Akademija Vina, Oz Clark, 30. travnja 2013.

Akademija Vina, Oz Clark, 30. travnja 2013. 3

I ove godine Wowice su imale priliku družiti se velikim vinskim znalcem i spisateljem Oz Clarkeom, 30. travnja 2013. u Akademiji vina, na Staroj Samoborskoj.

U organizaciji vinarije Belje, Oz Clarke je, kao izuzetan poznavatelj hrvatskih vina,  održao  predavanje te degustaciju graševina Belje. Posebno je istaknuo i važnost graševine za hrvatsko tržište.

Njegovo mišljenje je da ovu autohtonu sortu treba modernizirati no ona nikako ne smije izgubiti svoju srž i snagu.  To je jedini način osvajanja svjetskog tržišta.  Oz naglašava da se Hrvati ne trebaju truditi napraviti najbolji chardonnay jer svi u svijetu rade odličan chardonnay  i nemoguće je biti najbolji. Ali,  ističe da Hrvati imaju  nešto što drugi nemaju – graševinu – sortu nevjerojatnih aroma, težine, strukture i svježine.  Ona Hrvatsku sigurno može lansirati u svijet.

Nakon nekoliko provedenih dana u Belju nije mogao sakriti svoje oduševljenje prema Kopačkom ritu. Netaknuta priroda i prekrasan okoliš, svijet u kojem vlada tišina ostavili su ga bez teksta.  Cijeli događaj uljepšala je butelja Graševine koju je s prijateljem popio i shvatio koliko je sretan čovjek.  Oz Clarke osjeća vino kroz zemlju u kojoj se proizvodi.  Ljubitelj je svega što je autohtono i orginalno. S puno strasti govorio je o našoj zemlji i vinu koje proizvodimo.

Vinarija Belje predstavila nam se sa sljedećim vinima:  Graševina Belje 2011, 2012, Graševina Belje vrhunska 2011, 2012 i Graševina Belje Goldberg 2011, 2012. Oz je naglasio da vidi ogroman pomak u vinima između godina 2011 i 2012. U kratkom vremenu u potpunosti su promijenila stil.  Dok je 2011. napravljena po nekom ps-u, 2012-te su se prepustili igri stvaranja vina i proizveli odličnu graševinu. Mi smo se  složile s Oz-om i zaključile da je 2012.  puno bolja godina. Iako mlada i svježa, iznenadila je jačinom aroma i  kompleksnošću okusa.

Vina su izvrsno popratili specijaliteti baranjske kuhinje, iz restorana Kormoran, iz Kopačkog rita.

Sretne smo što smo se mogle družiti s ovim velikim vinskim stručnjakom i doznati njegovo viđenje hrvatskih vina i hrvatske kulture

WOWice s Oz Clarkeom u svibnju 2012. godine (s lijeva na desno)

Maja Heruc, Oz Clarke, Sanja Muzaferija, Davorka Krnić Trick i Iva Drganc

(slika gore) Tatjana Š. Bambulović i Igor Luković- glavni urednik časopisa Wine&Fine iz Srbije.

WOWica s kolegama iz Srbije (s lijeva na desno) Dušan Jelić, Marija Vukelić, Oz Clarke,Gradimir Vukašinović i Igor Luković

Zahvaljujemo Dušanu Jeliću što nam je ustupio fotografije.

tekst napisala: Tatjana Štrbac Bambulović

redigirala: Marija Vukelić

 

Sharing is caring!