Putevima kvalitetnih vina i domaćih delicija

IMG_9174

Rijetko tko, barem kad je u pitanju domaća vinska scena, još nije čuo za nas – točnije WOW/Žene i vino, udrugu koja okuplja zaljubljenice u vina iz svih krajeva „Lijepe naše“, koja već skoro sedam godina aktivno radi na promociji hrvatskih vina te ukazuje ne samo na postojanje, već i na snažan utjecaj žena na vin(ar)ski sektor. Riječki i istarski ogranak WOW-a vrlo je aktivan i nerijetko organizira druženja, evente i izlete povezane s vinima, a ovoga puta Riječankama i Istrijankama – pridružilo se i desetak zagrebačkih članica. Cilj je bio eno-gastronomski obilazak jedne od prijestolnica istarskih vina – Višnjanu i obilazak poznate višnjanske vinarije Poletti, kao i drugi po redu posjet Peršurićima gdje WOW članice Ana i Katarina Peršurić nastavljaju obiteljsku tradiciju i ponosno proizvode pjenušce Misal. Po dolasku u Višnjan grupu je srdačno dočekao ugledni istarski vinar Petar Poletti,  bivši turistički vodič koji je ovom prigodom ponovno i s velikim zadovoljstvom uskočio u ulogu pratiteljaWOW-ica  na ovoj vinskoj avanturi.

Prvi korak bio je posjet vinariji Misal poznatoj po proizvodnji vrhunskih pjenušavih vina koja su prepoznatljiva i prepoznata, cijenjena i znana i daleko izvan okvira Istre i Hrvatske. Ondje su gošće iz prve ruke imale prigodu detaljnije se upoznati s procesom proizvodnje pjenušaca a domaćica je bila vlasnica Ana Peršurić Palčić. Uslijedila je degustacija i shopping nekih od ponajboljih etiketa iz njihovog podruma – kao što su Misal Prestige Extra Brut, Blanc de Noir te Šinjorina. Predah od vinskog kušanja dogodio se u Bačvi, točnije u konobi Milena, gdje je toplu dobrodošlicu pripremio vlasnik Đorđe Stefanov a kušale su se odlične domaće rakije – Teranino, Suha Smokva i Moscato koje proizvodi destilerija Aura u obližnjem Buzetu, no prije upuštanja u gurmanske izazove, obišao se i pogon za proizvodnju i obradu bakalara, norveške ribe čiji su specijaliteti zaštitni znak konobe Milena. Njihov brend Baccalà della Mamma najpoznatiji je brend proizvoda od bakalara, a nedavno su na tržište stavili i neodoljivu kremu od bakalara u raznim okusima. Zanimljivo je da se obitelj Stefanov bavi i uzgojem klica koje mnogi nazivaju revolucijom u modernoj prehrani zbog toga što su izrazito bogate proteinima, mineralima i vlaknima. Slijedio je ručak u konobi – bolje reći – prava rapsodija okusa u pet slijedova. Kao hladno predjelo poslužene su kuglice od bakalara i pašteta od pršuta, a za toplo predjelo servirana je osvježavajuća proljetna maneštra od domaćeg slanutka; potom rižoto od šparoga te niz specijaliteta – od boškarina u umaku od zelenog papra, teletine u umaku od povrća do sočnih komada mlade janjetine koju u kuhinji konobe Milena pripremaju na jedan poseban način, a uz svaki slijed poslužene su i klice iz njihovog domaćeg uzgoja. Na kraju je došao i izvrstan desert iznenađenja, a sve ukusne zalogaje odlično su pratila vrhunska vina kuće Poletti, njihova Istarska Malvazija te Teran. Stručni vodič, gospodin Poletti, iskoristio je vrijeme predaha i pokazao obližnju romaničku crkvu Sv. Jakova u kojoj se već odavno ne održavaju misna slavlja ali čija unutrašnjost ukrašena brojnim freskama oduševljava. Nakon ovako obilnog ručka i pomalo nestvarnih gastro užitaka bilo je teško rastati se, ali kretalo se dalje  do Tićana i tamošnje zvjezdarnice u kojoj je čekao Korado Korlević, naš najistaknutiji astronom i definitivno najpoznatiji tragač za asteroidima u Hrvatskoj. Nakon upoznavanja istarskog tla kroz vina i domaće proizvode, ovdje je bila prigoda za uživanje u nebu, tj. svemiru iznad Višnjana i Istre. Osvježenje nakon svih aktivnosti i brojnih saznanja i informacija pronađeno je kod glavnog domaćina i kreatora ovog predivnog izleta, u obiteljskoj vinariji Poletti koja je smještena u malom mjestu Markovac. Degustacijom Chardonnaya, Roselle, Cabernet Sauvignona 2013. te posebne boce Cabernet Sauvignona berbe 2001. godine, upotpunilo se kušanje kolekcije vina s potpisom Poletti, nakon već upoznate Malvazija i Terana. Naravno, WoW-ice nisu mogle skriti svoje oduševljenje ovim ponajboljim istarskim vinima pa su tako koju butelju kupile i za počastiti društvo po povratku u Rijeku i Zagreb, ali i za uvrstiti u svoju privatnu kolekciju, jer su Poletti vina definitivno vrijedna odležavanja. Fenomenalno iskustvo, vinska avantura života, prekrasna istarska vinska priča, samo su neki od izrečenih dojmova sretnica WOW-ica koje su prisustvovale izletu. Ovakvo druženje valja ponoviti!

Andrea Pančur

Komentari su zatvoreni.