WOWice u posjeti: impresivna vinarija Zvonko Bogdan

WOWice u posjeti: impresivna vinarija Zvonko Bogdan 1

Još jedan nezaboravan i uzbudljiv dvodnevni WOW izlet dogodio se nedavno, a cilj je bio Vojvodina – točnije – moderna vinarija ZVONKO BOGDAN u poznatom voćarskom i vinogradarskom kraju oko jezera Palić i Ludaš. Čak 18 WOW-ica okupilo se i krenulo na putovanje u stilu „maturalca“, minibusom do Subotice gdje su se smjestile se ljupkom malom obiteljskom hotelu – Villa Larus, uz jezero Palić.

Pred vinariju su stigle u kasno poslijepodne i pred veličanstvenim zdanjem izgrađenim u stilu secesije, karakteristične za tradicionalnu kulturu Palića i Subotice, ostale zadivljene zgradom usidrenom u moru vinograda na istočnoj obali jezera. Vinarija nosi ime poznatog subotičkog pjevača starogradskih pjesama Zvonka Bogdana, koji je vrlo omiljen i u Hrvatskoj, a čija su umjetnost i ime sinonimi za vrhunski „čulni“ ugođaj, baš kao što su to i vina Zvonko Bogdan. U to su se WOW-ice obialto i opetovano uvjerile 😉

Doček je priredila ljubazna i raspoložena domaćica Tatjana Altuhov, koja je s posebnom pažnjom, vrlo profesionalno, nadahnuto i s puno ljubavi i pažnje provela gošće iz Zagreba, Rijeke i Istre kroz zgradu i podrum. Objasnila je način proizvodnje vina, protumačila detalje o specifičnom zemljištu i kontinentalnoj klimi koji su idealni za sorte vina koje rano sazrijevaju, a intenzivna su i aromatična. Vinarija je opremljena modernom tehnologijom za proizvodnju visokokvalitetnih vina od grožđa bijelih sorti sauvignon blanc, pinot blanc, pinot grigio i chardonnay te crvenih sorti merlot, cabernet franc i frankovka. Proizvodnja dobrog vina počinje, naravno, u vinogradu a da bi se od kvalitetnog grožđa došlo do vrhunskog vina značajnu ulogu igra upravo suvremena tehnologija. Ovdje se obrađuje grožđe isključivo iz vlastitih vinograda, a za primarnu preradu koristi se oprema prestižnog francuskog proizvođača – Vaslin Bucher. Fermentacija bijelih i rosé vina odvija se u tankovima od nehrđajućeg čelika (inox) dok crvena vina fermentirarju u drvenim vinifikatorima. Cijeli je sistem proizvodnje kompjuterski umrežen što podrazumijeva stalnu kontrolu i na daljinu, a kapacitet vinarije je 600 tisuća boca.

Posebno uzbudljiv bio je obilazak barrique podruma, kojim neprimjetno vlada deset senzora za konstantno reguliranje temperature, vlažnosti zraka i razine ugljičnog dioksida. Na površini od 1500 m² prostire se više od 300 barrique bačvi od francuskog i američkog hrasta. Degustirala su se najbolja bijela vina koja odležavaju i sazrijevaju u hrastovim bačvama zapremine 2500 i marke Seguin Moreau te odležana crvena vina u barrique bačvama od francuskog i američkog hrasta vrhunskih proizvođača.
Uz barrique podrum, tek staklom odvojena, nalazi se degustacijska dvorana osvijetljena raskošnim lusterima od crvenog Murano stakla i što pridonosi posebnoj, bajkovitoj atmosferi. Riječ je o jedinstvenoj galeriji u kojoj se spajaju vina i umjetnost. Naime, prostor je uređen s umjetničkim djelima poznatih slikara, među kojima je najzastupljeniji Eugen Kočiš, autor čije reprodukcije na etiketama krase boce vina i pretvaraju i njih u mala umjetnička djela. Spektakularna arhiva vina s optimalnim uvjetima za odležavanje i njegovanje čuva uspomene na svaku berbu i piše povijest vinarije Zvonko Bogdan.

Degustacija je s počela s vinom 8 Tamburaša, jedinstvenom kupažom raskošnog bouqueta s izraženim aromama breskve i dunje, obogaćenih nježnim mineralnim i citrusnim tonovima te diskretnim nijansama bijelog livadnog cvijeća. Vino je oduševilo svježinom i elegancijom.

Slijedio je Pinot Grigio bogato, slojevito i zaokruženo vino u kojem se prepliću arome bijelog voća i nježni tonovi poljskog cvijeća. U ustima je sveže, skladno i meko, ugodnih kiselina i raskošne voćno-mineralne završnice.

Rosé poluslatko vino od sorti merlot, cabernet i frankovka uz samo šest sati maceracije odlikuje se nježnom ružičastom bojom, očaravajućom svježinom s finim aromama jagode, maline i nježnim tonovima ružinih latica.

Rosé Sec suho je vino nježne boje, satenske teksture i nezaboravnog punog okusa, elegantno bouquet vino, koje se odlikuje aromama maline i vinogradarske breskve uz nagovještaj finih tonova bijele ruže, izuzetno meko i uravnoteženo vino živahnih kiselina i duge voćne završnice.

Vino Život teče jedinstvena je kupaža crvenih sorti merlot (20%), cabernet franc (20%) i frankovke (60%). Na mirisu su izražene arome zrele višnje i šumskog voća koje upotpunjuje diskretni dodir vanilije i crne čokolade, profinjeno i elegantno vino intenzivne rubin crvene boje, nježne teksture i ugodne voćne završnice.

Za kraj – harmonično kremasto vino Couvée No.1, kupaža sorti merlot, cabernet franc i frankovke. Odlikuju ga izražene arome crne ribizle, jagode i zrele šljive s diskretnim tonovima vanilije i slatkih začina. Kompleksno je i uravnoteženo vino popraćeno elegantnom, kremastom strukturom i nezaboravnim punim okusom.

U ponudi vinarije još su i sauvignon blanc, pinot blanc i chardonnay.

U sklopu vinarije nalazi se i Klub Zvonko Bogdan iz kojeg se pruža predivan pogled na vinograde, nudi mogućnost organiziranja profesionalnih degustacija, kongresa, seminara i svečanosti. Moderna elegancija ovog prostora i sofisticirani ambijent, vrhunska usluga i široka paleta gastronomskih specijaliteta u sklopu vinarije ostavit će na svakog posjetitelja nezaboravan dojam.

WOW-ice su imale sreću i čast biti posebnim gošćama vinarije Zvonko Bogdan pa su nakon enoloških, nastavile s uživanjem u gastronomskim specijalitetima u pratnji vina vinima Zvonko Bogdan na večeri koja je organizirana u prestižnom restoranu Boss, jednom od omiljenih mjesta za izlazak u središtu Subotice,
Bio je to dan i večer za pamćenje za sve. Zahvalne i očarane predstavljenim, neviđenom gostoljubivošću i susretljivošću s kojom su se susretale na svakom koraku – WOW-ice u šali utemeljenoj na istini kažu: – Možemo samo preporučiti da se slijedi naš svijetli primjer i svakako posjeti ovaj gastro – vinski raj. Najveća zahvala ide našoj domaćici Tatjani Altuhov što nam se tako posvetila, profesionalno i prijateljski pripremila i provela nas čudesno lijepom vinarijom, degustacijama fine hrane i fenomenalnih vina. Naravno da je želimo dočekati kod nas u Zagrebu i čekamo da nam se pridruži u WOW udruzi te održi dano obećanje i posjeti naš peti, jubilarni Pink Day Zagreb dogodine. Dobro nam došla!

(Više o vinariji na: vinarijazvonkobogdan.com)

Drugi dan svog boravka WOW-ice su krenule u razgledavanje predivne Subotice. Posebno su oduševile bogato ukrašene zgrade, multikulturalni duh grada i europski šarm – osobine koje ovaj grad čine posebnim i drugačijim. Grad ima bogatu dugu povijesnu tradiciju, a ime mu se prvi puta u pisanim dokumentima spominje pod imenom Zabatka još u XIV stoljeću, točnije – 1391. godine, a od tada je grad promijenio više od 200 imena! Posebno su dojmljivi: Gradska kuća, sinagoga, Rajhlova palaća i desetine drugih atraktivnih objekata koje svrstavaju Suboticu među značajnije secesijske gradove u Europi.

– Pod stručnim vodstvom razgledale smo jednu od najatraktvnijih znamenitosti grada, Gradsku kuća, centar i simbol Subotice sagrađenu između 1908. i 1912. godine. Dekorativnost secesije ovdje je obogaćena romantičnim mađarskim folklorom s puno stiliziranih šarenih cvjetova, vinjeta od keramike i kovanog željeza. Centralna mjesto je Velika vijećnica s raskošnim vitrajima gdje smo se, naravno, i fotografirale za uspomenu. Vijećnica se koristila za zasjedanja Skupštine, koncerte, vjenčanja i važne skupove pa se i danas u njoj nalazi Gradska uprava i Historijski arhiv. Nakon obilaska smo se uputile na salaš Jelen gdje nas je zahvaljujući našim Renati Gubić i Meri Cipranić – dočekao rosé talijanski pjenušac s jagodama, a uslijedio je ručak s domaćim specijalitetima poput junećeg perkelta s tijestom sa sirom i slaninicom tzv. Turoš čusa i štrudle s orasima uz obavezno vino iz tog kraja – kažu oduševljene ljubiteljice vina, gastronomije, kulture i putovanja – okupljene u WOW-u.

(Više o salašu Jelen na: jelensalas.com)

Site i sretne, ispunjenog srca i pune dojmova vratile su se u Zagreb, a sve su suglasne u želji da se opet vrate u predivan vojvođanski kraj.

Tekst: Stanka Miljković
Fotografije: Alis Marić

Sharing is caring!