WOW večer Međimurja u Pauzi

WOW večer Međimurja u Pauzi XVIII

Wowice su u okviru mnogih svojih svibanjskih eno-gastro događanja suorganizirale 8. svibnja 2014. i posebnu večeru sljubljivanja međimurskih specijaliteta i vina u zagrebačkom restoranu PAUZA (Preradovićeva 34), kao najavu Festivalu Urbanovo koje se održava u Štrigovi od 16 -18.05. 2014, a cilj mu je promocija vinorodnog Gornjeg Međimurja kao poželjne turističke destinacije.
S ostalim gostima, vinskim novinarima i blogerima, predstavnicima TZ Međimurja (Rudi Grula) , TZ Zagrebačke županije (Ružica Rašperšić) TZ Vukovarsko – srijemske županije ( Rujana Bušić Srpak), Wowice su za početak kušale pjenušac dobrodošlice SIBON (Šipon 2011, dry) čiji naziv potječe, legenda kaže, od ushićenog usklika Francuza nakon kušanja vina – „Si bon!“ (tako dobar) ili „C’est bon“ (dobro je)!
Nakon toga je uslijedio bogati Međimurski meni od četiri slijeda.
Uz međimurske koštance od domaće šunkice i pileće jetrice na cvirkovom vajnkušecu pio se Pušipel iz vinarije ŠTAMPAR (2013 suho).
Nakon toga je stigla bogata juha u Međimurju zvana „pretepena“. Juha se radi s mesom, tiblicama i heljdinom kašom, a uz nju se poslužio odličan Cmrečnjakov Sauvignon, 2013.
Iako je juha bila doista zasitna, ostalo je još mjesta za glavno jelo – pačja prsa s krumpirom i medaljoni od svinjskog filea u omotaču od žumanjka i bućinih sjemenki. Uz njega smo pili pušipel KOCIJAN iz 2012 te graševinu 2012 od Jakopića.
Vinarija Hažić se pobrinula da nam fantastična međimurska gibanica s kremom i čipsom od jabuke bude još draža. Hvala im na božanstvenom poluslatkom Tramincu iz 2012.
Međimurska su vina skladna, harmonična i prijateljska. Takva je bila i atmosfera u Pauzi. Tome su uvelike pridonijeli domaćini večeri, Mario Maljoku, voditelj restorana Pauza, te gosti-domaćini iz Međimurja, Rudi Grula, Ivan Goričanec te sjajna kuharica Slađana Herman i naravno – wowice.

Crtica o Pušipelu

Pušipel je međimurski vinski brand (sorta je moslavec, šipon ili furmint). Univerzalno vino s moćnim potencijalom i velikim elasticitetom – od normalnih do ledenih berbi. Mladi je Pušipel osvježavajuće vino, dok nešto starija godišta nude krepko i gospodsko vino. Sjajna je podloga za kreaciju prvorazrednih pjenušaca. Pušipel je uz Zrinske, Međimursku popevku, črno ulje i meso z tiblice prva asocijacija na Međimurje, idealan poklon za sve prigode. Stroga bodovna granica i rigorozniji uvjeti proizvodnje Pušipela tržištu jamče visoku kvalitetu u vinu pod zajedničkom etiketom za sve vinare, a razlikuju se tek u simboličnom isticanju naziva vinarije u gornjem desnom kutu.

Sharing is caring!