Riječki WOW u Prostoriji!

Ne, naslov nije neki štos – nego su se riječke članice WOW nedavno okupile i družile u wine baru Prostorija, koji se nalazi na Trgu Šišmiš u Rijeci. Wine bar je vrlo zanimljivo uređen i to u stilu industrijskog dizajna a s mnogo detalja u kombinaciji drva i metala koji pod doista savršenom rasvjetom lijepo dolaze do izražaja i čine prostor vrlo ugodnim i opuštajućim. Nije nevažno da je to i više od 50 etiketa vina domaćih i stranih proizvođača što je siguran adut u osvajanju srca kako Riječana, tako i WOW-ica :). Ovog puta Wow-ice su imale malu domaću zadaću.

Trebale su malo proučiti sortu vina sauvignon te zajedničkim snagama otkrivati boje, mirise i okuse vina od ponuđena tri proizvođača. Naša razrednica Margita je „ispitivala“ i djelila plusiće i minuse…a, srećom, uglavnom je bila zadovoljna. Važno je reći da je sauvignon jedna od najpoznatijih bijelih sorti te nakon chardonnaya vino koje se najviše prodaje u svijetu. Sauvignon kao sorta dolazi iz bordoškog kraja u Francuskoj ali je prisutna posvuda: u Australiji, Čileu, Kaliforniji… Ipak, moglo bi se reći da svoju popularnost ponajprije Novozelanđanima koji su stvorili svoj prepoznatljiv stil sauvignona koji je uz ne prevelike cijene rezultirao velikim svjetskim uspjehom. Bazga, zeleni grašak, zelena paprika, šparoge, egzotično voće, ali i mačji urin nekima su dragi a neki nekima manje dragi mirisi a spadaju u prepoznatljive arome sauvignona, naravno – ovismo iz kojih krajeva dolazi. Kad je dobar, sauvignon je suh i osvježavajuć, elegantan – a ko niste znali: prvi petak u svibnju međunarodni je dan sauvignona. WOW-ice su ga degustirale nešto kasnije, ali i to se broji, a kušale su sauvignone triju proizvođača. Prvi je bio Iuris Sauvignon Blanc, Saltwater-Erdutsko vinogorje, slamnatožute je boje-bistro. Miris bazge najviše dominira, balansiranih kiselina i srednjeg tijela
Kod Korak Sauvignona Kamenice s Pleševice WOW-ice su otkrile miris mačjeg urina koji neke odbija no nije znak greške, također žutoslamnate boje, nešto jačeg tijela, okus koji ostaje dulje u ustima i malo jačih kiselina.

Treći je bio Mount Nelson Sauvignon, Novi Zeland, Marlborough, vrlo intenzivnog mirisa tropskog voća a osobito se osjeća ananas, mango, i zelena jabuka. Osvaja mirisom, ali u okusu nema punoću koju su mirisi nagovještavali, slabog tijela. Tako su najveće simpatije osvojili Sauvignon Iuris te Korak. Kao i svako WOW druženje, i ovo je prošlo brzo i ugodno a pojavilo se i nekoliko novih članica i simpatizerki, pa su pali dogovori za nekoliko novih druženja nakon ljeta.

Sara Prostran

Sharing is caring!