ZWGW 2013, radionica Renesansna vina Hercegovine, blogera Nenada Trifunovića – Vinopije

ZWGW 2013, radionica Renesansna vina Hercegovine, blogera Nenada Trifunovića - Vinopije 1

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu WOWice su u velikom broju posjetile radionicu „Renesansna vina Hercegovine“ blogera Nenada Trifunovića – Vinopije.

Predavanje je bilo duhovito, zanimljivo i moramo ga definitivno pohvaliti za odabir vina o kojima smo puno naučile. Predstavio nam je 5 žilavki i 3 blatine različitih proizvođača. Kušale smo Nuić – Žilavku 2012, Keža – Žilavku 2011, Krš – bijeli 2011, Vinariju Škegro – bijelo verificirano 2012, Vinariju Čitluk – Kameno 2012, Nuić Žilavku – Selekcija 2012, Keža – Blatinu 2011, Krš – Blatinu 2011 i Vinariju Čitluk – Blatina de Broto 2010. Vinopija je na jedan šarmantan način predstavio ono najbolje iz ovih vina. Bez nekih dosadnih činjenica i rasčlanjivanja, izvukao je ono najzanimljivije. Iako su sva vina hvale vrijedna, nas se najviše dojmila Nuić Žilavka – Selekcija 2012 i Krš Blatina 2011. Žilavka, koja tada nije bila napunjena u boce i tek je nedavno bistrena, je vino osebujnog karaktera i poslužena nam je namjerno topla. „Tek tada se može osjetiti prava snaga i kompleksnost ovog vina“ argumentirao je Nenad. Naučile smo da su kod ovog vina cijeli grozdovi prešani bez maceracije i sa spontanom fermentacijom. 12% vina pretočeno je u neutralni hrast u kojem je odležalo 6 mjeseci. Sve to čini ovo vino fantastičnim.

Kad je riječ o Blatini skoro sve WOWice jednoglasno su rekle da je ovo čudo od vina. Krš Blatina 2011. u kojoj je izražena zemljana komponenta i zbog koje je logična etimologija imena Blatina jer potječe od riječi blato. Ta kisela, blatna zemlja se doista osjeti na mirisu i okusu. Vino definitivno nije napravljeno za svačiji okus i austrijanka koja je sjedila pokraj nas to može i potvrditi. „Od svih vina ovo najmanje razumijem i najmanje mi se sviđa. No nama se baš svidjela ta nota nepredvidivosti i neuobičajenosti.

Sve što možemo reći za kraj – izuzetna radionica na kojoj smo uživale i puno naučile. J

Tekst napisala: Tatjana Štrbac Bambulović

Sharing is caring!