WOW Zadar se budi!

Zadar se budi

Nakon duljeg vremena i zadarski se ogranak WOW-a odlučno pokrenuo! 25 članica i potencijalnih budućih WOW-ica, u društvu nekolicine pripadnika jačeg spola okupilo se u četvrtak, 18. 12. u 18 sati u prekrasnom prostoru Art hotel Kalelarga / Gourmet Kalelarga – da nastave zadarsko djelovanje započeto još u veljači 2104. Zbog ograničenosti prostora koji prima svega 20-tak ljudi, događaj je bio zatvorenog tipa, vrlo intiman ali zbog toga nimalo manje veseo. Najprije je Jadranka Svaguša, jedna od dvije zadarske „voditeljice“ WOW kruga (uz Sandru Petričić), predstavila WOW svima koji još nisu upoznati s ovom marljivom udrugom i objasnila kako ona funkcionira, a onda je predstavljena tema večeri. Dvije „stare“ zadarske članice WOW-a, naša zadarska Talijanka Alessia Cortesi Šarunić, te vinarka Jadranka Svaguša, zajednički su osmislile događanje pod simpatičnim naslovom WINE & CHEESE EMOTION na kojoj je prezentirana nova berba G&J vina, Tvoja krv i moja, 2012. (crveno vino, kupaža cabernet sauvignona i merlota) a Alessia Cortesi Šarunić je s vinom vješto spojila četiri različita talijanska sira iz ponude Selecta Adria, It. čija je marljiva zastupnica. Tema večeri bile su, dakle, – kako to ženskom druženju i priliči – emocije, ili – „kako različiti sirevi u spoju s istim crvenim vinom stvaraju različite senzacije, odnosno bude različite emocije“. Ponuđena su dva ovčja sira: Pecorino, Emilia Romagna, koji je dozrijevao u špilji, prešan i pikantan i Gran Nuraghe (Granglona), Sardinija, tvrd, pikantan, nauljene korice. Bio je tu i jedan zanimljiv kozji sir, Blue Bagnoli, Lombardija, Veneto – poluzreo, aromatičan, pljesnjiv sir dozrijevao u vinu Friularo Passito di Bagnoli di Sopra, i naposljetku, ali ne i najmanje važan – jedan kravlji sir: Asiago reserve, Veneto, tvrdi, reserva (30 mjeseci), malo pikantan. Sirevi nisu odabrani nimalo slučajno, nego su iz tvrtke Selecta Adria najprije kušali vino i tek onda, na čelu s Alessiom Cortesi Šarunić pomno odabrali one sireve koji se najbolje sljubljuju s vinom. Događaj je značajno obogatila i Šinjorina Smokva, poznati i višestruko nagrađivani ekološki pekmez od smokve kojeg već niz godina uspješno proizvodi bračni par Damjanić- Babac iz Poljica blizu Zadra (OPG Damjanić/Babac) a koji se idealno sljubio sa sirevima i vinom i “otvorio” još cijelu paletu mirisa i okusa – uz maslinovo ulje, zapečene komadiće kruha, orašaste plodove i suhe smokve. Svi su se gotovo jednoglasno složili da je mekani kozji sir Blue Bagnoli bio najbolji, gotovo idealan spoj s vinom jer je još dugo nakon konzumacije, kako bi se to reklo vinskom terminologijom, „u retru“ ostavljao aromatične i pikantne note koje su se s mladim ali jako moćnim crvenim vinom sljubile u jedinstvenu harmoničnu cjelinu. Uzbudljiva paprenasta nota sira – koji je obogaćen šumskim voćem i laticama sljezova cvijeta – koja se otvarala pri samom kraju, savršeno se sljubila s Tvojom krvi i mojom, još relativno mladim ali moćnim crvenim vinom. Među prisutnima je bilo onih koji prvi put piju Tvoju krv i moju, ali i onih koji su poznavali prethodne berbe. Svi su se oduševili vinom i sirom, te cijelim događanjem. Večer je završila u veselom tonu tražeći repete sira i vina. Ponovit će se.

Sharing is caring!