WOW @ Torre Rosazza, Italija

WOW @ Torre Rosazza, Italija Wowice u vinogradu

Po lijepom se jutru Velikoga petka prepoznao nadolazeći predivan dan. Nasmiješenih lica (kao i uvijek), WOW-ice su krenule na vinski izlet u Italiju, točnije – put Furlanije-Julijske krajine, a sve pod vodstvom i u organizaciji Doris Srpek, WOW-ice, vlasnice tvrtke Bin 19, vinoteke i wine-bara Bornstein (Kaptol 19, Zagreb). Poznatija na talijanskome kao Friuli Venezia Giulia, ova regija, između planina i mora na sjeverno-istočnoj granici Italije, i dan danas ima sva obilježja raskrsnice naroda, kultura i povijesti koja svako mjesto pretvori u atrakciju koju treba istražiti i proživjeti.

Odredište ovog edukativnog izleta bila je vinarija Torre Rosazza, na istočnim brežuljcima Furlanije – Colli Orientali Friuli DOCG – kamo su vino doveli još stari Rimljani. Od tog prvoga susreta s vinom, područje Rosazzo pokazalo se povoljnim za vino, pa je vitikultura uspješno prenošena s generacije na generaciju. U tome je osobit doprinos Benediktinaca iz obližnje opatije Rosazzo, koja je postala prava polazišna točka za enologiju sjeverne Italije. Stoljećima su vinogradi krasili ove furlanske pejzaže, ispreplićući se s maslinicima, naglašavajući posebnu, umjerenu i blagu mikroklimu, koja je omogućavala dobar vinski urod. Početkom prošlog stoljeća, nakon jedne oštre zime i velikoga leda, maslinici su se prorijedili, a započeo je intenzivniji uzgoj vinove loze. Drugi važan trenutak za vina ovoga kraja bile su sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada je talijanska enologija otkrila golem potencijal vina te je, uz tradicionalne metode, počela koristiti i čvrsto utemeljene znanstvene osnove i postavke te tako unaprijedila proizvodnju vina. U tom je razdoblju, točnije 1979., nastala vinska kuća Torre Rosazza, koja je tada došla pod okrilje tvrtke Genagricola.

Ljubazni domaćini WOW-icama bili su Enrico Raddi, agronom i glavni enolog vinarije i Francesco Riccardi, menadžer prodaje. Oni su naglasili da im je primarni cilj stvoriti vina koja potiču emocije, prenose doživljaj terroira i tradicije furlanske enologije. – Želimo potaknuti i usavršiti proizvodnju autohtonih sorti ovoga kraja: pinot grigio (sivi pinot), friulano, piccolit, verduzzo friulano, refosco (refošk), pignolo… pokušati pronaći i istaći osobitost i autentičnost svake sorte, a to je moguće samo pomnim praćenjem grožđa od vinograda do butelje s vinom. Sve su berbe ručne, a nakon njih grožđe se odmah obrađuje u podrumu koji se nalazi u samom središtu vinograda. Vinifikacija u inoksu, dozrijevanje ponekad u drvu, potpuno diskretno – i sa željom da istakne osobitost samoga – vina – rastumačili su domaćini.

Degustacija je počela pjenušcima Tenuta S. Anna, a nakon obilaska vinograda, nastavila se najvažnijim autohtonim sortama ovoga kraja od kojih je najpoznatiji pinot grigio (sivi pinot). Najpopularnije talijansko vino u svijetu, kako je rekao enolog Enrico, u Furlaniji se radi već stoljećima, na brežuljkastim terenima, gdje dobiva intenzivne mirise – od cvjetnih do voćnih, osobito jabuke i kruške.

Friulano pak, vino od grožđa tocai friulano, enološko obilježje cijele regije, autohtona je sorta Furlanije. Puno i grubo na nepcu, harmonično – a svježe i meko, dok ga njegova mineralnost čini osobito zanimljivim. Preporučuje ga se sljubiti s pršutom San Daniele i finim furlanskim salamama.

Ribolla gialla, još je jedno zanimljivo vino regije, fermentira u inoksu, na stalnih 16°C, a odležava na kvascima oko četiri mjeseca te nakon buteljiranja, odležava u boci barem još 2 mjeseca. Slamnato je žute boje, srednjeg intenziteta, ima čiste cvjetne mirise, uz nježne voćne note dinje i agruma. Na nepcu nastavlja doživljaj nosa, uz svježinu i užitnost. S ribollom giallom domaćini su organizirali nagradnu igru – pogađanje godišta vina – a pogodila je i nagradu osvojila naša Tatjana Štrbac Bambulović. Čestitamo!

Od crnih autohtonih sorti za regiju su najznačajniji refošk i pignolo. Refošk – refosco dal peduncolo rosso – već je našao svoje mjesto „pod suncem“, a pignolo se proizvodi tek od 2007. (iako prvi zapisi o njemu sežu u davnu 1300. godinu) pa još traži svoj put prema slavi. Pratit ćemo ga.

Uz zanimljivi lokalni menu od mozzarelle di buffala, kuhane šunke, fritaje – sve do rižota, sira i jagoda, iznenađenje za gošće bio je tipični talijanski uskrsni kolač – Colomba, sa specijalnom WOW posvetom, koju su pratila čak dva uparena vina – spumante moscato Tenuta S. Anna i verduzzo friulano Torre Rosazza. Verduzzo je još jedna autohtona sorta, koja daje iznimno sladak plod te tako daje život finim slatkim vinima, a specifičan je po voćnim notama breskve i marelice. Ovo je bila prava točka na i izletu i poticaj na razmišljanje o ponovnom druženju.

Neka vina ipak moraju odležavati, a prijatelji ga kušajući moraju uvijek ponovno proučavati, i ponovno se družiti. Nije li tako? Mi kažemo: da!

Autorica teksta: Marija Vukelić

Sharing is caring!