Prezentacija prosecca Andreola s Bubbly Barom

Jeste li znali da prosecco – lagano pjenušavo svijetlo vino dobiveno of sorte grožđa glera, doživljava najveći mogući uspon i rast u cijelom svijetu. Uz ružičasta vina, pjenušci su sve popularniji, a prednjači upravo prosecco – koji ako je najbolji, vrlo vjerojatno dolazi iz regija Asolo i Conegliano Valldobbiadene – područja koja imaju status Denominazione di origine controllata garantita (DOCG), najvišu talijanske oznake za kvalitetu vina. Ta područja sada su označena kao Prosecco Superiore DOCG. Za ilustraciju – potrošnja prosecca u Americi se samo u četverogodišnjem razdoblju od 2010.- 2014. udvostručila. Prosecco se proizvodi tzv. Charmat metodom druge fermentacije u tanku (za razliku od tzv. tradicionalne ili šampanjske metode gdje se ona odvija u boci) a najsuhlji i najkvalitetniji prosecco označen je oznakom –brut. No, najbolje verzije prosecca dobro su izbalansirane i osvježavajuće, bez obzira na razinu slatkoće (suho, ekstra suho ili brut). WOW-ice su, kao obično, prve prepoznale važnost i sve veću popularnost prosecca te su već nekoliko puta promovirale razne etikete prosecca – kao što je Tenuta Santa Anna, Bottega, Villa Sandi – a u suradnji sa šarmantnim Bubbly Barom čija je vlasnica WOW-ica Tamara Domljanović, nedavno su promovirale prosecco Andreola.

Prvi put Tamarin se Bubbly Bar pojavio na festivalu ružičastih vina Pink Day u organizaciji udruge WOW, u zagrebačkom muzeju Mimara ove godine i odmah osvojio brojne poklonike dobre kapljice i urbanog štiha, a ovo, ljetno događanje , odvijalo se u jednom od omiljenijih ljetnih prostora zagrebačke publike, Pop Up Summer Gardenu na Tuškancu. Butiknu vinariju Andreola 1984. je u apelaciji Valdobbiadene Prosecco Superiore osnovao Nazzareno Pola, a danas raspolaže s pedeset hektara vinogarada iz kojih godišnje proizvede oko 750 tisuća boca, i vodi je druga generacija obitelji. Nakon vođene prezentacije koju je na Tuškancu vodio šarmantni i strastveni Andreolin direktor izvoza dr. Cristian Maddalena, na ovom su se WOW događanju točile četiri etikete iz najviše Andreoline linije, Rive Selection. Ta je selekcija vrhunski izražaj DOCG-a zahvaljujući položaju vinograda na padinama na oko na 500 metara nadmorske visine, gdje klimatski uvjeti tla, oborina i vjetra osiguravaju idealne uvjete za uzgoj glere. Kušalo se, dakle, kako slijedi: 26 gradi Primo Rive di Col San Martino, zero dosage, zatim Col de Forno Rive de Refrontolo brut, te dva polusuha prosseca, Mas de Fer Rive Del Soligo (extra dry) i vintage prosecco Vigne Dei Piai Rive dei Rolle (dry). Sve su etikete nagrađene na svjetskim festivalima, u kojima uživaju ljubitelji dobre kapljice od od New Yorka do Hong Konga, od Pariza do Tokija, od Pertha do Moskve, od Pariza i Londona do Kuala Lumpura. Zanimljivo je da je prosecco Andreola popularan čak i u Ruandi Ugandi, kao i na Tahitiju.

A Bubbly je zapravo simpatična replika Piaggio Ape oldtimera opremljena za posluživanje točenog pjenušavog vina i koktela s pjenušcem u kombinaciji s raznim voćnim okusima i svakako je obogatio zagrebačku ljetnu večer pa su se na Tuškancu okupili, uz WOW-ice i WOW simpatizerke, predstavnici medija i poznati – poput chefa Matew Jankovića koji je nedavno izdao vrlo važnu knjigu – sveobuhvatnu Hrvatsku kuharicu – u suradnji sa čak 36 vrhunskih kuhara. Zahvaljujući Bubbly Baru Zagreb se pridružio svjetskim metropolama u kojima gotovo na svakom uglu možete popiti čašu dobrog pjenušca ili šampanjca. Tamarina je ideja – mobilnost – pa se nada da će se u najskorije vrijeme, još ovoga ljeta, osim u Zagrebu naći i na nekim primorskim lokacijama. Bilo kako bilo, WOW , Bubbly Bar i Pop Up Summer Garden učinili su pedesetak prisutnih veselim društvom u prekrasnom ambijentu, a nakon degustacije druženje je nastavljeno uz glazbu koju je puštao DJ Ozren Kanceljak pa je bilo i mnogo rasplesanih. Favoriti večeri bili su 26 primo zero dosage i Mas De Fer, premda je i Vigne Dei Piai imao svoje zagovornike. Sva su prosecca idealna kao aperitiv, kao neizostavna pratnja mediteranske kuhinje ili u dry varijanti, uz deserte. Svakako uživajte u proseccu, divnom i osvježavajućem pjenušcu koiji se ne pravi da je oni što nije, dakle – šampanjac!

Sanja Muzaferija
Fotografije: Ana Marija Partl

Sharing is caring!