WOW večer u pulskome wine baru ENOTECA ISTRIANA

WOW večer u pulskome wine baru ENOTECA ISTRIANA 1

WOW je energija koja se širi nježno i ženstveno, a osvaja polako i na duge staze. Nedavno su to u Puli, na predstavljanju Antunović vina erdutskog vinogorja, dokazale dvije WOW-ice „veteranke“, tj. s dugim „stažem“ u udruzi, jedna s istarske, a druga sa slavonske strane.  U ugodnom i intimnom prostoru Enoteke istriane – gošće je dočekala Alena Stuparić, domaćica ove degustacije. Poznata sommelierka koja mnogo zna o vinu i iza sebe ima zanimljivo vinsko iskustvo izvan granica Hrvatske, među prvima je prepoznala važnost i značaj udruge i priključila joj se kao stalna članica već 2012. U samom je početku djelovanja WOW-a održala i prvu radionicu o pjenušcima – samo za članice. Jasna Antunović Turk, prva je Slavonka i jedna od prvih vinarki koje su podržale WOW te uskoro potiče osnivanje „Slavonskog kruga“ kako bi se ženska vinska aktivnost, nakon Zagreba, Zadra,Splita, Rijeke i Istre – pojačala i na istoku Hrvatske.

U Puli se tako, u subotu 20.2., dogodio WOW susret vinskog Istoka i Zapada, kad je Jasna Antunović predstavila svoje mlade berbe 2015, ali i neke svoje „šampionske“ primjerke. WOW-ice Istarske županije uz podršku i uvodnu priču o Udruzi zagrebačke članice Marije Vukelić, našle su se se u povijesnoj jezgri Pule, na Forumu u caffe-wine baru Enoteca Istriana koji već treću godinu vode Alena Stuparić i Mladen Milanković, a vlasnica je WOW simpatizerka – Duška Pečečnik. Enoteca je maleno ali prelijepo mjesto koje zove na kušanje i kupnju vina, a nudi 50-tak hrvatskih vinskih etiketa. Ovdje se na čaše uvijek može kušati desetak različitih sorti, a uz vino degustirati istarski sir, pršut i fina maslinova ulja.

Na ovoj pulsko-daljskoj degustaciji mladih berbi zelenog silvanca, graševine, muškat otonela i novog „Cuvée rouge“ (cabernet sauvignon, merlot, pinot noir), posluženi su izvrsni sirevi Vesna (Loborika, Pula), većinom kravlji i ovčji koji su u regiji i izvan nje poznati po stalnoj, zajamčenoj kvaliteti.

Većini gošći, članica i simpatizerki WOW, od mladih se berbi najviše svidio Zeleni silvanac, koji je osvojio svojom svježinom i potakao na razmišljanje kako ga sljubiti s nekim morskim specijalitetima s kojim obično dobro ide istarska malvazija. Od onih već nadaleko poznatih i nagrađivanih vina, šarmantni i zavodljiv Chardonnay sur lie 2011 Premium bio je ženskim nepcima malo draži od Graševine 2010 Premium, koja je, pak, osvojila domaćicu Alenu Stuparić.

Očekujemo nove prijedloge sljubljivanja erdutskih vina s istarskim specijalitetima…a dok nešto ne smislite, svakako navratite do Enotece istriane na finu čašu vina i ugodno čavrljanje s dragim domaćinima, Alenom i Mladenom.

Sharing is caring!