Splitske WOW-ice u vinariji Antona Kovača

Toga dana je na padinama Kozjaka u gustoj koloni marširala neobična „Putaljska bojna“. Hrabrost, požrtvovnost, nesebičnost i spremnost u osvajanju padina iznad Sućurca, pokazalo je trideset žena, majki, sestara, supruga, baka i ljubiteljica vina. Predvodio ih je vrsni komandant Anton Kovač, zgodan i staložen, spreman u svakom trenutku strpljivo saslušati zahtjeve šarolike skupine. Iskusni vođa radio je to blago, ali s velikim autoritetom.

Nad svima je bdio sv.Juraj, jedan od najštovanijih pučkih svetaca, a ujedno i hrabri vitez i mučenik, predani borac protiv zla, kojega simbolizira zmaj. Položaj Putalj nalazi se iznad Kaštel Sućurca, a smješten je na južnoj padini Kozjaka. Tu je u ranom srednjem vijeku na ostacima starokršćanskog kompleksa podignuta crkvica sv. Jurja, a visoko gore pod grebenom, na 460 metara visine, stoji planinarski dom Putalj. – Vinarstvo je zahtjevan i dugotrajan posao,a ujedno je to tradicija ovog kraja -započeo je priču vlasnik vinarije Anton Kovač, u jednom od svojih šest vinograda. Pokazao je poziciju na kojoj raste plavac mali, jedini preživjeli u velikom požaru iz 2002.godine.  Danas Kovač posjeduje 21000 loza zasađenih na 3,5 hektara a svo vino radi od vlastitog grožđa; od čega je oko 60% sorta crljenak a 40% plavac mali.  Pričao je o tome je da bez obzira koliko naporno bilo, voli raditi u vinogradu, jer je to uvijek ponovno izazov i svake godine se stvara nešto novo.

Tišina vinograda je ljekovita i sigurno pomaže vidati stare ožiljke ratnih uspomena. Padine položaja Putalj laporastog su tla a osunčani strmi položaji omogućuju uzgoj vinove loze i proizvodnju vina iznimne kvalitete te od davnina obiluju vinogradima. Prije Drugog svjetskog rata 95% obitelji u Kaštelima bavilo se vinogradarstvom i vinarstvom, a vinogradi su se protezali od mora pa sve do kozjačkih stijena. Ispričavši nam o svojim precima težacima i djedu koji je za vrijeme filoksere, fatalne bolesti vinove loze, emigrirao u Ameriku, i vrativši se nakon 20 godina nastavio razvijati posao s vinom, Kovač je naglasio koliko je i sam ponosan što je uspio obnoviti obiteljske vinograde.

 


Brendiranje Putalj, Anton Kovač je započeo 2007. godine s jedinstvenom i zanimljivom etiketom, a smislila ju je mlada umjetnica iz Hondurasa. Njegov je core business zapravop turizam, točnije – vinske ture, a na TripAdvisoru je to prva vinarija u Hrvatskoj. Svi, a osobito stranci vole čuti priču o tome da je Putalj zapravo naziv za staro selo Sućurac i o tome kako je hrvatski knez Trpimir darovao svoj najbolji vinograd Katoličkoj crkvi, zajedno s pripadajućim kmetovima, a bio je to taj vinograd upravo na Putalju. Povijesni dokument, star oko 1100 godina, govori o razvijenom vinogradarstvu područja gdje se nalaze Antonovi vinogradi.


– Proizvodimo tri vrste vina od dvije sorte grožđa, plavac mali i crljenak kaštelanski. Od crljenka radimo i rosé. Plavac Putalj i Crljenak su vrhunska vina za koja već dugi niz godina na Zavodu za vinarstvo dobivamo visoke ocjene i možemo reći kako su ta vina nastala od kvalitetnog grožđa s kvalitetnih lokacija. Rosé je također uvijek kvalitetno vino i na njega otpada 10 % proizvodnje. – govori Kovač.


Sva tri vina imaju jedinstvenu etiketu. Ona predstavlja izvor vode i po njemu je područje dobilo naziv (lat.puteus manus – dobar bunar). Taj crtež izvora sliči na otvarač za vino, ali i vinsku čašu; može biti i trs s korijenom, a možda nije ništa od toga nego – kaštelanski zaljev. Na dnu je sjena sv. Jurja na konju u borbi sa zmajem, sjena iznimno hrabrog viteza zaštitnika zemlje i usjeva. Počeci sorte koja je zasluženo proslavila Kaštela sežu daleko, još u 15. stoljeće. Crljenak je obišao cijeli svijet i vratio se u Kaštela kada je analiza pokazala identičan genetski profil kaštelanskog crljenka i zinfandela, čime je 2001. godine napokon razriješen misterij podrijetla najpopularnije sorte u Americi.


Nakon cijele te priče i obilaženja vinograda, s nestrpljenjem se čekalo kušanje. Gošće su se raskomotile prekrasnoj terasi objekta pod Kozjakom s koje puca pogled na Split i Kaštelanski zaljev.
Uz dalmatinski pršut i sir, najprije se uživalo u prekrasnom roséu boje lososa. Suptilna i nježna dama iz 2020. godine, dokazala je da joj sortna kiselina crljenka fantastično održava kondiciju i dobar ten.

Kada je sunce na zalazu zarumenjelo obzor, nastupio je snažni plavac mali iz 2020.g. Taj mladi pastuh pred sobom ima sjajnu budućnost i tek će zasjati u punoj zrelosti.
I na kraju, kušanje crljenka iz 2019. rapsodija je ili himna sorti. U tom lijepom, sočnom crljenku ćutiš sve mirise i okuse, vraćaju te u vrijeme drevne prošlosti, razbuđuju skrivene osjećaje predaka i kao da u tebi proradi neki gen kojemu je dobro poznat okus iz stoljeća sedmog.


Domaćin je bio sjajan, a pomagala mu je suradnica Antonija, pa je kraj druženja i oproštaj svima teško pao, ali WOW-ice su mjesto morale ustupiti kršnim muškarcima sućuračke klape koji su trebali održati probu. Tu se otkrila još jedna vrlina „našeg Antona“, strast prema pjesmi. Inače, Kaštelani vole „klapsku pismu“, ali zanimljivo je da svi oni koji su iz Kaštel Sućurca, ne nazivaju sebe Kaštelani, nego Sućurani.

Nada Piacun

Sharing is caring!