Vrhunski vinar iz Jastrebarskog, Franjo Kolarić prošle je subote na najbolji mogući način ugostio šezdesetak žena, marljivih članica udruge Women on Wine koje su ovom prilikom sa sobom povele i muževe, prijatelje ili prijateljice, novinare i prijatelje. Iako malo sa zakašnjenjem ovdje se, u bajkovitom snježnom vinskom okruženju – slavilo i nazdravljalo. I to ne samo Vincekovom, nego i rođenju Franjinog trećeg djetata a drugoga sina – koje se dogodilo dan prije. Slučajno se poklopilo i da jedna WOW-ica, Violeta Beljić Kušić slavila svoj rođendan – pa je slavlju uistinu bilo puno razloga. Vincenkovo tradicionalno označava početak rada u vinogradu – kada se obrezuje trst i polijeva ga se vinom – da bi i u novog godini imao što bolji urod. Članice udruge WOW i svi Franjini gosti ove su subote to imali priliku vidjeti iz prve ruke. Vesela skupina svoje je druženje počela u vinogradu gdje je Franjo pokazao na koji se način obrezuje trs i koliko to zapravo posla znači – kad je riječ o tako velikom vinogradu. U vinariji Kolarić trsove obrezuje troje ljudi i za taj im posao treba oko dva tjedna. Franjo je objasnio da dnevno u prosjeku obreže i do 800 trsova: – Taj dio iskreno najviše volim, doći u vinograd, ugasiti mobitel i rezati trs – kaže. Osim rezanja, čupanja i vezanja trsa, nije se preskočilo niti obavezno zalijevanje trsa vinom. Ekipa iz vinarije u vinogradu je napravila odličnu atmosferu uz kuhano vino i kobasice koji su se pekli na otvorenoj vatri. Nakon obilaska vinograda i uživanja u idiličnoj zimskoj atmosferi, druženje se nastavilo na vrhunskom ručku u vinariji Kolarić. Prekrasno uređen ambijent i vesela atmosfera koja se stvori uvijek kada se članice Women on Wine nađu u istoj prostoriji ni ovaj put nije izostala. Osim isprobavanja poznatih sorti poput sivog pinota, bila je ovo i jedinstvena prilika da se kuša nešto doista posebno: limitirano izdanje crnog pjenušca – kombinacija vina od višnje maraske i crni pinot. Za zaista posebnu poslasticu valjalo se zaputiti u dvorište vinarije. Tamo je u zemlji ukopana gruzijska amfora u kojoj se nalazi 1200 litara nevjerojatno finog rajnskog rizlinga. Čuvanje bijelog vina u glinenoj gruzijskoj amfori daje mu posebnu i prepoznatljivu aromu uz skladan, pun i svjež okus ove sorte. Na samo 35 kilometara od Zagreba možete probati vrhunska vina, pojesti odličnu domaću hranu, družiti se s vinarom Kolarićem i njegovom divnom obitelji i provesti dan okruženi prekrasnom prirodom.
Andrea Pančur
Sharing is caring!