Okupljanje s povodima: 7. rođendan WOW

Okupljanje s povodima: 7. rođendan WOW, proglašenje pobjednika akcije Što žene žele u 5 kategorija, 2.izdanje Wine & Design

Svake godine, čim prođe Pink Day, za WOW-ice kreće nova (radna) akcija. Uz ostala učestala druženja, počinje, naime – izbor za WOW vino godine, tj. akcija Što žene žele koju već sedmu godinu za redom uspješno organiziraju.  Kao što sve članice već dobro znaju izbor je zamišljen kao „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini a odvija se prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su to bili odreda ugledni sommelieri i sommelierke – Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac i Jelena Šimić-Valentić, a ove godine tu je čast imao Željko Bročilović Carlos. Pobjednička se vina od ove godine biraju u 5 kategorija:  pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina.  U WOW akciji priliku ima glasovati svih 150 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki koje elektroničkom poštom šalju svoj izbor. U posljednjoj, trećoj, fazi izbora o pobjednicima u svakoj kategoriji ovoga puta odlučivao je žiri na slijepom kušanju u zagrebačkoj vinoteci i wine-baru Bornstein a u sastavu: Marija Mrgudić, vinarka; Margita Belušić-Gobić, dopredsjednica WOW, Asta Fabijanić; Maja Kuzmanović, 2.stupanj WSET), odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u akciji Što žene žele – pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne i atraktivne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na  nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju. 2012. Gianfranco Kozlović putovao je u Bordeaux, 2013. Saša Senjković u Champagnu, Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, Frano Milina Bire u Austriju, a lani je pobijedila kupaža Meneghetti Red i odvela predstavnicu vinarije Meneghetti u Toscanu gdje je obišla čuvenu vinariju Antinori.

Finale izbora i proglašenje pobjednika u svakoj kategoriji (osim glavnoga, čije se ime čuva za posebnu priogodui u studenom) održano je 15. lipnja u renomiranom zagrebačkom restoranu Balon na sedmom rođendanu udruge WOW i redovitoj godišnjoj skupštini u zagrebačkom restoranu Balon.

U finale izbora ušla su:2 pjenušca: Brut natur, Korak i Centurion Gold, Bolfan Vinski vrh, 2 bijela vina: Malvazija Santa Lucia 2015, Kozlović i Graševina premium 2013, Jasna Antunović Turk, 2 roséa: Geržinić rosé 2017 i Teuta 2017, Prović ,2 crvena vina: Teran 2015, Benvenuti i Cabernet Sauvignon – Merlot 2013, Boškinac i 2 desertna vina: Prošek Ambra, Bibich i Bodren ledeno vino.

Pobijedili su CENTURION GOLD, Bolfan, GRAŠEVINA PREMIUM 2013, Jasne Antunović Turk, TEUTA, vinarije Prović, TERAN 2105, Benvenuti i PROŠEK AMBRA, Bibić.

Ovu priliku i okupljanje iskoristila je predsjednica udruge Sanja Muzaferija – koja je uz pomoć Vere Korak iz slavne plešivičke vinarske obitelji i njenog Klodiera , upriličila drugo izdanje projekta Wine & Design. Novinarka s backgroundom u kazališnom, filmskom, modnom i dizajnerskom, kao i lifestyle novinarstvu, dizajnom se bavila kroz razne medije (osobito nekoliko godina na portalu Domosfera) a pozabavila se njime i u svojem bestselleru „Sretni stanovi: Stil, stav i 20 priča o ljudima i prostoru“ (Profil, 2004). Modom se bavila radeći (9 godina) u redakciji Cosmopolitan (zamjenica glavne urednice; kreativna direktorica) i Playboy (2 godine urednica mode i ljepote) te Gala Style (2 godine, glavna urednica). I danas je aktivna u medijima (Story Book, Gloria Glam, Lider i Lider Trend, Total Croatia News, Sensa…). Kako je Muzaferija već sedam godina na čelu vinske priče WOW,  spoj dizajna i vina bio je neminovan.  To je svojevrsni  „work in progress“ projekta u kojem sudjeluju uvijek novi suradnici i sudionici a uključuje grafički i produkt dizajn, arhitekturu, modu. Održava  se povremeno a uvijek je, naravno, u sve uključeno  fino vino. Prvo izdanje Wine & Design projekta Muzaferija je ostvarila s uspješnom poslovnom ženom i fajnšmekericom Anom Ivančić čiji dizajnerski concept-store Garderoba krasi Martićevu ulicu i to točno naszprot vinoteke njenog supruga Borisa Ivančića te vinima Tomac koja su savršeno dizajnirana unutrar boce, ali i etiketom. Ovoga puta ostvarena je suradnja s hrvatskom modnom platformom Klodier koja se ponovno nametnula se i kroz vinski i kroz modni princip. Klodier je jedinstvena modna E-commerce platforma koja na jednom mjestu okuplja fizičke butike, modne ateljee i izložbene prostore ponajprije domaćih dizajnera. Riječ je dakle, i ovdje o okupljanju, kao što je to već stalno načelo WOW-a koje okuplja i spaja žene na vinskoj  sceni.   – Dok WOW već sedam godina okuplja žene koje se profesionalno ili iz ljubavi bave vinom, Klodier okuplja vrhušku domaćih dizajnera. Cilj WOW platforme je umrežiti što više žena iz vinske priče, a cilj inovativne platforme Klodier je spojiti modu i tehnologiju tj. fizičko s digitalnim te svima predstaviti, uz poznate i slavne – i one najskrivenije, autentične dizajnere i butike za koje se ponekad ni ne zna da postoje. Kupcima nudi unikatne i autentične komade kao i manje serije koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje – rekle su Muzaferija i Korak.

Proslava rođendana i uživanje u finim vinima Korak te vinima koja su preostala od Muzaferijine djevojačke večeri a darovana su od strane hrvatskih vinarki i vinara – trajali su do kasnih večernjih sati. Sve uz delicije restauranta Balon, uz ugodnu laganu background glazbu i uz nazdravljanje udruzi, Sanjinom konceptu Wine & Design,  i pobjednicima u 5 kategorija za WOW vino 2017. Glavnog pobjednika obznanit će se na Vinartovoj svečanosti povodom vinskog postignuća godine – u studenom ove godine.

Čestitke svima i – sretno ljeto!

Potpis: WOW

Fotografije: Sanja Šantak i Rene Karaman

Sharing is caring!