WOW kušanje uz vinara Mihu Rozića, u vinoteci DEKANTER

WOW kušanje uz vinara Mihu Rozića, u vinoteci DEKANTER 1

U Zagrebu su nedavno gostovali vinar Miho Rozić i Ana Antunović iz Agroturizma Antunović, s Pelješca.
Četvrtak 5. lipnja 2014 predvečer bilo je vrijeme za okuse i mirise Pelješca u Zagrebu.
Osim WOW-ica, koje su događanje i organizirale, u vinoteci Dekanter u Mesničkoj ulici 8, okupili su se vinski novinari i bloggeri, a ranoljetno predvečerje prelilo se u večer – skupa s prekrasnim vinima.
Simpatični vinar Miho Rozić ima ukupno oko 30.000 trsova, većinu na poznatom i posebnom položaju Mili, koji datira još iz doba Dubrovačke Republike. Vina s toga položaja pod utjecajem su vjetra koji često puše iz smjera Stona, tj. stonske solane, a vinogradi spadaju među rijetke koje u 19. stoljeću nije poharala filoksera.
Degustacija u Dekanteru počela je s premijerom roséa 2013 od plavca malog. Malo izraženijih alkohola, ali s prepoznatljivom notom plavca, lijepo se sljubio s jagodama, i pripremio nepca za daljnja kušanja. Svi koji ne stignu ranije, ovaj će zanimljivi rosé imati priliku kušati iduće godine, na trećem po redu festivalu PINK DAY.
Slijedio je Pošip 2013, imenom Filadelfija, koji dolazi s položaja Brijezi, uz solanu u Stonu. Lagan, pitak, privlačan.
WOW-ice su oduševili svi Plavci: plavac mali Rozić 2010, suhi Mili 2010 i polusuhi Mili 2010, a na kraju slatka radost – Elihu 2009, poluslatko vino od grožđa plavca prosušenog na trsu, divan na nosu, s okusom karamele i čokolade.
Priču o Pelješcu i kušanje vina zaokružili su zalogaji – sirevi, kujica i pršut OPG-a Antunović, koje je predstavila Ana Antunović. OPG Antunović nalazi se u Kuni i već godinama njeguje praksu posluživanja hrane iz vlastite proizvodnje pripremljenu po autohtonim receptima pelješke kuhinje : domaći sir i pršut, vino i rakije, janjetinu, kozletinu, kruh ispod peke, domaće zelje, povrće te autohtona jela poput pikatića, tripica ili vinskog gulaša.
Pelješac u Zagrebu predstavio se i svidio i najistančanijim nepcima. Za detaljniji i dublji pristup, smjer znate: na jug! Obitelj Rozić, uz vina proizvodi i ulja, oko 1000 litara godišnje a bavi se i turizmom te u svojoj obiteljskoj kući, na sjajnom položaju iznad plaže Prapratno i trajektne luke za Mljet, iznajmljuju i apartmane i sobe. I Rozić i OPG Antunović nude svoja izvrsna vina i ulja i autohtone delicije, dovoljno se samo najaviti. Sretan put!

Sharing is caring!