WOW večera u Noelu

Zagrebački restoran Noel već se uistinu dokazao kao jedno od prvih odredišta za fine dining u glavnom gradu Hrvatske, ali i šire. Nakon nedavne spektakularne večere koju su organizirali sa slavnom šampanjskom kućom Runiart, nastavili su s vinskim večerama, ovoga puta na inicijativu i u suradnji s agilnom udrugom WOW – Women on Wine. Degustacijska večera Domaine Koquelicot bila je dokazom iznimnog entuzijazma kreativaca iz Noela, ali i WOW-ica, da se u svijetu vrhunske gastronomije promiče i domaća vinska scena. Kako se ovdje vina po izboru Ivana Juga redovito sjajno uparuju s umjetničkim kulinarskim djelima chefa Gorana Kočiša, vino je i sada bilo nadahnuće za menu. Vinarija Domaine Koquelicot, smještena je u istarskom gradiću Gračišću, ali je u vlasništvu pariških supružnika Jacqueline Marovac i Oliviera Ertzbischoffa a kombinacija nadasve povoljnog istarskog terroira te strasti i stila francuske tradicije – doista je dobitna te su pod ovom etiketom nastala neka uistinu izuzetna vina, kao što je to njihov hvaljeni chardonnay Belaigra ali i cabernet sauvignon Nomad itd. Suvlasnik Noela, voditelj i sommelier Ivan Jug upravo je te večeri u Ateni položio prva dva stupnja za najvišu sommeliersku titulu na svijetu, naslov Master Sommeliera, pa je kroz večer vodio kolega sommelier Goran Petrić s uigranom ekipom, a iz kuhinje su stizala sama remek djela. Dok je Jug bez problema prošao prvi, uvodni ispit, a zatim i test za Certified sommeliera pri Court of Master Sommelier, što je itekako važna titula i najviši doseg u sommelierskom zvanju, gosti Noela su uživali u francuskom stilu vina uzgojenih i odnjegovanih u Hrvatskoj. Važno je reći da četvrtu razinu Cort of master Sommelier posjeduje samo 148 ljudi na cijelom svijetu! Već prilikom zalogaja dobrodošlice, oduševio je Koquelicot pjenušac Kontempo iz 2014. Blanc de Blanc, Zero Dose. Uz prvi slijed, krčku pastvu sa špinatom, zelenom jabukom i koprom, pla je Santa Chiara iz 2013., a uz treći slijed, paštu od kopuna, s lješnjakom i beurre blancom te nježnim, fenomenalno uklopljenim foise grasom, pilase Belaigra iz 2015. Glavno jelo je bila odležana patka sa senzacionalno nježnom sferom od bjelanjka, pumpernickel kruha i šafrana a pila se kupaža cabernet sauvignona, merlota i terana iz 2013. – imena Nomad. Desert je bio millefeoglie od agruma uz extra brt pjenušac Luna iz 2014. Ekipa iz Noela, u kojoj valja spomenuti i sous-chefa Bruna Vokala, kreirali su delikatan meni prožet karakterom te još jednom potvrdili kvalitetu o kojoj se priča. U Noelu nas uskoro očekuje zanimljiva eksperimentalna olfaktivna večera na kojoj će se kombinirati neočekivani mirisi – parfema i vina, unaprijed rasprodana degustacijska večera šampanjerije Krug te ekskluzivna proslava Nove Godine s tajnim programom za koji kažu da će nadmašiti skoro sve do sada viđeno. Sudeći po onome što je prezentirano na večeri Domaine Koquelicot, nemamo razloga sumnjati.

Sanja Muzaferija
Fotografije: Šimun Šitum

Sharing is caring!