Lu-Ma Wine & Friends

Ne propustite wow preporuku WoWica!
– Sjajno smo se provele! – Bilo je odlično! – Kakav line up vina! – Koliko samo ljudi zalazi ovamo ponedjeljkom! Kako je ovo dobro vino! – samo su neki od komentara koji su frcali tog divnog kišnog ponedjeljka u Lu-Ma Wine &Friends baru u Malogoričkoj 42, u Zagrebu. Članice udruge WOW i simpatizerke su, doduše, i očekivale da, kao dio ove poznate udruge, budu srdačno dočekane i, naravno, nadale se profesionalnom predstavljanju prostora, vinoteke, vinskog bara i vina, na visokoj razini, no ono što se dogodilo premašilo je sva njihova očekivanja! Sve su žene (i jedan počasni muški gost); i članice i one koje će to tek postati i simpatizerke – odreda rekle da su doista uživale. A to su blagodati koje nudi ova Udruga. A ova je večer bila upravo to: prava blagodat!- Organizaciju ove večeri sam shvatila kao čast, ali i izazov. Čast mi je organizirati i sudjelovati – što radom, što promocijom – u radu udruge WoW, jer želim podržati njihov (naš) višegodišnji napor i rad. Baš sam ponosna što sam članica, ali i što sam kao članica i organizatorica, ovoga puta na druženje povela majku i sestru. Baš mi je drago što je i njima bilo lijepo. Ponekad mi je organizirati nešto, dosta izazovno – jer uz naporan posao, dvoje divne ali još male djece, obaveze na obiteljskom „gruntu“ i pisanje osobnog vinskog bloga, ostaje mi jako malo vremena. No, onda se javi pozitivan „inat“, i izazov koji pokreće i gura, pa sam, evo, već drugi puta uspjela organizirati WOW druženje – kaže Anja Protrka Čičak. Na kraju, kaže, ništa nije bilo izazovno u dogovoru s voditeljima ovog divnog bara, jer se sve riješilo u svega nekoliko minuta, i to uz čašu Šember rosé pjenušca. No, uvijek ostaje pitanje hoće li se za događanje prijaviti dovoljan broj članica, njih 15-tak, i tko će to biti. Izazovno je ne znati tko se prijavio na druženje i kakva će biti atmosfera. A onda se dogodilo neočekivano dobro društvo u kojem su se samo neke žene međusobno poznavale, dok su se neke tek upoznale, prvi puta vidjele. No, ništa nije smetalo: sve ih je savršeno spojila strast prema vinima i nosila energija o tome kako će i dalje prenositi dobre vijesti o LuMa & Friends; sudjelovati u širenju vinske kulture, pokušati i druge zaraziti svojom zaljubljenošću u vina i vinski svijet! I vjerujte, WOW-icama je uvijek tako. Veselo društvo vodio je sommelier Stjepan Gogić, odmah od milja i u šali prozvan Štef/Stefan/Steven…itd… i to na sam Dan sommeliera, 3.lipnja, što su mu WOW-ice odmah čestitale! Uz divne i ukusne plate pod imenom „Put po Italiji“ (sastojci: prosciutto San Daniele, breasaola, lardo di Colonnata, salami, pecorino, burratina punjena pestom genovese), počelo se s kušanjem vina, od kojih je prvi na redu bio divan rosé pjenušac Bertoša. S hrvatskog pjenušca prešlo se na francuski sauvignon, slijedio ga je sjajan španjolski verdejo; pa preko provansalskog roséa i divnog hrvatskog crnog vina Jakovac, sve do vina iznenađenja za kraj, argentinskog Malbeca. Za kraj su tu bili, kako i priliči, i super slatki zalogajčići. O njima ne treba duljiti, jer slike govore tisuću riječi. Doista vrhunski i ukusni, bili su, u pravom smislu, šećer na kraju.


Više o vinima u nastavku teksta:
Bertoša pjenušac rosé
Vinarija Bertoša nalazi se u Kaldiru, u neposrednoj blizini nekolicine već slavnih istarskih vinarija. Vinar Robi Bertoša osvjedočeno radi sjajna vina a pritom je skroman, jednostavan i nepretenciozan, ali zbog toga ne manje ambiciozan. Njegov pjenušac rosé 2022., je još jedno vino koje dokazuje da se danas pjenušci piju u svim prigodama i u svako doba dana a ljeto koje dolazi pravo je vrijeme za kušanje novih i drukčijih kombinacija sorti, mirisa i okusa u pjenušavim vinima.
Ovaj je pjenušac napravljen klasičnom šampanjskom metodom sekundarne fermentacije u boci, ima 13 % alkohola, tri je godine je odležan na kvascima. Neuobičajena je kombinacija dviju zanimljivih sorti, terana (70%) koji mu daje svježinu i sivog pinota (30%) koji mu daje eleganciju. I miris i okus su kompleksni i dosta trajni. Vino krasi lijepa boja lososa, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu daje mnoštvo sitnih i brzih mjehurića. Kompleksno na nosu a dominiraju note trešnjei jagode, te cvjetne note ljubičice i jorgovana. U pozadini donosi note kvasca te krostate s višnjom, uz malu naznaku čokolade, Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru teranovu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Intenzivnog je okusa srednje trajnosti, izuzetno svježe i užitno. Preporuka serviranja je na temperature od 6 – 8 °C a pije se najbolje uz uz široku paletu sirovih morskih plodova.

 

Sauvignon Blanc Jeanne
Ovaj prekrasan sauvignon dolazi iz vinarije Domaine de Rhodes, u Cazilhacu, u blizini srednjovjekovnog grada Carcassonnea. To je mjesto u kojem se presijecaju dva DNK-a: onaj obitelji strastvenih vinogradara i onaj terroira izvanrednog po svojoj raznolikosti i povijesnom nasljeđu. Vinogradarska povijest imanja seže u 17. stoljeće. Od tada se strast prema vinovoj lozi prenosila s koljena na koljeno, a iako su se tehnike razvijale, ljubav prema zemlji ostala je nepromijenjena. Vinograd na gotovo 60 hektara pod oznakom IGP Vin de pays Cité de Carcassonne, a nalaze se i na brežuljcima i u ravnici a uzgajaju se merlot, grenache i syrah. Kvaliteta vina proizlazi iz preciznog i pomnog pristupa vinu a filozofija Domaine de Rhodes duboko je u obiteljskoj povijesti, terroiru i poštovanju okoliša. Dvije obitelji Fabre i Gouyric željele su ostvariti težnju održive poljoprivrede u Languedocu. Zbog toga je imanje u organskoj pretvorbi, Postoje rasprave o točnom podrijetlu sauvignona, a ali općenito se vjeruje da potječe iz regije Bordeaux u Francuskoj. Smatra se prirodnim potomkom grožđa Savagnin blanc koje potječe iz regije Jura. Iza ovog vina stoje 2 obitelji, odležava 12-1 4mjeseci, pitko je i mineralano, ne previše jak na nosu. Suho, cvjetno vino prekrasnog aromatičnog izraza; elegantno – kao posveta oslobođenim i odvažnim ženama. Vino za užitak par excellence. Preporučena temperatura serviranja je oko 9-10°C, a može se piti kao apertiv, uz morske plodovi, curry od kozica, kozji sir…

Marquis de Riscal, verdejo 2022.
Svježe i uravnoteženo vino svijetle, slamnato žute boje, 100 % jhje od sorte verdejo a berba je obavljena u noćnim satima. Kao što je od ove sorte očekivano, pokazuje visoki aromatski intenzitet na nosu, s aromama komorača, bijelog cvijeća i naznakama anisa i svježe trave. U okusu je glatko i svježe, s postojanim završetkom, tipičnim za sortu, dugim i ugodnim. svježe i uravnoteženo vino. Predlaže se temperatura serviranja od 10-12°C a pristaje uz bijelu ribu, školjke, hladne nareske. Ima 13 % alkohola, vrlo je dopadljivo a za cijenu od 12 eura – fantastična je kvaliteta za novac. Osim što je vino osvojilo sve prisutne WOW-ice (i jednog pratitelja) – i u naknadnom glasanju osvojilo uvjerljivo najviše glasova, valja reći i riječ-dvije o vinariji. Autor projekta koji je realiziran 2006.godine slavni je arhitekt Frank O’Gehry a ova izrazito efektna vinarija zapravo je nastala revitalizacijom sela Elciego i vinarije Marques de Riscal iz 1858. godine, a iznad stare vinarije izgrađen je i hotel i to tako da izgledaju kao jedna zgrada. Stara vinarija i novi hotel zajedno stvaraju – Grad vina/ City of Wine. Zanimljiva je priča o tome kako su vlasnici odabrali za projekt upravo slavnog Franka O’Gehryja – jer su se naprosto zaljubili u Guggenheimov muzej u Bilbau, a O’Ghery je pristao na suradnju jer su mu na prvi razgovor donijeli bocu vina iz 1929., godine njegova rođenja. Bilo to prvi O’Gheryjev susret s vinskom arhitekturom a kasnije je projektirao još nekoliko vinarija, među kojima i vrlo cijenjeni Clos de Jordanne. U ovom projektu, O’Gehry je ostao dosljedno vjeran svom prepoznatljivom stilu, kojem je dodao „vino“ : tj. boje bijelog i crvenog vina koje se reflektiraju na fasadi, a potpisuje i i cjelokupan interijer, dok je namještaj u hotelu odreda španjolskih dizajnera i proizvođača. Hotel ima i restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom u kojem se poslužuju avangardno i modernistički reinterpretirana tradicionalna jela.

Chateau Favori cuvée
Kupaža od sorti grenache, cabernet sauvignon i rolle, lagano je suho vino. Na nosu izražajne cvjetne arome i arome crvenog voća, jagode, maline i trešnje, kao i note proljetnih bijelih cvjetova. Na okusu dinja, nektarine, grejp, citrusi…Vino je blijedo ružičaste boje s prekrasnim sjajem i odsjajima. Lijepo je strukturirano, uravnoteženo, srednje nježnog tijela sa dugim završetkom. Na nepcu iskreno i svježe s finim paprenim začinskim tonovima. Predložena temperatura serviranja: 8-10°C, a gastro preporuka: kao aperitiv, uz sirovo povrće i plodove mora, brancina s ljetnim povrćem u pratnji komorača i maslina.

La Diva, Jakovac, 2022.
La Diva je savršen spoj barrique-iranog merlota te cabernet sauvignona koje ovom vinu daju snažnu bogatu strukturu, konkretnost, punoću i svježinu bobičastog voća, sve one karakteristike snažnih, moćnih, crnih vina koja nadahnjuju i donose radost.Vino je 12 – 14 mjeseci odležavano u većim, starim bačvama i još 9 u bocama. Ovo je svakako vrhunski cuvée ove dvije sorte kojeg karakterizira posebano buke. Uravnoteženo, harmonično i užitno vino, harmonija okusa. Predložena tempetraura serviranja je od 17-18 °C a pije se uz crveno meso, plavu ribu i tjestenine s kremastim umacima.


Malbec Catena Zapata
Vino je tamne, gotovo ljubičaste boje s plavo-crnim odsjajima – na nosu zrelo tamno voće , delikatne cvjetne note i tragovi čokolade. U ustima je vino bogato i moćno, senzualno a osjećaju se začini, koža, duhan. Završetak je taničan uz hrskave kiseline i nježnu mineralnost. Bodega Catena Zapata je jedna od najstarijih obiteljska vinarija u argentinskoj pokrajini Mendoza, sub-apelaciji Agrelo, s vinogradoma smještinim visoko u Andama. Zgrada vinarije također je arhitektonski zanimljiva jer podsjeća na piramide iz doba Maya a osnovao ju je 1920. talijanski doseljenik Nicola Catena, kojeg je naslijedio sin Nicolás Catena Zapata. On je prvi donio europske tehnike i tehnologiju su proizvodnji vina te promovirao visinske položaje kao pogodine za uzgoj vinove loze. Danas je u vinski posao uključena i, kako kažu, karizmatična kći Laura Catena, kao i ostali članovi obitelji Zapata. Specijalnost im je miješanje sorti cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot i malbec, po uzoru na Boredaux. Kreativnost vinarije Bodega Catena Zapata je čuvena, a vina na visokoj cijeni.

WoWice uvijek pomno biraju mjesta druženja, a Lu-Ma Wine &Friends bar ih je oduševio je i vinskim barom i iznimno bogatom vinotekom, u kojoj su i neki vrlo reprezentativn magnumi, kao i odabrane etikete koje ne možete kupiti drugdje. Sve ovo može značiti samo jedno: povratak WoWica u ovaj divan prostor: u slobodnom aranžmanu ili ponovno zajedno, a doživljaj će prenijeti i drugima, kroz društvene mreže, kao i osobnom, onom najvažnijom i najboljom usmenom predajom: preporukom od usta do usta! Kad nakon večeri doista osjetite nagon za povratak u isti prostor onda znate da su domaćini odradili odličan posao, i da se rodila – ljubav…U krajnjoj liniji, možda se uvijek ne ne sjećamo naziva vina, ne možemo uvijek kao sommelieri osjetiti sve mirise i okuse u vinu, ali uvijek točno znamo kako smo se negdje osjećali…Ne propustite otići u Lu-Ma Wine & Friends!

Tekst: Anja Protrka Čičak i WOW
Uredila: Sanja Muzaferija
Fotografije: WOW-ice

Sharing is caring!