Kolar u Vivatu

DSC_6663

Why we love Mondays

Nije svaki ponedjeljak običan i sumoran. Kad udruga WOW zove u vinoteku Vivat na druženje sa sestrama , Kingom i Sibilom Kolari – dan ne može biti običan, a posebno ne sumoran. Ekipa koja je realizirala ovaj događaj, a to su Martina Bek, Jelena Bulum i Ivana Valić, a na inicijativu Stanke Miljković, odabrala je za svoje gošće i nekoliko pripadnika „jačeg spola“, šest vina iz široke vinske palete obitelji Kolar.  Iznimno simpatične sestre Sibila i Kinga Kolar lagano su okupljene upoznale s vinima kroz vrlo ugodno druženje, a nikako nisu odmogli ni baranjski specijaliteti poput slanine, kulena, kulenovih seka, čvaraka, šunki, orahnjača i makovnjača. A točka na i – bilo je grožđe ubrano tog jutra u Baranji. Obitelj Kolar dolazi iz Baranje, točnije iz  mjesta Suza; što je ujedno i ime njihovog brenda – Suza Baranjska. Trenutno proizvode oko pedeset tisuća boca vina i to od čak 14 vinskih sorti u čemu se vidi težnja da širokom paletom zadovolje svoje goste. Naime, u sklopu vinarije imaju veliku degustacijsku salu te odličan smještaj u nekoliko soba.

Možda je i postojala mala sumnja u to kako će se vina sljubiti uz ta jaka i moćna baranjska jela, ali brzo postane jasno da Kolari njeguju stil polusuhih vina koja odlično idu uz Baranjske delicije. Bez obzira što mnogi misle da nema dobrih vina koja nisu suha, valja reći da su vina Kolar izuzetno dobro izbalansirana pa se ostatak šećera u njima gotovo ne primjećuje. Vina su harmonična, pitka, s dovoljno kiseline i ne prejakim alkoholima a sva su izrazito sortna. Vina je predstavljala Kinga Kolar ležerno i ljupko, a jednako tako je Vivatova enologinja Ivana Valić stručno i autoritativno analizirala i ocjenjivala vina – sve uz pomoć diskretne konferanse i povremenih šaljivih upadica Sanje Muzaferije koja je prisutne uključivala u aktivno sudjelovanje.

Prvo vino kušanja bio rajnski rizling, boje svijetlog meda, aroma poljskog meda, timijana, kima i vrlo intenzivnog mirisa cvijeta maslačka. Miris ovog vina je vrlo čist i ugodan, tako da svjesno pomalo odgađate samo kušanje, da bi ga što dulje mirisali. Kad ga konačno odlučite kušati, naći ćete u njemu okuse meda, timijana, likoricije i dosta začinskih aroma. To je vino izrazito dobre aromatike i lijepih kiselina, vrlo užitno i pitko. Petrolejske note svojstvene rajnskim rizlinzima osjete se tek u tragovima a pojačat će se kasnije, tarenjem. Idući nam je u čaše stigao zeleni silvanac. Premda osobno nisam fan Silvanca – svakom vinu pružim priliku da me iznenadi i –  vino me „oborilo s nogu“. Zeleni silvanac iz 2016. polusuh s 13,2% alkohola na nosu je zanimljiv: osjeća se suha trava, mokri kamen i izrazite “mesnate” note. Sam miris vuče da probate vino, jer se već na nosu osjeti da je to veliko vino. U okusu smo našli okuse zelene salate, blagu slanost i mokri kamen, blago začinsko bilje i lagano slatkaste note. Vino je veliko, moćno, izrazite sortnosti i odlične aromatike, perfektno izbalansirano; vjerojatno najbolji zeleni silvanac koji sam ikad probao i po mojem mišljenju najbolje vino večeri. Sljedeće vino koje su organizatorice pripremile bio je sivi pinot. Vino iz 2016. godine, poluslatko, s 13,9% alkohola. Čini se kao da je to malo previše alkohola, ali s obzirom na to da je poluslatko, ne smeta prilikom konzumacije. Na nosu mirise trave, slatkog grožđa i zelenog lišća, a u okusu možete naći dunju, marelicu i blagi okus slatkog grožđa. To je vino s lijepim kiselinama, užitno i lijepe aromatike te s jako lijepo posloženim kiselinama, posebice za jedno poluslatko vino. Sljedeće vino našlo se pod posebnim povećalom, jer se radi o rosé vinu Suza Baranjska, a znamo da Pink Day, najružičastiji dan u godini organizira upravo WOW ekipa. Vino je iz 2016. godine, polusuho, s 12,5% alkohola. Boja mu je blijedo crvena s ciglastim odsjajem. Na nosu je pomalo fenolan, miriše na gorko drvo ili peteljke, a u pozadini se osjeti grožđani mošt i tek blago jagode. Na nepcu je pomalo fizzy (mjehurićasto), slatkasto, okus voćnog soka razrijeđenog s mineralnom vodom, kiseline su prilično nemirne a u after tasteu se osjeća gorkasto drvo. Fenolnost i gorkast okus ukazuju na toda vino više nije u optimalnoj kondiciji ali se oko toga povela zanimljiva rasprava, s obzirom da je u svijetu sve prisutniji trend valoriziranja starijih i odležanih ružičastih vina o čemu smo slušali i na jednoj od radionica na prošlom Pink Dayu, koju je vodila ugeldna britanska sommelierka Laure Patry. Hoće li takav trend zaživjeti i kod nas, tek treba vidjeti. Nakon roséa, stiglo je i crno vino (ili crveno, kako ga već želite zvati). To je frankovka iz linije Personal Collection, vino iz 2013. godine, suho, s 12,6% alkohola. Vino je predivne, dubinsko rubinske boje. Na nosu ćete odmah naći šljivu, nar i zeleni papar. Na nepcu u prvi plan dolaze šljive, papar i kožnate note. Osjetit ćete fine tanine, koji su odlično u balansu s vrlo jasnim kiselinama. Ukratko:  jako ukusna, fino izbalansirana i karakterna frankovka. Zadnje vino koje smo kušali bio je cabernet sauvignon Personal Collection iz 2013. godine s 12,9% alkohola. Vino je boje višnje. Na nosu se osjeti crveno voće, posebno crni ribizl, a zatim crvena paprika i blage kožne (animalne) note u iznenađujućem balansu s ostalim mirisima i to daje vinu veliku mirisnu kompleksnost. Na nepcu se osjete džem od crnog ribiza, paprika i gusti sok od crvenog voća. Osjetit ćete fine kiseline i još žive tanine. Vino je jasne aromatike i karaktera, ali još uvijek premlado za konzumaciju; po mom mišljenu tek će za 2-3 godine biti u punoj snazi.  Vinarija Kolar pravi je primjer uspješnog i složnog obiteljskog posla. Cijela obitelj radi u vinariji – otac, majka, obje sestre i njihovi životni partneri a vrlo se dobro zna tko što radi. Tata Lajoš još uvijek je glava obitelji a pomalo je i vizionar u cijeloj priči. Njegova ideja da naprave kamp za bicikliste koji dođu sa šatorom ili pak autom i kućicom pa okolicu obilaze biciklom, nije odmah prihvaćena s oduševljenjem i nije pala na plodno tlo. Međutim, prošlog ljeta kamp je bio popunjen što je znak da će, financijski gledano, povrat uloženog možda neće biti brz, ali je dugoročno siguran. Svakako se nazire da je pred obitelji Kolar vrlo svijetla vinska budućnost i da ćemo za njih sasvim sigurno još čuti. Naravno, sve čestitke ekipi iz udruge WOW na organizaciji, koja je bila odlična, kao i na izboru vinara, ali i mjesta događanja…Naime, vinoteka Vivat u Folnegovićevoj s domaćinom Borisom Ivančićem pokazala se kao izvrstan ambijent. Kako je G.E.T. Report bio jedina redakcija na ovom događanju, zahvaljujemo organizatorima na ekskluzivi. I drage WOWice, ovo što ste napravile ovaj ponedjeljak, što se nas tiče, možete i svaki sljedeći. Bilo je odlično!

Tomislav Stiplošek,G.E.T. Report

Fotografije: Silvija Muinda, G.E.T. Report

Komentari su zatvoreni.