Hrvatska u ružičastoj čaši

Hrvatska u ružičastoj čaši 1

Radionicu Hrvatska u ružičastoj čaši s podnaslovom Ženstvenost u ružičastom vinu – na Pink Dayu Slovenija 7.travnja 2016. združenim su snagama održale novinarka i vinski entuzijast, predsjednica udruge WOW Sanja Muzaferija i direktorica Pink Day Zagreb powered by WOW te Marija Vukelić, dugogodišnja članica WOW i ovogodišnja izvršna direktorica PD Zagreb. Marija Vukelić profesorica je jezika po struci i polaznica Vinske Akademije WSET, pa je u interaktivnom dijelu radionice pokušala spojiti svoje dvije strasti  – jezik i vino – tražeći u predstavljenim vinima ženski okus, miris, asocijaciju i emociju.

Nakon uvoda o Udruzi i njenom nastanku te Pink Dayu i idejama koje stoje iza njega, Sanja Muzaferija je detaljno predstavila ružičasta vina u svijetu, njihovu povijest, reputaciju, načine spravljanja, eventualne mane i mnogobrojne prednosti, kao i trendove vezene uz to vino koje navodno  najviše vole žene. No, danas u njima podjednako i bez sustezanja uživaju i muškarci. Ružičasta vina nerijetko su nježnih alkohola, lagana, lepšava, voćnog okusa i dobro se slažu uz laganije ručkove i večere, a ugodna, nježna, dopadljiva dobrodošla su i kao aperitiv u tople ljetne večeri. Nakon uvodnog dijela, predstavljena su vina a interktivno se, zajedno s polaznicima radionice pokušalo istražiti koliko (i kakve) ženstvenosti ima u njima.

Pjenušac rosé Tomac brut, atraktivan plešivički biser od crnog pinota, svojim briljantnom svježinom i čistoćom bogatog okusa potvrđuje status ozbiljnog i sofisticiranog pjenušca. Voćnost crnoga pinota upotpunjuju šampanjski okusi brioša i tosta koji mu daju kremoznost i harmoničnost. Naši su ga polaznici opisali kao složeno, privlačno, plemenito i elegantno vino. Polaznici su mu nadjenuli različite epitete – baš kao ženi. Privlačno, prolazno, romantično, divlje, elegantno, društveno, mirisno, moderno, plemenito – a najčešće je (pro)cijenjen kao – komplicirano.

Rosé Pinkert iz Baranje, zanimljivo ružičasto vino mlade vinarke Kristine Pinkert, od sorte frankovka, dao je lijepu voćnost i razigranu ugodnu kiselost u prelijepim sortnim mirisima. Polaznici su ga opisali kao moderno, mirisno i privlačno vino. Vino za društvo, dopadljivo vino.

Iz Istre je stigao rosé Veronika vinarije Benazić –  od sorte cabernet sauvignon.  Suho vino voćnih mirisa s primjesama cvjetne soli pokazao je mineralnost istarske crvene zemlje. Vino je opisano kao strogo, divlje, plemenito i zavodljivo.  Opojno i čvrsto.

Iz benkovačkog vinogorja došao je rosé Rosy Dama vinarije Dagarra, od sorata plavine 60% i merlota 40% . Tek nedavno punjen u boce, polaznicima se učinio nedovršeno, ali ipak složeno i ženstveno vino, iako još pomalo tvrdo. Čekat će se da se zaobli i omekša.

Kairos rosé od plavca malog dolazi s posebno lijepog položja Babe, u Trogirsko kaštelanskom vinogorju, s lijepim, nježnim voćnim aromama i blagim mirisima ljekovitih mediteranskih biljaka. Polaznici su ga opisali kao vatreno, društveno, privlačno i strasno –  vino za svečane prigode.

I za sam kraj – Marija Vukelić je pripremila izvrsno iznenađenje – malo muške energije u posebnom roséu od sorte borgonja vinarije Damjanić – Rosé Penelope, iz Zapadne Istre, s mirisom divlje jagode i ruže, s laganim herbalnim završetkom. Dobio je epitete opojnog, senzualnog, privlačnog i romantičnog, a istodobno i modernog vina.

Koliko roséa, toliko boja, mirisa, okusa, osjećaja. Zanimljivo ih je, uz klasično znanje, pokušati definirati u nekom drugom svijetu i kontekstu, osjetitit zatvorenih očiju i opuštenih misli.  Kako god ga opisali, izvrstan je izbor  za ove tople proljetne i sve toplije ljetne dane.

Sharing is caring!