WOWice u zagorskoj oazi dobrog vina

Wowice u zagorskoj oazi dobrog vina 4

Nedavno su članice Udruge Wow na poziv jedne od članica, Alice Petrač, posjetile vinariju PETRAČ, na Hršak brijegu iznad Krapinskih toplica.

Nakon Slavonije, Srijema, Baranje, Daruvara, Plešivice i Istre – Wowice su konačno došle bliže kući 😉 i razgledale i zagorske vinograde i jednu uistinu prelijepu i modernu vinariju, pravu oazu dobrog vina. Svojim su se očima (i svim čulima) uvjerile da vinarija Petrač u potpunosti zaslužuje naziv – Oaza dobrog vina.

Ova se vinarija može doista pohvaliti s dva vrhunska vinska podruma – bijelim i crvenim – koji su prekrasno uređeni, posjeduju vrhunsku tehnologiju, a opet, primjetno je da se vodilo računa o tradiciji i šarmu kakve podrumi trebaju imati.

Vinogradi tvrtke Petrač zasađeni su na ukupnoj površini od 5 hektara, bijelim sortama Graševina i Chardonnay – 10.000 čokota, te crvenim sortama Cabernet sauvignon i merlot – 14.000 čokota. Od početka komercijalnog bavljenja proizvodnjom vina, akcent je stavljen na kvalitetu, što dokazuju osvojene medalje i priznanja na ocjenjivanjima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Upravo je jučer stigla vijest da su na ovogodišnjem Decanteru dobili čak tri važna priznanja 🙂

1) Chardonnay Ice Wine 2011 – Silver Medal
2) Chardonnay 2012 – Commended Wine

3) Stolno pjenušavo – 2002 Commended Wine
Sadnja Merlota i Cabernet sauvignona u ovom podneblju mogla bi se nazvati svojevrsnim eksperimentom obzirom da te sorte nisu tipične za podneblje, a ujedno su najkvalitetnije sorte za proizvodnju crvenih vina.
Nakon što su čule mnoge zanimljivosti i razmijenile iskustva i mišljenja s karizmatičnim enologom vinarije Petrač, Igorom Horvatom, Wowice su degustirale vina uz finu domaću papicu (sve iz vlastitog Petrač uzgoja) .

Za dobrodošlicu ponudili su nam :

Pjenušac Graševinu (13% alk)

Izuzetno pitko, živahno osvježavajuće no s karakterom, sasvim lijepe perlaže i dugog aftertejsta. Pjenušac od sorte graševina bio je lijepo i osvježavajuće iznenađenje, a odlično se sljubljuje sa špekom Zagorskih brega.

Nakon toga su, uz različita jela, slijedili :

Graševina 2012. (12,5% alk)

Svježe, jako ugodnih kiselina sa svim aromatskim potencijalom grožđa koje je stiglo u podrum. Izrazito zrela i dobra godina! Dozrelog mirisa, ugodne kombinacije voćnih aroma s nježnim notama livadnog cvijeća. Graševina, koja je kiselija sorta, u dobroj godini i na dobrom položaju rezultira takvim vinom kao što je ova Petrač Graševina 2012. Mekanih, uravnoteženih tj. ne jako izraženih kiselina ovu Graševinu će zasigurno moći piti i svi oni koji inače možda nisu ljubitelji sorte.

Chardonnay 2012.

Svježe lagano vino, izuzetno pitko, polusuho i bogatog tijela. Ugodnog aromatičnog mirisa.

Chardonnay 2009. (kasna berba, 16% alk)

Uvriježeno je da vina predikatnih berbi, kasnih berbi imaju velike ostatke neprovrelih šečera. No glavnom enologu vinarije Igoru Horvatu želja je bila napraviti potpuno suhu kasnu berbu bez ostatka neprovrelog šečera, što je s ovim vinom i uspio. Jedan dio grožđa dozrijevao je u hrastovim bačvama te se u vinu osjeća onaj karakteristični vanilija okus. Bogato, suho s moćnih 16% alkohola koje mu nitko ne bi dao, ovo vino će definitivno zadovoljiti nepca ljubitelja kompleksnijih bijelih vina te onih željnih istraživanja.

Rosé 2010. – Merlot

Puno ekstraktniji i tamniji rosé od uobičajenih, te jedan od rijetkih napravljenih od sorte Merlot, (i to ne samo u Hrvatskoj).
Niže kiseline u vinu daju lijepu punoću te intenzitet. Rosé koji definitivno treba probati, te u kojem se može lijepo uživati u lijeno, kasno sunčano popodne.

Karizma 2011. (cuveé Cabernet sauvignon i Merlot) tzv. zagorski bordeaux blend J

Vino koje će se tek pojaviti na tržištu, za sada 70% Cab.sauvignona i 30% Merlota još malo glancaju svoje atribute u podrumu, dok u potpunosti ne pokažu svoju Karizmu. Čovjek ipak treba imati karizmu i hrabrost te se usuditi ići kontra stereotipima da bi posadio Cabernet Sauvignon usred Zagorja, a u ovom je slučaju rezultiralo vrhunskim vinom bordoškog stila. Cab.sav je maceriran 1 mjesec dok je Merlot odradio samo 10-tak dana iste. Taj uglađeni i mekani Merlot u ovom vinu ublažuje agresivnost i grubost Cab.sauvignona te će se svidjeti svima koji vole moćna džentlmenska vina.

Cabernet Suavignon 2009., brq

Iako se radi o barrique vinu, on nije dominantan, jer se radi o drugom korištenju bačve, pa je intenzitet drva vidno smanjen i sasvim se lijepo ukomponirao u ovaj Cabernet sauvignon. Vino je dugo macerirano (oko mjesec dana) te je malolaktika odrađena do kraja. Iz čaše ovog Cabernet sauvignona definitivno izviru sve karakteristike kraja i zemljišta. Mekano i „šljivasto“ na nosu, u ustima pokazuje svu svoju raskoš i uravnoteženost.

Cabernet Sauvignon (vrhunski) 2008.

Svatko u Cabernet sauvignonu nađe neke svoje asocijacije, a neke osnovne asociraju na džem od šljiva… Ovaj definitivno asocira na prezrele, mesnate, tamnocrvene trešnje. Izuzetno zavodljivo vino koje vas može „obrlatiti“, prije negoli se snađete… Mekano je i sočno – poput najsočnijeg poljupca.

Jedna zanimljivost: “Reservatol” kao jedan od najjačih antioksidanata i nalazi se u svom tamnom voću, pa tako i u crvenom grožđu, analizom je ustanovljeno da se u ovom vinu nalazi oko čak 18mg reservatola, dok ga prosječno vino iz Bordeauxa sadrži oko 16 mg 🙂 Dakle – logična preporuka: konzumirati!

Za oproštaj i kako se kaže, kao “Šećer na kraju”, servirana nam je:

Cabernet Sauvignon – ledena berba (12% alk)

Tko bi rekao da se od Cabernet sauvignona može napraviti ovakva ledena berba.
Ovo vino vrijedi svake kune koju ćete potrošiti na njega! Grožđe se bere na – 14 stupnjeva, smrznuto je prešano da bi sav ostatak vode ostao u preši i takvim se postupkom dobije koncentrat šećera ili „ sama duša ovog vinskog dragulja“. Dalje je prerađeno po klasičnom postupku prerade bijelog vina, te stoga i nema intenzivnu crvenu boju crvenih vina, više je tamniji rosé.

Wowice su zadovoljne i vesele, pune dojmova, uz najljepši zalaz sunca i uz obećanje da će uskoro opet doći, krenule kući.

Veliki pozdrav Hršak bregu i Alici Petrač!

tekst napisala: Loreena Meda i Alis Marić

redigirala Sanja Muzaferija

A osim njih, s Alicom Petrač i Igorom Horvatom uživale:
Vlasta Pirnat, Vesna Šahini, Davorka Krnić-Trick, Alis Pečarić Marić, Zrinka Anić, Daniela Petričević Golojuh, Doris Srpek, Jasna Mohor i Katarina Milković-Keka

Sharing is caring!