Život na visokoj nozi (pardon, katu)

Život na visokoj nozi (pardon, katu) 1

Definitivno je utvrđeno: WOW i zlatarica vole se na najvišoj razini. To je dokazano uživo početkom svibnja na najvišoj zgradi u Lijepoj Našoj (osim zagrebačke katedrale), u predivnom ambijentu lounge bara Rooftop Lateral, iz kojeg vam se Zagreb čini kao na dlanu – gdje je Women on Wine organizirala premijerno kušanje novih berbi proizvođača autohtone hrvatske sorte zlatarice.

Zlatarica je, kao što joj i samo ime govori, vrijedna sorta – poput zlata, začin dalmatinskih vinograda i zaista vrlo, vrlo rijetka. Ukupna proizvodnja se broji u tek nekoliko tisuća litara! No usprkos tome, mnogi su prepoznali njen potencijal te ju s pravom zovemo starom sortom za novo doba.

Danas su poznata 2 tipa zlatarice, jedna je roditelj poznate dalmatinske sorte pošip (zlatarica blatska bijela), a druga je zlatarica vrgorska. Trenutno u Hrvatskoj postoji tek šačica vinara neretvanskog i vrgoračkog vinogorja koji proizvode tj. vinificiraju zlataricu vrgorsku. Upravo njihova vina imali smo priliku kušati na ovom druženju a to su Gašpar, Grmoja, Pilač i – Prović. Kako su vina buteljirana u ožujku i krajem travnja, WOW-ice su bile među prvim kušačima i jednoglasno su zaključile da ova sorta zaista ima lijepi potencijal kao lagano, osvježavajuće, ljetno dalmatinsko vino. Voditeljice i moderatorice večeri bile su WOW-ice Martina Bek (WSET level 3) i Monika Prović (WSET level 3). Monika je ujedno i jedna od vinara – proizvođača ove stare sorte, a njezina zlatarica Livija, osim one tradicionalne i autohtone priče, nosi i jednu marketinšku koja se krije iza imena vina – Livija. To je priča o carici Liviji i njezinoj povezanosti s Opuzenom, gdje se vinarija Prović i nalazi. Martina i Monika upoznale su se upravo u sklopu WSET edukacije, nastavile druženje i suradnju kroz WOW a svoje prijateljstvo dodatno su učvrstile kada su obje shvatile da imaju velik afinitet prema ovoj autohtonoj sorti. Njihova priča sa zlataricom počela je još prošle godine, kada su u ime Udruge WOW, na VinoCom festivalu prvi puta prezentirale hrvatske zlatarice. Na ovoj, drugoj po redu prezentaciji, u organizaciju se, uz neizostavnu ključnu osobu svih WOW događanja, predsjednicu Sanju Muzaferiju, uključila i članica Ana Lisak koja je sa svojim Cateringom Lisak priredila ukusne zalogajčiće savršeno sljubljene uz ova svježa i poletna vina. To je ujedno bila i izvrsna prilika da članice i njihovi gosti dožive predivan ambijent tek otvorenog Rooftop Laterala koji je još jedan projekt poduzetne Ane. Članice su se odazvale u velikom broju, a nemali broj njih bio je oduševljen Monikinom i Martininom ljubavlju prema zlatarici. Nakon prve radionice gdje su kušane berbe 2015., sada se dobio uvid i u novu berbu koja je zaista po svim pokazateljima bila iznimna. Nove zlatarice iz berbe 2016. odišu lepršavošću i svježim, citrusnim notama i izvrsna su uvertira za tople ljetne večeri. Kako se radi o zaista malim količinama, osim zlatarice Livije vinarije Prović, nijednu drugu trenutno ne možemo naći na policama u Zagrebu, tako da je naša preporuka i opći zaključak da posjet Dalmaciji i neretvanskom kraju ne smije proći bez čašice ove djeve, ljepotice među „muškim“ dalmatinskim sortama.

Napisao: WOW

Sharing is caring!