Perak vina u Vivat Wine baru u režiji WOW-ica

Perak Vivat Wine Bar svi

Zagreb se odnedavno ponovio. U Martićevoj je otvoren novi vinski bar, točno preko puta već dobro poznate vinoteke Winelovers.Iza projekta stoje isti ljudi, tj.Boris Ivančić, jedan od najvažnijih ljudi na vinskoj sceni hrvatske, pokretačka snaga u vinskom svijetu.  Upravo je u  wine baru Vivat Fina Vina početkom mjeseca održano još jedno veselo druženje WoW-ica, petnaestak članica udruge Women on Wine. Ovoga puta su događanje organizirale Stanka Miljković i Ivana Valić a bila je to dugoočekivana degustacija odličnih kutjevačkih Perak vina. Kao i uvijek, druženje je bilo u nadasve ugodnom i prijateljskom okruženju, uz prisutnost predstavnika medija i – naravno- dobru vinsku kapljicu.  Prezentaciju odličnih Perak vina iz Kutjeva u suradnji sa sommelierkom i enologinjom Ivanom Valić vodio je sam Ivica Perak, vinski stručnjak s bogatim iskustvom, svojevremeno glavni enolog poznate tvrtke Kutjevo d.d. a danas ponosni vlasnik vlastite vinarije koja je u kratkom vremenu ostvarila respektabilan ugled. Smješteni na južnim padinama Krndije, vinogradi Perak pružaju širok raspon sorti među kojima dominira graševina, inače odlična bazna sorta za proizvodnju raznih vrsta vina. U ugodnoj atmosferi izvrsno uređenog wine bara kušalo se šest vinskih etiketa iz podruma Perakovih, a odlične vinske okuse i arome savršeno su pratile i tradicionalne slavonske delicije poput čvaraka, kulena i peciva s čvarcima koje je pripremila supruga Željka Perak. Krenulo se s vrhunskom Graševinom iz berbe 2016., zlatnožute boje i izraženih voćnih i cvjetnih aroma koju je slijedila raskošna Graševine Mitrovac koja se proizvodi na traženoj Mitrovac poziciji kutjevačkih vinograda. Upravo je ova lokacija poznata po idealnim uvjetima za uzgoj graševine, pa nije čudno što je kušanje upravo ovog vinma izmamilo mnogobrojne Ah i Oh – kako WoW-ica, tako i medija.  Od bijelih vina kušao se još Chardonnay iz 2015., bogatog mirisa i dominantnih nota ananasa i svježeg voća te aromatični Sauvignon Blanc (2016.) koji je oduševio svježinom, mineralnošću te kombinacijama biljnih i voćnih aroma. Ivica Perak stručno je vodio degustaciju a uz moderiranje predsjednice udruge Sanje Muzaferije najviše se o aromama vina moglo čuti od Ivane Valić koja je sjajno zastupala kuću u kojoj i radi, Vivat fina vina. Od crvenih vina tu se našao i Merlot Perak iz 2016., rubin crvene boje i raskošnih voćnih aroma, s blago naglašenim taninima i zaokruženog okusa, a odličnu impresiju ostavio je i njihov mladi Rose iz 2017., kombinacija pinota sivog, merlota i cabernet sauvignona koju odlikuju voćne arome jagode i maline te jedan sklad i svježina na nepcu. Osobito se svidjeo vinskom kritičaru Vitomiru Andriću koji ga je više puta pohvalio.

Sva vina iz kolekcije vinarije Perak jako su dobro izbalansirana, odmjerena, s okusima i aromama koje imaju jasan smjer i dovoljno izražene karakteristike, što je osim vrhunskih pozicija i kvalitetnih sorti, ponajprije rezultat bogatog iskustva vlasnika Ivice Peraka i obiteljske tradicije koju njeguju. Osim supruge, u vinskom poslu pomažu mu i kćer Maja i sin Ivan, koji su i ovom prigodom bili prisutni i spremni pomoći. Nije stoga niti čudo što su kao relativno mlada vinarija već pokupili brojne simpatije vinoljubaca, ali i razne stručne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim vinskim izložbama. Na kraju se kušalo i ledeno vino Graševina iz hladne berbe 2015. na  -12°C, koje karakterizira specifičan izraz predikatnog vina i jedan kremast, pun i bogat okus uz svježinu koju pružaju niske kiseline ove sorte.Sve u svemu, bilo je to još jedno više nego uspješno druženje u režiji udruge WoW uz kvalitetna slavonska vina kuće Perak i domaćinstvo Vivat Fina Vina vinoteke i wine bara, kombinaciju koju bi u dogledno vrijeme svakako trebalo ponoviti.

Andrea Pančur

Fotografije Silvija Munda

Komentari su zatvoreni.