Kad se udruga WOW udruži s izvrsnim proizvođačem vina kao što je to Feravino i barom skrivenim u dvorištu Ilice 50 u Zagrebu – a sve se događa baš na Valentinovo, uspjeh je zajamčen. A kad su u sve uključeni pjenušci, mnogo ljubavi i odlična atmosfera – sve pod sloganom It’s All About Love – uspomene ostaju zauvijek. Swanky Monkey Garden bar je u zadnjih pet godina obogatio svoju vinsku kartu koja trenutno broji oko dvadeset različitih domaćih i stranih etiketa a usprkos industrijskom dizajnu interijera, svojom energijom i toplinom prostora probudio je pozitivnu energiju među vinoljupcima okupljenima te Valentinovske večeri. Prezenteri pjenušavih vina bili su Maja Kuzmanović iz WOW-a i Alen Britvarević iz Feravina, dok je glavni glavni barmen Swankyja, ujedno i suosnivač Art of Bar-a, Filip Lipnik, eksluzivno za Feravino osmislio dva signature koktela na bazi pjenušaca i pažljivo odabranih likera koji su se s njima idealno stopili. Te večeri ih je smiješao i prezentirao mladi Karlo Bošnjak, na licu mjesta prozvan Carlito a Britvarević je na početku rekao: – Prošle godine smo podrum u Feričancima opremili novim punionicama za punjenje mirnih i pjenušavih vina. To je moderno postrojenje s tri autoklava za proizvodnju pjenušaca prema charmat metodi, koja je u našem podrumu potpuno nova tehnologija jer smo do sada proizvodili pjenušce klasičnom metodom vrenja u boci. Naši novi aduti – Grasecco i Francesa 100 posto su hrvatski proizvod a proizvedeni su upravo tom novom metodom tipičnom za proizvodnju talijanskog prosecca. Iznimno smo zadovoljni reakcijom tržišta pa moram pohvaliti našu mladu enologinju Antoniju Čeme i gosta enologa Matjaža Lemuta. – rekao je naglasivši prihvatljivu cijenu oba pjenušca od 50 kuna. Pjenušci Grasecco i Francesca koji su svoju gala premijeru doživjeli u rujnu u zagrebačkom HNK, bili su doista prave zvijezde večeri. Osvježavajući su i lagani, savršeni za ljeto, ali i proljeće, jesen i zimu – kako je rekao gost večeri, sommelier Mario Meštrović. Grasecco je od sto posto graševine, a Francesca od sto posto frankovke, oba s modernom – otkačenom, hipsterskom i potpuno drugačijom etiketom od svih na koje smo navikli kod domaćih proizvođača. – Autor sjajne, moderne, hipsterske, trendi etikete je poznati hrvatski dizajner Miran Tomičić, kreativni direktor brend dizajn agencije Octopus Ink a inspirirana je našim potrošačima koji se u njoj reflektiraju. Ideja je bila kreirati suvremen, razigran, mladenački brendtemeljen na lokalnom pristupu i tradiciji. Potrošači danas ne žele samo proizvod, traže nešto više – traže priču. Oni brend ne samo da koriste, oni ga slijede, slušaju i razgovaraju s njim. Stalo im je do utemeljenosti brenda i do njegovog vizualnog identiteta – rekao je Britvarević.
U Swankyju je večer počela s extra brut Graseccom nježno zelenkaste boje koji je uparen s Granny Smith jabukom i Smokijem otkrio svu snagu svojih perlica i odlično sljubljivanje s vlastitim mirisom zelene jabuke te ugodnom bademastom gorčinom graševine na aftertasteu. Večer se nastavila uz kušanje Grasecca u brut varijaciji uz tortilla čips, a svi su s osobitim oduševljenjem dočekali Francescu, koja osvaja i nježnom ružičastom bojom i suptilnim mirisom zrelog nara te bogatim i dugotrajnim okusom u kojem dominiraju jagoda i malina. Uz Francescu je odlično išla iznimno fina jetrena pašteta po jedinstvenom receptu Ivana Srpeka iz Vinoteke i Wine bara Bornstein, a organizatorica Vlasta Pirnat – predstavila je Karla, barmena koji je pred okupljenima „složio“ izvrsne koktele za kraj. Bili su to Miss od Francesce i Brko od Grasseca. Andrija Pirnat, pak, domaćin i suvlasnik Swankyja pozdravio je sve okupljene i ukratko predstavio njihov već slavni bar. Jedno je sigurno: provod je bio odličan, posve prilagođen Valentinovu, a pjenušce i koktele pit ćemo i u drugim prilikama. Sad, uostalom, imamo hrvatski odgovor na talijanski prosecco i – izvrsne koktele u odličnom swanky Monkey Garden okruženju. WOW!
Sanja Muzaferija
Sharing is caring!