Splitske WoW-ice su za svoj proljetni izlet, 12.05.2018.g. , izabrale posjetu vinariji Stina Vino u Bolu na otoku Braču. Prekrasan dan, veselo društvo zaljubljenica u vino krenulo je trajektom iz Splita za Supetar, pa organiziranim autoprijevozom za Bol. Putem su se zaustavile na vrhu Grabica (cca 400 m nadmorske visine) u novim vinogradima Stina, uglavnom nasadima bijelih sorti – odakle puca prekrasan pogled na susjedne otoke. Dočekao ih je mladi inženjer agronomije g. Petar Kusić koji je informirao, objasnio i – izrazio dobrodošlicu. Osim ovih, novih vinograda, na osunčanim jugozapadnim padinama otoka Brača, oko mjesta Bol i poviše jedne od najljepših plaža na svijetu Zlatnog Rata, pozicionirani su vinogradi sorte malog plavca, jednog od najkvalitetnijih plavaca u Hrvatskoj. I danas sorta malog plavca čini skoro 90% nasada na spomenutim padinama a zbog svog položaja agrotehnika se obavlja ručno. Podrum Bol, izgrađen je za potrebe članova Prve Dalmatinske Vinarske Zadruge davne 1903.godine na Rivi u Bolu, gdje su vinogradari sa tog područja većinu uroda sa svojih vinograda prodavali Zadruzi. Malo je poznato da je prva zlatna medalja za vino iz ovog podruma osvojena 1909.g. na Međunarodnoj izložbi vina u Francuskoj. Bravo naši! Tijekom godina, tehnologija proizvodnje vina u Podrumu Bol je pomalo zastarjevala pa 2009. godine društvo Jako Vino d.o.o., danas poznatije pod imenom Stina Vino, a u vlasništvu Jake Andabaka, uzima Podrum PZ Bol u zakup. Podrum je rekonstruiran i tehnološki opremljen a odmah su obnovljeni stari vinogradi na starim pozicijama i krčenjem kamenite zemlje na novim područjima -zasađeni novi. To su uglavnom bijele sorte do tada vrlo malo zastupljene na Braču. Danas, Stina Vino, ima cca 55 ha površine pod vinovom lozom, sa kooperantima, od čega je polovina crnih sorti, uglavnom plavac mali , a polovina su bijele sorte, uglavnom pošip. , Ima tu i chardonnaya, intrigantne sorte vugava, te nešto Alicante Bouchet-a, a u svojim planovima imaju i daljnje širenje nasada. Godišnja proizvodnja Stina Vina je oko 250.000 boca a čak se 40% izvozi u Francusku, Nizozemsku, Njemačku i SAD. U Podrumu Stina Vino u Bolu domaćin WoW-icama bio je Ivo Kraljević, voditelj Podruma, a točno u podne je kao piće dobrodošlice ponuđen pjenušac Godiment, napravljen od pošipa, vrlo pitak i svjež, idealan za ljetne mjesece. Nakon pjenušca, Stina Vugava 2017. Sorta vugava, karakteristična je za otok Vis, pa odatle stiže u vinariju Stina. Nepravedno je zapostavljena a zaslužuje svaku pažnju. Stina Vugava je lagano, svježe vino, prepoznatljivog šarma i diskretne arome. Lagano, aperitivno vino. Uz kušanje servirani su sir i pršut izuzetne kvalitete , te vrhunsko Stina ekstradjevičansko maslinovo ulje. Nakon ugodnih prvih dojmova i kušanja, simpatični Ivo Kraljević proveo je gođće kroz vinariju i podrume – impresivne jer su uz svu tehnološku rekonstrukciju i novotarije – zadržali šarm staroga podruma. Proces prikupljanja grozđa nakon berbe, prebiranje i ostatak postupka, obavlja se istim tijekom kao nekad, prije rekonstrukcije i modernizacije. Ovdje se za odležavanje vina uglavnom koriste hrastove bačve proizvedene u Francuskoj (od slavonskog hrasta!). Na red je došlo kušanje Stina Pošipa 2017. Ovo vino je zrelijeg okusa, bogatog i slojevitog mirisa s ravnomjerno i uravnoteženim raspoređenim notma voćnosti, tropskog voća ali i breskve, mediteranskog bilja i vanilije. Stina Pošip Majstor 2016. smatra se jednim od najboljih pošipa Dalmacije i pravi je dragulj Stina Vinarije. Vino velikog potencijala s zuzetnom kombinacijom svježine i voćnosti s jedne strane te punoćom aromom koja lagano odaje barrique. Kompleksno, delikatno i profinjeno vino. I onda, samo za WOW Splićanke – jedno iznenađenje tijekom kušanja: bolski pjesnik, pisac, slikar, kipar i sasma osebujni umjetnik Ivica Jakšić Čokrić Puko, koji je svojim radovima u bračkom kamenu prostor u podrumima Vinarije učinio posebnim i jedinstvenim, izrecitirao je svoju pjesmu Vino, iz zbirke pjesama Živili. Pjesma je o vinu, naravno :), a na jednom mjestu kaže –
Vino se čini s viruon (vjerom),
Vino se pije s miruon (mjerom).
Nakon ovog pjesničkog performansa prišli se kušanju plavca malog Stina Vina. Stina Plavac mali Barrique 2016. Radi se od grožđa iz vinograda oko samog Bola, na tipičnim vinogradskim položajima na vapnenančkom tlu s dosta kamenja. Grožđe se bere ručno i relativno kasno. Odležava do 10 mjeseci u barrique bačvama a čuva se najmanje 6 mjeseci prije puštanja u prodaju. Pri kušanju daje dojam ugodnog plavca klasičnih aroma. Tanini su blagi, smjenjuju se s okusima zrelog voća i začina. I na kraju – još jedan biser Stina Vina – Stina Plavac mali Majstor 2015. Dolazi iz vinograda starih preko 50 godina, smještenih zapadno od Bola, s područja Murvica, na vrlo kosim, osunčanim terenima. Berba se obavlja ručno, relativno kasno. Vino dozrijeva u novim barrique bačvama 18 mjeseci, a u bocama odležava 6 mjeseci prije prodaje. Pri kušanju, u ustima impresionira omjer svježine i snage, tanina i kiselina. Izuzetno izbalansirano vino, drugačije od ostalih plavaca iste kvalitetne kategorije. Vino za znalce. Na kraju degustacije uživo se pojavio i glavni i odgovorni za kvalitetu ovih vrhunskih vina – mladi enolog Rikard Petrić kod kojeg je strast prema vinu i njegovom poslu vidna i – očigledna. On živi sa svojim vinima. Na Stina vinima intrigantna je i zanimljiva etiketa. Potpuno bijela, bez printa, s ugraviranim podacima. Kao inspiracija za ovakav jedinstveni dizajn, za koji je i nagrađivan dizajnerski dvojac Bruketa&Žinić, poslužio je bijeli brački kamen…STINA. Stina Vino je izbacilo i novu liniju vina nešto nižeg cjenovnog ranga, tzv BRAČ 1903. Čine je bijeli Godiment, crni Bogodon (Bogom dan), i ružičasta Noda. Idući puta, kušat će se i ona.
Dorotea Krstulović
Fotografije Adela Zujić Visković
Moramo istaknuti da je posjeta i degustacija u Stina Podrumu izuzetna, posebna i izvanredno ležerna, za svaku preporuku svim zaljubljenicima u vina.
A mi WOW-ice smo nakon ovog doživljaja, do povratka u Split, vrijeme ispunile svojim interesima i željama. Dio je brodom otišao na jedinstveni Zlatni Rat gdje su se hrabre i okupale u kristalno čistom moru, dio je posjetio galeriju spomenutog umjetnika Ivice Jakšića Čokrića Puka, a dio je prošetao i turistički razgledao Bol.
Vesele, kao što smo bile i na samom startu ovog izleta, vratile smo se ispunjene duše i srca, sa novim planovima za posjet našim vrijednim vinarima i vinarijama Dalmacije, kao i cijele Hrvatske.
Sharing is caring!