WOW u posjeti amsterdamskom Wine Professional

WOW u posjeti amsterdamskom Wine Professional 1

Od 11.-13. siječnja ove godine u Amsterdamu se održao Wine Professional 2016 – sajam vina i hrane koji već 14. godinu zaredom okuplja gotovo 100-njak izlagača, ponajprije iz vinske industrije, ali i visoke gastronomije. Sajam je odlično posjećen i svake godine privuče oko 10.000 posjetitelja uključujući uvoznike, chefove, sommeliere, predstavnike hotela i restorana te druge iz enološko-gastronomske struke. Bogata i raznovrsna vinska ponuda, od vina iz etabliranih vinskih regija starog i novoga svijeta, sve do onih manje poznatih vinorodnih zemalja. Ove godine je to bil Armenija koja se na sajmu po prvi puta predstavila s nekolicinom vinarija (Zorah, Trinity, Voskeni, Karas i Armenia) i vinima dobivenima od autohtonih (Areni, Voskeat) i međunarodnih sorti. Mogle su se ovdje kušati i razne delicije, poput mesa japanskog wagyu goveda, engleske janjetine i govedine, orijentalnih i egzotičnih začina, kavijara, čajeva, mnogobrojnih nizozemskih sireva, španjolskih maslinovih ulja…

Osim toga, posjetiteljima se kroz sva tri dana nudio pregršt vinskih i kulinarskih radionica te radionica na temu sljubljivanja vina i hrane. Raznolike vinske radionice uključivale su vođene degustacije australskih, portugalskih, armenijskih i bugarskih vina, španjolskih vina iz Priorata, austrijske plave frankovke, sakea, itd. U organizaciji nizozemskog izdanja utjecajnoga Gault & Millau (G&M) vodiča za restorane i hotele održavale su se kulinarske radionice i radionice sljubljivanje vrhunskih vina s raskošnim jelima ponajboljih chefova. Gostovalo ih je više od 30, većinom iz nagrađivanih nizozemskih restorana, poput chefa Richarda van Oostenbruggea iz restorana Bord’Eau u Amsterdamu (18,5 bodova G&M i 2 Michelin zvijezdice) koji je svoja jela upario s velikim bijelim burgundijskim vinima iz vinarije Domaine Paul Pernot. Bili su prisutni i chefovi Hans Snijders i Gilbert van Borg iz restorana Château Neercanne u Maastrichtu (16 bodova G&M i 1 Michelinova zvijezdica), kao i chef Xiao Han Ji iz restauran HangTing Cuisine u Den Haagu (16 bodova G&M i 1 Michelin zvijezdica) koji je predstavio svoja jela na radionici sljubljivanja s njemačkim vinima od silvanca zelenoga, a koju je vodila Romana Echensperger (Master of Wine). Od hrvatskih izlagača, na sajmu su se pojavile dvije vinarije: Benvenuti iz Istre i Bodren iz Hrvatskoga Zagorja.

Vinariji Bodren, višestruko nagrađivanoj vinariji specijaliziranoj za proizvodnju ledenih i predikatnih vina, bila je ovo već druga godina pojavljivanja na amsterdamskom sajmu, a predstavili su se ledenim vinima Bodren 2012, Pinot bijeli 2012, Triptih 2013 i Pinot sivi 2013 te izbornom berbom prosušenih bobica Bodren 2012. Vinarija Benvenuti na sajmu izlaže petu godinu zaredom, od čega već dvije godine na štandu njihova distributera za nizozemsko tržište. Nikola i Albert Benvenuti na ovogodišnjem su sajmu predstavili vina: Malvazija istarska 2014., Malvazija Anno Domini 2011., Teran 2012. i Corona Grande 2013. Jednako tako, vinarija Benvenuti svake godine gostuje i na radionicama na temu sljubljivanja hrane i vina zajedno s restoranima nagrađivanima jednom ili više Michelinovih zvijezdica. Ovaj puta su njihova bijela i crvena vina sljubljivana s jelima popularnog amsterdamskoga restorana Kaagman & Kortekaas u vlasništvu Giela Kaagmana i Brama Kortekaasa.

Nevenka Škavić

Sharing is caring!