From Kolarić with love

From Kolarić with love 1

Što ste radili 1997? Ne znamo za vas, ali znamo da je vinar Franjo Kolarić upravo te godine počeo raditi svoje prvo vino. Posljednje nedjelje u travnju Stanka Miljković i Ena Mrakužić  organizirale su WOW izlet u selo Hrastje nadomak Jastrebarskog gdje je obitelj Kolarić smjestila svoje malo gospodarstvo. Gošće je u ružičastoj košulji dočekao raspoloženi Franjo Kolarić i ponudio ih pićem dobrodošlice –  pjenušcem Coletti Brut 2014., napravljenim od sivog i crnog pinota. Nakon toga je uslijedila kratka šetnja Kolarićevim podrumom gdje su doznale da jedna od starih bačvi datira iz 1938. i da ju je Franjina baka davnih dana dobila u miraz! U podrumu je 90-tak tisuća litara vina koje se još ne nalazi u prodaji, ali ga svakako možete kušati u restoranima diljem jadranske obale. I to ne bilokojim  ni bilokakvim! Coletti, kako ga je od milja nazvao prijatelj koji živi u Italiji, planira od iduće godine raditi s amforama, uvesti još jednu sortu- sauvignon te u prodaju pustiti svojih čak deset tisuća boca pjenušca koji su sada na odležavanju.

Sorta koja je dominirala kušanjem svakako je sivi pinot jer su WOW- ice kušale čak pet različitih etiketa napravljenih od ove sorte – od roséa sivog i crnog pinota (predivnog imena Rosé With Love), suhog sivog pinota, pjenušca, kasne berbe iz 2013. – sve do definitivne zvijezde ovog izleta – pinot sivi ”Selection”. Ovo posljednje vino iz 2015. mogli bi nazvati brosé jer nije bijelo, a nije rosé, sadrži 13,4% alkohola a dobiveno je hladnom maceracijom tijekom 18 sati. Ovo suho vino odlikuje se voćnim karakterom a osjete se okusi kruške, citrusa i tropskog voća, a WOW- ice se u njega – naprosto – zaljubile!

Neizostavni dio ovog druženja bila je hrana koja je postepeno sljubljivana s vinima. Domaćini su poslužili domaći sir, vrhnje, domaću kobacicu, a nakon kratkohg predaha usliejdio je bogati ručak: proljetna juha i glavno jelo na plati na kojoj se mogla naći svinjetina u tamnom umaku sa suhim šljivama, piletina u bijelom umaku, kroketi te pekarski krumpir. Desert je izmamio mnogo osmjeha jer su se uz izvrsne štrukle na jelovniku našle zapečene palačinke sa sirom, vrhnjem i grožđicama koje su sve vratile u djetinjstvo i bakinu kuhinju. Kasna berba sivog pinota ”Ivana Slatkica” iz 2013. se svojom slatkoćom savršeno sparila s desertom te tako zaokružila ovaj eno & gastro užitak. Specijalni dodatak degustaciji bilo je Franjino prvo vino iz 1997. godine, od kojeg je sačuvano samo 300 boca za uspomenu, zatim zeleni silvanac iz 2012. te rosé pjenušac od portugisca. Nakon ručka se trebalo prošeatti ili barem protegnuti noge, ali obližnji Šumski dvor, sagrađen 1656. godine za vrijeme obitelji Erdődy, koji također vodi obitelj Kolarić  -ipak je udaljen predalekih devet kilometara, pa se išlo autima. Ovdje su, uz najljepši pogled na plešivičke obronke i jaskanski kraj, u ponudi domaći specijaliteti, a WOW-ice su za kraj popile domaći digestiv i nazdravile uspješnom izletu. Pozdrav do idućeg wowtastičnog druženja! Zasada pamte ovaj eno & gastro doživljaj par excellence!

With love,

Ena Mrakužić.

Sharing is caring!