Ljetna promocija vrhunskog pjenušca uz ružu vjetrova

Ljetna promocija vrhunskog pjenušca uz ružu vjetrova 1

Jeste li znali da je Vinariji Pavlomir iz Novog Vinodolskog na čelu rođeni Vukovarac, Miroslav Palinkaš? Vinariju su, naime, osnovali prognani Vukovarci na čelu s Andrijom Birom i Miroslavom Palinkašem i obnovili vinogradarstvo u nekoć po vinu čuvenoj dolini. Iza Palinkaša je više od dvadeset godina iskustva u vinogradarstvu i petnaestak u vinarstvu, kao i brojne medalje, među kojima su i neke zlatne i – puno truda i ljubavi prema vinu. Njegovi chardonnay, muškat žuti, cabernet sauvignon, ali i druge sorte – poput bijelog pinota, frankovke i – žlahtine – nadaleko su poznati i cijenjeni. Vinogradi koji se nalaze na ulazu u Vinodolsku kotlinu rasprostiru se na nešto više od trideset hektara i godišnje se tu proizvede i do 150 tisuća litara vina. U Novljanskom polju se uz spomenute sorte proizvodi i pinot bijeli i frankovka. Vinarija je odlično opremljena, a uz nju su i prateći ugostiteljski objekti, tako da je to i izvrsna turistička i izletnička destinacija.

U novije vrijeme Pavlomir je sve „jači“ i prepoznatljiviji u pjenušcima, a njihov je vrhunski pjenušac »1288«, jedini na svijetu kojem je ime – broj. Jasno, to ime zahvaljuje godini u kojoj je donesen Vinodolski zakonik.

Ovoga kolovoza, novinari, političari, prijatelji vinarije i nekoliko odabranih WOW-ica – okupilo se u Novom Vinodolskom da proslavi lansiranje njihovog novog pjenušca, San Marino. Ceremonija je bila upriličena na šarmantnom otočiću Sveti Marin (San Marino) koji je svega 205 metara udaljen od istočne obale Novog Vindolskog. Otočić je poznat po vjetrovima koji pušu sa svih strana a svaki vjetar na svakoj strani otočića – ima svoju klupu. Na sredini, pak, nalazi se crkvica Svetog Marina koja potječe iz vremena rane gotike, 17.- 18- stoljeća, a sagrađena na starim temeljima iz 4.stoljeća. U čast rimske carice Helene, zdanje je podigao Flavius Julius Rufinus Sermentius. San Marino je prvi domaći pjenušac napravljen od autohtone žlahtine, klasičnom šampanjskom metodom te je stoga zaslužio status vrhunske kategorije. Ime je, naravno, dobio po istoimenom otočiću a Miroslav Palinkaš ga je ovom zgodom okupljenima predstavio s neskrivenim ponosom, i to u nazočnosti gradonačelnika Novog Vinodolskog, ministra Olega Butkovića i župana Zlatka Komadina.Vrijeme je pomazilo prisutne i priuštilo doživlčjaj za pamćenje uz najljepši zalazak sunca, a kad su se gosti barčicama vratili na obalu – dočekala ih je fina zakuska i ugodno druženje.

Sharing is caring!