WOWice i 4 istarska velikana: DEGRASSI, CUJ, CORONICA i ROXANICH

WOW-ice i 4 istarska velikana: DEGRASSI, CUJ, CORONICA i ROXANICH 18

MORENO DEGRASSI, jedan od najpoznatijih istarskih vinara ujedno je i jedan od začetnika istarske vinske revolucije, a od samog početka potpuno je predan kvaliteti i do danas ustrajan i tvrdoglav u ideji da je samo najbolje dovoljno dobro. Beskompromisan je i uvijek posljednji u Istri koji svoja nova vina pušta na tržište, jer želi da sazriju kod njega i tek kad su doista spremna, mogu k vinoljupcima. Nazivaju ga „praocem“ tzv. “bordoške kupaže” u Istri, „ocem elegancije Bujskog terroira“., „maestrom od cuvéea“, tihim i samozatajnim majstorom koji podjednako voli podrum i vinograd, a nisu mu strani ni lov ni kulinarstvo. Degrassijeva su vina prepoznatljivo svježa i mineralna, izuzetno pitka ali i dugovječna. WOW-ice je u podrumu dočekao osobno Moreno u društvu svoje nezaobilazne desne ruke – Siniše Škaberne. O svakom je vinu rekao ono najvažnije, o svakome se izrazio biranim i točnim riječima, poetičnim izrazima i konkretnim opisima. Tako se u sjećanje urezuju vina s potpisom Degrassi.
Kušala su se zanimljiva mlada vina iz 2013: malvazija, viognier, chardonnay, sauvignon, petit manseng, ali i petit manseng iz 2011. i crni pinot iz iste godine.
U degustacijskoj sali, uz izvrsne kobasice i sir, u čaši se najprije našla Malvazija Bomarchese 2012 (svježa, voćna, mineralna), pa Cuvée Blanc Terre Bianche 2012 (Malvazija , Chardonnay , Viognier , Sauvignon blanc) koji je proglašen naj-food friendly wine, (vinom koje se najbolje sljubljuje s hranom), pa Refosco 2006 sa zanimljivom voćnosti i paprenim notama poput Shiraza; Teran 2009 (gust, zemljan, moćan), Cabernet Franc 2010 (s notama zelenog papra), Cuvée Rouge Terre Binache 2009 (iznimno „složeno“ vino koje sačinjava čak sedam sorata: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot i petit verdot od originalnih bordoških sorti, teran je čisto istrijanski, pinot noir burgundijski, a syrah – ronski), Merlot Reserva 2007, Cuvée blanc Terre Bianche 2011 riserva i na kraju Muškat, poluslatko, meko, voćno, harmonično vino. Impozantan broj degustacija u svega par sati, zar ne? WOW!

CUJ
“Cuj, Cuj da ti rečem” govorio je njegov nono. A možda i nonov nono, jer tradicija ove etikete seže daleko, čak u 15.stoljeće. A CUJ je zapravo – Danijel Kraljević, mladi enolog i maslinar. U pristupu vinima je izrazito vjeran tradiciji i pozivu istarskog tla. Prvo se kušala svježa malvazija, i to prvo rinfuza. Pitka, s ugodnim kiselinama, laganog tijela. Pa onda ona malvazija koja će postati butelja. Iz inoxa br. 8. Potpuno zrela za butelju! Lijepa je, ugodna, pitka. Traži još. Slijedio je teran 2012. Onaj koji će postati butelja. Iako gust i kompleksan, izuzetno je mekan i čudesno nježan. Pa onda i Teran 2011 reserva. Drukčiji od drugih. Večera kod Cuja bila je – jednom riječju: božanstvena. Na jelovniku autentična domaća hrana: fini istarski minestrone s grahom i teletina ispod peke s krumpirom i povrćem. Peku je pripremio, naravno, glavom i bradom domaćin, Cuj osobno. Bez suvišnih riječi valja priznati: izvrstan kuhar. A tek ulja! Visoke kakvoće, dobivena izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim i hladnim postupcima. Nasadi sorti leccino, pendolino, črna, buža i bjankera… Koliko ulja, toliko nagrada! Bravo Cuj! I za njega, WOW!

MORENO CORONICA, kralj je istarskog terana. A on kaže: „Mi son contadin“! (* u slobodnom prijevodu: Ja sam samo seljak) Eh, contadin! Mr. Gran Teran. Gospodin. Karizmatik. Poseban. Vinar – umjetnik koji osjeća zemlju, poznaje svaki grozd u svome vinogradu i diše sa svakom bačvom u podrumu. Istarske je sorte doveo do savršenstva. I zato je on Gran. Kao njegova izabrana malvazija, kao njegov izabrani teran. A nije svaki gran, samo je onaj „gran“ koji Moreno osjeti i prepozna takvim. A taj je uvijek svjež, mlad, gladak, s voćnim tonovima borovnice, kupine, bobičastog … Bez obzira na godište! Nigdje traga starenju. Nigdje oštrine i grubosti. Zaokružen, pun, bogat, kompleksan. Vinogradi su stari i više od 90 godina, a pozicije pomno birane. 75% je zasađena malvazija, ostalo su crne sorte. Zemlja je crvenica. Vina suha, mineralna, slana. U podrumu kušanje uz vrhunski parmigiano reggiano stagionato (odležan 36 mjeseci), toskansku salamu i domaći istarski pršut. Malvazija 2012 – svježa, mineralna, razigrana. – Prašinasta, kaže Moreno. Osvaja nos, godi nepcu. Gran malvazija 2009. Barikirana 9 mjeseci. Duboko intenzivna. S mirisom mokrog morskog kamena.
Malvazija (svježa) 2008. Na nosu nježna, na nepcu svježa. Ugodna, prepoznatljiva. I – naravno, moćni Grabar (2008), jedno od onih vina koje osjetiš, zavoliš, i ako ga shvatiš -uvijek imaš pri ruci. Kupaža je to cabernet sauvignona i merlota. Vino koje osvaja sve više svakim gutljajem i budi neke posebne osjećaje. Za Teran Moreno kaže da mu teče kroz žile. Taj divlji predstavnik istarske zemlje, skladno je ukroćen u boci, ali ipak čuva svoj žilavi karakter. Gran Teran 2009. Na nosu zemlja, papar, krv. Na nepcu fini tanini, bobičasto voće, džemasti okusi. Živ, dominantan, rustikalan. Pravi buntovnik, s pravom bi rekla bi Danijela Kramarić. I za kraj – mladi teran 2013. iz inoxa. Metalan. Posebno iskustvo, pratit ćemo ga do izlaska na tržište, da vidimo do koje će ga mjere Moreno pokušati ukrotiti i kakav će biti kad ga pusti da nam ispuni čaše…WOW za Morena Coronicu!

MLADEN ROŽANIĆ ne ide za trendovima koje stvaraju drugi, on svoje stvara sam. Za razliku od ostalih Istrijana, većinu je vinograda zasadio crnim sortama grožđa. Rijetko miruje, uvijek eksperimentira, izaziva i iznenađuje svojim kupažama. Počeo je sa Superistrianom, nastavio s Ines u bijelom, a uskoro će i Ines u crvenom. To su vina koja dugo odležavaju, dugo žive u podrumu a spremna su još dulje živjeti i u butelji. Kaže se da vina preslikavaju karakter vinara, a Rožanić je ljubitelja Rhone, koji u Hrvatsku donosi dah Francuske. Njegova vina svojom posebnošću privlače i zavode, pa je tako i s novom linijom vina Prve Rože: Malvazijica, Rosé i Porco Rosso veselih razigranih etiketa u alzaškim buteljama. Harmonična su i pitka. Drukčija. WOW-ice je u podrumu dočekao Mato Matić, voditelj vinarije, desna ruka Mladena Rožanića. Za dobrodošlicu ponuđen je zanimljivi rosé (od borgonje i terane) iz linije Prve Rože. A u podrumu – raskoš prirodnih, nekonvencionalnih vina, koja još nisu na tržištu: Ines u bijelom 2010, Ines u bijelom 2009, Milva Chardonnay 2010, Milva Chardonnay 2009, Antica malvazija 2009 te nakraju izvrsna Ines u crvenom, 2008. Predivna kupaža crne malvazije, barbere, cabernet franca, pinota crnog, lambrusca i angelotta. Vrlo lijepo, harmonično, elegantno vino, koje je izmamilo uzdahe WOW-ica. Na povratku u kušaonicu, ponuđena nam je cijela paleta vina koja su već na tržištu, u rasponu od mladih Prvih roža, do aktualnog godišta 2008, Antica, Milva, Superistrian, Cabernet Sauvignon, te na kraju izvrstan Teran 2005. Hvala Mati na gostoprimstvu ali i Mladenu na kreaciji.

A CASA
Restoran i konoba A Casa nalazi se na sjeveru Istre, nedaleko poznatih turističkih središta Umaga i Savudrije te obližnjih golf terena. Jelovnik restorana sačinjavaju uglavnom riblji i mesni specijaliteti lokalne istarske kuhinje. Valja izdvojiti odojka i janjetinu s ražnja te različite tjestenine i jela u kombinaciji sa sezonskim namirnicama poput tartufa, divljih šparoga, gljiva, raznih rakovica i domaćih lignji, a sve sljubljeno s ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz vlastite proizvodnje. Vlasnici restorana posebno su ponosni na gastronomsku tradiciju Istre i sudjeluju u brojnim manifestacijama na kojima se promiče izvorna istarska kuhinja, a restoran A Casa uvršten je i u poznati gastro vodič Gourmet Istra. Vlasnica Martina dočekala je WOW-ice s izvrsnim rakijama, od kojih je gotovo jednoglasno najboljom proglašena ona od divlje jabuke. Za ručak su bile ukusne paštete od bakalara i srdela s domaćim kruhom, a nakon toga domaći fuži s kaneštrelama, gamberima i tikvicama. Izvrsno! Je li dosadno, ako kažemo: WOW?! Bilo ili ne, reći ćemo: WOW!

KONOBA BUŠČINA
Vlasnica Fabiana Mijanović već godinama živi svoj istarski san dijeleći ga s hedonistima i zaljubljenicima u istarsku kuhinju u svojoj konobi Buščina, u istoimenom selu, na potezu između Umaga i Plovanije. Ovdje se nastoje očuvati autohtone vrijednosti a gostima se nude maštovita domaća jela spravljena od svježih i lokalnih namirnica te vrhunska vina i birana maslinova ulja.
WOW-ice su jele odličnu juhu, za predjelo domaće njoke s kaduljom, a za glavno jelo kozlića i povrće pod pekom. Na kraju su se zasladile božićnim kolačićima i pravim talijanskim espresso. Bogatstvo mirisa i okusa domaće kuhinje. Doći ćemo opet…WOW!

Sharing is caring!

DEGRASSI

CUJ

CORONICA

ROŽANIĆ