WOW u vinoteci Vivat fina vina

WOW u vinoteci Vivat fina vina 1

Premda stalno izrazito aktivne, članice WOW-a, popularno zvane WOW-ice, u svibnju su održale rekordan broj kušanja i promotivnih vinskih druženja. Mjesec su marljive članice udruge zaokružile jednim posebnim događanjem, ili točnije, posjetom jednom dragom prijatelju i „pridruženom“ WOW članu ili barem simpatizeru, jer muške članove zasada još ne primaju. To je stari vinski vuk (star samo po iskustvu a nikako po godinama ili elanu), Boris Ivančić, koji u svojoj novoj-staroj vinoteci Vivat fina vina (koja je nedavno obilježila 20.obljetnicu i preseljenje na novu adresu u Frana Folnegovića 1b) ugostio najbržih 15 članica. Naime, kriterij za prisustvovanje događanjima, osim uredne članske iskaznice, je brzina prijave za događaj. Kao piće dobrodošlice i prvo u nizu od 6 finih vina kušao se pjenušac Bouvet Ladubay Zero od poznatih proizvođača pjenušaca iz doline Loire. Premda se vinarija ne nalazi u Champagni te pjenušac samim time ne može nositi zaštićeno šampanjsko ime, kuća Bouvet nudi divna pjenušava vina, a Zero je fantastično svjež, suh, bez dosagea (pas dosage) i kao stvoren za tople dane koji dolaze.

Sljedeće vino također je jedan od favorita za tople dane – Stina Opol Rose – osvježavajuće, lagano i voćno, a ipak i strukturirano vino ambicioznog proizvođača s otoka Brača. Nakon pjenušca i roséa, slijedio je slovenski adut iz game izvrsnih vina koja uvozi Ivančić, Ducal rajnski rizling. To je jedan posve neobičan rizling iz male vinarije u Štajerskoj Sloveniji koji je naprosto oduševio. Vino je vrlo kompleksno a Ivančić preporučuje da ga se servira na nešto višoj temperaturi od uobičajene za bijela vina jer će tako najbolje do izražaja doći i razviti se sve njegove arome. Nema, međutim sumnje da je i rashlađen izvrstan i svjež. Vlasnici ove vinarije ponose se svojim obiteljskim agroturizmom na izvoru rijeke Soče, Kekčeva domačija, pa je preporuka provjera uživo. A Mano Prima Mano dolazi iz tople talijanske pokrajine Puglie (Apulije) i od sorte je primitivo. Ovo vino nastaje samo u izvanrednim godinama i u malim količinama, a kušalo se 2012. godinu. Vino je bogato i koncentrirano, duboke tamne boje s vrlo lijepim potencijalom za odležavanje.
I na kraju, povratak na Brač. Stina Plavac Mali ‘Majstor’ je moćan plavac, baršunast i nadasve elegantan.

S Ivančićem, međutim, i njegovim vinima, teško se rastati, pa je i nakon kraja, uslijedio novi, još svečaniji kraj. U igri je opet bilo pjenušavo vino, idealno za ljubiteljice slatkog – španjolski Freixenet Mia Moscato intenzivne voćne arome, koje se poslužuje dobro rashlađeno, često s kockicama leda i mentom, a kao inačica popularnog koktela Hugo.

Ovo je vinsko putovanje od Francuske preko Hrvatske i Slovenije sve do Španjolske završilo u vedrom raspoloženju i s obećanjem: vratit ćemo se po još.

 

Sharing is caring!