WOW & WW – Brike v Mestu, Ljubljana 27. kolovoza 2013.

Žene i Vino  WOW bile su posebne gošće na jednom od najljepših i najznačajnih događaja koji organiziraju  vinske dame iz Goriških  Brda, u Ljubljani, na starom Gradu, 27. kolovoza 2013.

Vinske dame iz Brda dovele su na Ljubljanski grad supruge, majke i druge suputnice vinara iz Goriških brda na svoje već tradicionalno okupljanje ‘Brike v mestu’.  Uz izložbu i kušanje slovenskih i hrvatskih vina, dodijeljena su i priznanja ženama  Slovenije, koje su posljednjih godina svojim radom u medijima najviše pridonijele obrazovanju, podizanju vinske kulture kao i promociji slovenskih vina i enogastronomije.

Udruga Women&Wine Slovenije  već četvrtu godinu zaredom predstavlja na taj način vina iz 25 različitih briških vinskih kuća.  Ove je godine moglo se kušati  ukupno 50 vina.  Uz vina, bio je poslužen carpaccio od lososa na vrhnju i palačinki za koji se pobrinuo francuski kuharski majstor Benjamin Launay iz boutique hotela Vander koji se nalazi u podnožju Ljubljanskog grada.

Ove godine uz vinske kraljice Slovenije,  posebne su gošće bile i hrvatske vinarke, članice Udruge WOW  : Antonella Kozlović, Suzana Coronica i Jasna Antunović Turk.  Uz druge WOW gošće iz Zagreba te dopredsjednicu Udruge WOW Mariju Vukelić koja je ispred Udruge pozdravila sve nazočne  i ukratko predstavila hrvatska vina – naše su vinarke  zajedničkim nastupom zabilježile veliko zanimanje  kako poznavatelja hrvatskih vina tako i onih koji su se prvi put susreli s nekim od prezentiranih sorti.

Hrvatsku Istru predstavile su dvije najjače istarske malvazije : Kozlović i Coronica. Antonella Kozlović odlučila se predstaviti autohtonim sortama – Malvazijom iz 2012. te Muškat ružom iz 2011. Suzana  Coronica odabrala je  Malvaziju iz 2012. te izvrsnu kupažu cabernet sauvignona i merlota, dragu svim WOW-icama –  Grabar 2008.

Velika novost i ugodno iznenađenje svim posjetiteljima bila je jedina vinarka iz Podunavlja, naša najjača predstavnica erdutskog vinogorja  –  Jasna Antunović Turk. Njezina izvrsna Graševina 2011 nestala je u vrlo kratkom vremenu, a elegantni i osebujan  Chardonnay premium sur lie 2011 zadivio je sve prisutne. Jasna ima suvremeno opremljenu vinariju u Dalju te 7 hektara vinograda – graševine, chardonnaya, zelenog silvanca, muškat ottonela te crnog pinota.

Unatoč velikoj konkurenciji odličnih slovenskih vina prezentacija hrvatskih vina i WOW-ica ostat će zapamćena kao poseban događaj ove ugodne večeri.

 

Sharing is caring!