24.siječnja 2015., splitske ljubiteljice vina, članice udruge WOW/ Women On Wine, krenule su na svoje prvo putovanje u Vinariju Rizman, smještenu u vinogradu jedne posve nove vinogradarske regije u Hrvatskoj, na poziciji Južne Dalmacije, u mjestu Slivno, samo sat i pol udaljeno od Splita.
Nakon kišnog tjedna i dana punih sivila, razveselila je subota okupana suncem, dan kao stvoren za izlet u prirodu. Vinarija Rizman, nazvana po prvom vinaru obitelji Štimac, smještena je na brežuljku iznad nepreglednih hektara vinogorja Komarna , na padinama koje se spuštaju s visina sve do mora, s pogledom na svjetlucavi Jadran i poluotok Pelješac u daljini, na položaju koji očarava i savršen je za degustaciju ovih besprijekornih vina.
Potpuno novi objekt nalikuje na haciendu, a diskretno je uklopljen u krajolik i okružen stablima maslina i čokotima loze, te s pogledom za koji, kjako se kaže, „vrijedi umrijeti“. Ekološko tretiranje nasada omogućuje uzgoj visoko kvalitetnog grožđa kao sirovine za vino visoke kakvoće. Vlasnici, braća Štimac, Mihovil i Damir, zajedno s Damirovom suprugom Jelenom, također članicom splitskih WOW-ica, bili su savršeni domaćini jednog savršenog dana.
Damir je proveo WOW-ice kroz podrume, upoznao ih nas s proizvodnjom vina, tehnologijom, ukazao na ozbiljnost proizvodnog tijeka, pokazao kako se grožđe ubacuje u podrum kroz cijevi, kako se ono ručno odvaja na stolu za sortiranje, transportira u najnovije fermentacijske tankove s kontroliranom temperaturom, prije nego se izlije u francuske barrique bačvice gdje odležava do pretakanja. Dok je dim lagano dimio iz toplog kamina, WOW-ice i njihova muška pratnja odšetali su do kamene kapelice Sv.Mihovila, koja je ime dobila po Mihovilu, imenu koje je u obitelji Štimac prisutno kroz 5 naraštaja. Nakon što su se kamere užarile od fotografiranja predivnog pogleda i prirode, požurili smo u dvoranu za kušanje, izravno na na – dalmatinsku gozbu.
Na stolovima su već čekali tradicionalni pršut i sir, te kamenice- dobro poznati afrodizijak iz mora, uz osvježavajući Pošip. Nakon toga je slijedio crni rižoto prepoznatljivog ukusa , ljuto začinjen na neretvanski način, uz „prvorođeno“ vino ove vinarije -Plavac mali Primus.
Do kraja ovog nezaboravnog dana, pijuckali smo rosé Rusula od crne sorte grožđa iz vlastitih vinograda, uz ukusne deserte, cheesecake i čokoladni kolač made by naša domaćica. Pojedinci su uspjeli uvjeriti domaćine da otvore jednu od posljednjih boca uglednog izvanrednog vina Tribidrag. To su sretnici koji su uspjeli ponijeti sa sobom toplinu jadranskog zagrljaja. WOW Split je startao zaista eksplozivno, a čekaju nas novi izazovi kojima neće biti lako nadmašiti ovaj doživljaj.
S ovim mislima tonemo u san i ne možemo dočekati neko novo zajedničko druženje.
Splitske WOW-girls
Mila Hvilshoj & Adela Visković
On January 24th 2015, the Split WOW ladies look their inaugeral trip to Rizman Winery, located in Slivno. 1.5h south of Split. After a week of rain and grey days, we woke up to a sunny Saturday, perfect for a winery retreat.
Nestled on a hilltop overlooking Komarna vineyards, the shimmering Adriatic and Peljesac in the distance, the enchanting setting of this winery is a suitable match to their impeccable wines. The brand new property resembles a hacienda, discreetly lodged into the landscape surrounded by their own olive grove and vineyards and a view to die for.
Owners and brothers Mihovil and Damir Stimac, along with Damir’s wife and Split WOW-ica Jelena Stimac, were the perfect hosts for the day. Damir guided us through the winery’s production area, showcasing the gravity-flow winemaking process; grapes are offloaded through a pipe in the ceiling, hand selected on a sorting table, transferred to the newest temperature-controlled fermentation tanks before being taken to rest in French barrique barrels.
As the smoke from the fireplace flowed out of the chimney, we took a stroll to the little Sv. Mihovil chapel, a name that has been in the Stimac family for five generations. After snapping our cameras away to the breathtaking view, we were called upon a Dalmatian feast in the tasting room. Traditional prsut and cheese was served with the crispy Posip, followed by a Neretva-spiced black risotto paired with their peppery Plavac Mali Primus. To end off a memorable day, we sipped on their Rusula rose with desserts. Those who were lucky to convince Stimac to open one of their last bottles of Trbidrag, took back a warm hug from the Adriatic.
WOW Split certainly started with a big bang and we look forward to even more moments together soon.
Sharing is caring!