WOWice i novinari na Zlatnom otoku

Grupna - wowice u Marini Punat

To što predsjednica udruge WOW ima vikendicu na Krku, kojeg nazivaju „Zlatnim otokom“, svakako nije bilo nevažno kad su WOW-ice, zajedno s predstavnicima medija nedavno bile pozvane da posjete marinu u mjestu Punat, a koja je u posljednjih deset godina čak sedam puta proglašena marinom godine u Hrvatskoj. Sanja ovdje ljetuje, ali kako boluje od klasičnog sindroma radoholičarstva, željela je nešto i učiniti za „svoj“ Punat kao i za odlične krčke vinare te autohtonu sortu žlahtinu. Nije nevažno ni to što su neke krčke žene ujedno i WOW članice, kao npr. Egle Katunar, Istrijanka koja se udala u Vrbnik, i danas sudjeluje u radu Kuće vina Ivan Katunar, ali i izvršne direktorice marine Punat, Renate Marević. Propagirati marinu smještenu u fantastičnom zaljevu koji nudi prirodnu zaštitu od vjetrova, a koja je osnovana danas već uistinu davne 1964. godine, pa je lani ponosno proslavila okruglu 50.obljetnicu – i nije teško, pa se grupica novinara otputila u Punat, a pridružile su se i neke Zagrepčanke i nekoliko Riječanki, članica nedavno osnovanog Primorsko-istarskog WOW kruga. Upravo u ovoj marini mnogi nautičari počinju svoju plovidbu Jadranom, i odavde kreću na pučinu sa svog sigurnog veza. Marina se razvila na bogatoj brodograditeljskoj tradiciji i nije slučajno da je danas jedna od najljepših, najvećih i najmodernijih na Jadranu. Svakako nije naodmet blizina riječke zračne luke i autocesta prema Rijeci, Zagrebu i susjednim zemljama. Marina je, dakle, među najvećima i najbolje opremljenima, gosti im stalno uplovljavaju a mnogi ovdje stalno drže svoja raskošna plovila kojima se cijena nerijetko iskazuje u milijunima eura, pa je i u danima kad se ljeto tek najavljuje puna posjetitelja. ADAC preporučuje marinu Punat svojim članovima s najvišom ocjenom: pet kormila, a britansko udruženje marina TYHA – The Yacht Harbour Association, ocijenilo je marinu Punat s maksimalnih 5 sidara čime je postala član nautičke obitelji marina iz cijelog svijeta koje su primile ovo priznanje. Na hrvatskoj strani Jadrana samo su dvije marine osvojile ovo priznanje, dok ih je na cijelom Sredozemlju svega petnaestak. U ovom pioniru nautičkog turizma u Hrvatskoj danas je čak 1000 vezova plus 500 tzv. „suhih“. S obzirom da se gastronomska ponuda ovdje u posljednje vrijeme značajno popravila i u restoranu Marina, u samom srcu marine, kao i u hotelu Kanajat koji je u sklopu nje, Puntari zaslužuju palac gore. WOW-ice i novinari imali su premijerno priliku kušati novi jelovnik restorana Marina i niz nezaobilaznih krčkih specijaliteta. Tu su ponajprije šurlice s gulašem, autohtona tjestenina koja se oblikuje tako da se tijesto omata oko pobrašnjenog štapića, ali i nadaleko čuveni krčki ovčji, ali i kravlji i kozji sirevi od kojih mnoge nećete naći nigdje drugdje na Krku, jer ih zbog načina proizvodnje i velike potražnje nema u široj ponudi. Od hladnih jela, kušao se riblji namaz na bruschetti, namaz od bakalara, carpaccio od inćuna, salata i carpaccio od hobotnice, marinirane kozice i dimljena tunu, tzv. „morski pršut“. Slasni su bili i zeleni pljukanci s kozicama, tagliatelle s crnim tartufom i pekorinom, njoki s plodovima mora, mini ražnjići od piletine i povrća, marinirana rebarca s bbq umakom, grdobina u vlascu, terina od liganja, komadići grdobine u vlascu, lignje na padelu…Među slasticama novinari su odabrali domaći sladoled i sladoled s bučinim košticama i uljem, rožatu i kremu od mascarponea i voća, a WOW-ice čokoladni lava cake i cheesecake „Marina“. No, apsolutni hit degustacije ipak je bilo autohtono krčko jelo, presnac – tradicionalni kolač koji se priprema od ovčjeg sira i tijesta. Naravno, ne treba zaboraviti ni krčki pršut koji je specifičan i donekle ga se može opisati kao „križanac“ između istarskog i dalmatinskog, a odnedavno ima prestižnu oznaku zaštite zemljopisnog porijekla. Jednako je tako predivno hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje zlatne boje, baš kao što su zlatne i kapi vina autohtone sorte žlahtina. Od nje je vinar Juranić napravio slasni aperitivni pjenušac, a od žlahtine se mogu dobiti i slađa vina koja pašu uz deserte. Svakako, sorta pokazuje odlične potencijale. Kuća vina Ivan Katunar nudi fantastičan rosé, a ako više volite crvena vina, Ivica Dobrinčić proizvodi Sansigot, u crvenoj i rosé varijanti – vino sorte koju je s otoka Suska od izumiranja spasio upravo on. Naravno, naći će se tu i drugih vina, kao što su chardonnay, muškat i vina drugih poznatih sorti, ali vina domaćih sorata najvrednija su kušanja, a vinar Ivica Dobrinčić se pohvalio da je nedavno posadio i posve rijetku, gotovo iščezlu domorodnu troiščinu (sa Suska). Obznanio je i da Vrbenčani sve masovnije sade žlahtinu. Živjeli!

Sharing is caring!