju nježne arome cvijeća, pogotovo ruže, dok u ustima prevladava crveno bobičasto voće. Poznati i uvijek omiljen okus roséa u čašama je zamijenilo vino Graševina De Gotho (2020.), napravljena od grožđa koje dolazi iz više od 30 godina starog vinograda, bere se ručno a svaka se bobica prebire jer je nužno da bude zlatno obojena.

 

Ovo je vino posebno, složile su se WOW-ice, a enologinja je objasnila kako je dio odležao u drvenim bačvama, dio u inoxu, a potom nakon punjenja mirovalo četiri mjeseca u bocama sve dok dok nije bilo spremno za tržište. Vinarija Kutjevo godišnje proizvede 20.000 litara tog vina, a može se nabaviti samo u odabranim vinotekama te kušati u nekim restoranima. Dakako, kao i sva vina Vinarije Kutjevo, može se nabaviti i preko njihovog web shopa. U liniji De Gotho, Vinarija Kutjevo nudi i crni pinot, a uskoro će iz te linije, svjetlo dana (jer boce su još u u tami, a vino na kvascima) ugledati nova etiketa: pjenušac od sorte chardonnay.

Na red je došla bijela kupaža, Maximo Bianco (2020.) od graševine i traminca. Traminac u ovom vinu podiže njegovu aromatiku, a umiruje ga graševina koja svojom svježinom i kiselinom kupažu čini pitkom i osvježavajućom. Čaše su WOW-ice isprale vodom, jer na red je došlo crno vino: Maximo nero (2017.), bordoška kupaža cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca. Dio vina je odležao u drvenim bačvama i to namjerno – od pet različitih proizvođača – a nakon toga više od 10 mjeseci u bocama. Njime je, složili su se svi, Vinarija Kutjevo dokazala da se u Slavoniji može proizvesti veliko crno vino s potencijalom za dugo odležavanje: pitko, bez napornih tanina s divnim i zavodljivim aromom čokolade i višnje. Sve prisutne WOW-ice toga su dana imale priliku prvi puta kušati vino iz linije Koria. E, to je, možda, bio vrhunac kupanja i posjeta, premda je teško izabrati neki detalj koji se ističe i „obara s nogu“. Riječ je o novoj, boutique liniji vrhunskih vina limitiranih serija. Koria Cuvée (2017.) sljubljuje dvije gotovo „oprečne“ vinske sorte: robusni cabernet sauvignon i delikatni crni pinot koji i dozrijevaju u različito vrijeme, ali oni ih beru u isto. Kako? WOW-icama je objasnila enologinja Zrinka Vinković Jergović: budući da crni pinot dozrijeva ranije, grozdove se odreže u vinogradu kad su u punoj zrelosti i ostavlja da se prirodno prosuše – čekajući da cabernet sauvignon sazrije. Potom ih ubiru istodobno i oni onda zajedno idu na fermentaciju. Nakon toga slijedi višegodišnje odležavanja u drvenim bačvama, a onda i u bocama… Uglavnom ova je linija potpuno drukčija od onoga što smo navikli kušati od Vinarije Kutjevo. Etiketa s potpisom vlasnika, boca… ali i cijena. Butelja je skuplja od 50€. Apsolutno opravdano, bravo za vinariju i – želje i palčevi za uspjeh! Uostalom, neki kupci, pogotovo iz inozemstva, traže upravo takva vina. WOW-ice su bile oduševljene njegovim aromama i okusom, a članovima Vinarije Kutjevo predstavila se i jedna WOW-ica, mlada arhitektica Mirta Atlija, autorica Miscotti keksića koji se sparuju uz vino. Mirta je arhitekturu zamijenila ljubavlju prema slastičarstvu a Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW, prozvala ju je čudotvorkom. Ona u svojoj radionici peče keksiće s preko 50 okusa, a najveći joj je izazov ispeći one koji će svojim okusom savršeno odgovarati pojedinim vinima. Čim je okusila Koriu Cuvée, znala je da je to vino idealno za njene Miscotti kekse s čokoladom. Malo keksića u usta, pa gutljaj vina… a rezulta je bio izraz užitka na licu enologinje Zrinke Vinković Jergović bio je dovoljna potvrda da je Mirta Atlija uspjela u svom naumu.


Nakon radionice, a prije ručka, WOW-ice je čekalo iznenađenje, odnosno službena promocija Kutjevo Rosé Premium vina. Promocija je za WOW-ice bila – radna. Na cvijećem ukrašenom stolu, kako to dolikuje gošćama i roséu, te kao najava 10. Pink Day Festivala u Laubi, čekale su boce bez etiketa. WOW-ice su bile prve koje su na butelje lijepile etikete koje je dizajnirala akademska slikarica Vlasta Pinart, članica Udruge WOW. Malo ravno, malo koso, malo naopako… nema veze, etikete su na kraju stajale tamo gdje (manje-više) treba, a WOW-ice su sjele za stolove i uživale u odličnom ručku. Recimo da su ga radom na etiketama „zaslužile“. Naravno, ovo je šala jer su izuzetno zahvalne domaćinima na gostoprimstvu i finom ručku, o vinima da ne govorimo.


Ukratko: dan u Vinariji Kutjevo bio je ispunjen mnoštvom detalja, divnih priča, legendi, kušanja i razgledavanja pa su se WOW-ice prepune dojmova zaputile u Zagreb. Promocija Kutjevo Rosé Premium vina iz ovogodišnje berbe bit će ujedno i novi divan povod za posjet Kući Vinkomir, restoranu koji se gradi a obrisi se već primjećuju na obroncima ovog značajnog položaja. Poziv je objeručke prihvaćen i iščekuje se s radošću i veseljem.

Tekst Sunčana Barušić i Sanja Muzaferija
Foto: Sunčana Barušić, Sanja Muzaferija, članice Udruge WOW i arhiva vinarije

Sharing is caring!