Kozlović među 66 najljepših vinarija svijeta!

Kozlović među 66 najljepših vinarija svijeta! 1

Ovih dana u malom istarskom Momjanu promovirana je jedna uistinu svjetska knjiga. Riječ je o luksuzno opremljenoj trojezičnoj monografiji Sommeliers Heavens – The Greatest Cellars of the World koju urednički potpisuje Paolo Basso, Master Sommelier, koji je 2013. izabran za najboljeg sommeliera svijeta. U ovom ekskluzivnom izdanju našlo se 66 svjetskih vinarija – kao što su The Graham’s 1890 Lodge, Ysios Bodegas & Bebida) iz španjolske Rioje, čudnovati Ho Man Tin Cellar iz Hong Konga, Ixsir iz Libanona te brojni drugi podrumi sa svih strana svijeta. Iz Hrvatske je u knjizi samo jedna vinarija – vinarija Kozlović.

Namjera monografije bila je pokazati posvećenost i ljubav koju odabrane vinarije i podrumi reflektiraju u promišljanju svakog detalja vezanog uz vino, pa tako i u arhitekturi. Doista, životna i poslovna odluka Gianfranca Kozlovića koji je četvrta generacija vinara u obitelji i njegove supruge Antonelle doista jest potpuna posvećenost proizvodnji vrhunskih vina od autohtonih sorti istarskog poluotoka. Zajedno s još nekoliko vinarija u Istri, upravo su Kozlovići formativno utjecali na istarsku vinsku revoluciju, osobito kad je riječ o malvaziji. Zgrada novog podruma i moderne vinarije izgrađena 2012. u uvali Valle a naslanja se na staru gradnju i čini s njom jedinstveni kompleks čime je dodatno naglašano da je vino ovdje neodvojivo od obitelji i tradicije, a zauzima ukupnu površinu od 2200 četvornih metara na tri etaže. Odavde se pruža fascinantan pogled na vinograde i panoramu sve do starog momjanskog kaštela, a ostakljena terasa idealna je za ljetne degustacije.  Prostor mulfunkcionalno sažima nekoliko premisa, onu glavnu: proizvodnju i njegovanje vina po najvišim tehnološkim standardima, ali i turističku – oblikovanje konteksta i sadržaja za razvoj vinskog turizma te marketinšku: kreiranje vizualnog identiteta koji precizno i uvjerljivo pozicionira brand.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, ova zgrada savršeno odražava važnu premisu obitelji Kozlović, a to je uvažavanje prirode i (za)datosti krajolika. Pravokutna zgrada čistih rubova uzdiže se posred vinograda, a uklopljena je u krajolik tako da je od njega neodvojiva što je postignuto ponajprije fasadom od pjeskarenih aluminijskih profila debljine 10 mm koja na stiliziran način „obavija“ vinariju u vinovu lozu i gotovo mimikrijski reflektira okoliš. Površina krova iskorištena je za hortikulturalnu instalaciju, tu su nasadi lavande i grmovi cvijeća koji znatno omekšavaju rubove zgrade i stapaju je s okolišem, a za održavanje vrta i parkovne arhitekture oko vinarije stalno je zadužen vrtlar. Dizajn interijera, fasade kao i umjetnički elementi vanjske i unutrašnje arhitekture djelo su Željka Burića iz pulskog dizajn studija Fabrika. U vinariji je razvijeno nekoliko vrlo zanimljivih i specifičnih turističkih programa koji su organizirani zajedno s partnerima. Tako se u suradnji s BMW-om i Turističkom zajednicom Istarske županije nudi program Coast Drive Istria, a sa chefom restorana San Rocco realiziran je program Sunset on the Roof u kojem se jednom tjedno u mediteranskom vrtu na krovu vinarije u potpunoj privatnosti gostima servira ekskluzivna večera za dvoje s pogledom na kaštel i vinograde koji oduzima dah. Program Back to Nature nudi mapiranu hodačku ruti po vinogradima Santa Lucia, a Wine and Dine je namijenjen ljubiteljima gastronomije- u dogovoru s četiri restorana različitog kulinarskog stila nude se degustacijski jelovnici sljubljeni s vinima Kozlović.

Monografija posvećena ovom izuzetnom vinaru, njegovoj obitelji i dizajnu vinarije dostupna je u svim većim knjižarskim kućama u svijetu, te preko Amazona i ostalih online dućana.

(S.M.)

Sharing is caring!