Radionica dalmatinskih roséa inaugurirala Vinart Grand Tasting i najavila Pink Day

Ružičasta Dalmacija

Izvrsnom radionicom Ružičasta Dalmacija – ususret Pink Dayu održanom 23. veljače u Hotelu DoubleTree by Hilton započelo je sedmodnevno zagrijavanje za Vinartov Grand Tasting koji se  02. i 03. ožujka održavao u Laubi. Udruga Women on Wine WOW njome je ujedno i najavila 6. po redu festival ružičastih vina Pink Day.

Kroz 7 zanimljivih i nimalo bezalenih roséa tijekom ove živopisne radionice vodila nas je enologinja i vinarka i članica udruge WOW Monika Prović te pokazala kako roséi za vinare nisu tek usputna priča, nego vina kojima se ozbiljno posvećuju i koje tržište sve više traži. To se posebno odnosi na generaciju milenijalaca koji su prema istraživanjima najstrastveniji konzumenti ružičastih vina čije fotografije neumorno dijele na društvenim mrežama najčešće uz hashtag #roséallday.

U kojim sve smjerovima rose može ići kad se njime vinari kreativno poigraju pokazalo nam je 7 hrvatskih roséa: Prović Teuta 2017., Senjković Spoža 2017., Rizman Rusula 2017., Volarević La Chic 2016., Crvik Fiora 2016., Kairos Rosé 2016. i Korta Katarina Rosé 2016.

Bilo je zanimljivo usporediti svježu aromatiku berbi iz 2017. gdje se ona još formirala i harmonizirala u odnosu na to dokle je stigla i do koje mjere se sačuvala u berbama iz 2016. godine. Sve odreda karakterni roséi pokazali su nam da ova vina imaju još štošta toga za reći.

U maloj diskusiji na kraju radionice na poticaj  Morane Zibar po ko zna koji put skidala se etiketa s roséa kao ženskog vina, pa smo čuli da ga u Mađarskoj i Francuskoj muškarci piju više od žena, a sudeći prema sastavu polaznika ove radionice, valjda ni mi u Hrvatskoj ne zaostajemo previše. Na kraju nam je dušu otvorio i vinski znalac koji između ostalog stoji iza Vinart Grand Tastinga, Saša Špiranec, priznavši kako je obožava rosé.

Više o festivalu Vinart Grand Tasting potražite ovdje: https://www.facebook.com/vinartgrandtasting/

Više o festivalu Pink Day potražite ovdje: https://www.facebook.com/PINK-DAY-166888780125529/

Sharing is caring!