WOW i Kukuriku i primorski pjenušci se vole

WOW i Kukuriku i primorski pjenušci se vole 1

U predivnom ambijentu jednog od najpoznatijh restorana na sjevernom Jadranu i Kvarneru, u samom srcu Kastva, u restoranu Kukuriku, primorsko-istarske Wow-ice još su se jednom podružile na zanimljiv način. Organizaciju je preuzela aktivna Sara Prostran uz pomoć Margite Belušić-Gobić a druženje je bilo uz vino, naravno, a ovoga puta i iznimnu kuhinju maestra Nenada Kukurina. S obzirom da smo ušli u najveseliji mjesec u godini i druženje je odisalo tim svečanim tonom a namjera je bila i zaokružiti iznimno aktivnu primorsko-istarsku WOW godinu uistinu pomno odabranim pjenušavim vinima. Vino koja najbolje opisuje ovaj peroid godine i vino koje se najviše pije kad se slavi, upravo je – pjenušac pa je organizirana večer pjenušavih vina Primorja. Dvadesetak Wow-ica i simaptizerki uživalo je u čak osam pjenušavih vina koja su tijekom večeri prezentirali sami vinari. Kvaliteta pjenušaca ocjenjuje se izgledom mjehurića koji moraju biti sitni i mnogobrojni i kretati se s dna čaše prema vrhu. To se zove perlanje, pa su WOW-ice krenule u potragu za najljepšim perlama, tj. za savršenim mjehurićima primorskih pjenušavih vina. Čim su se skupile u predvorju restorana Kukuriku odmah je bilo jasno da će ovo biti jedna posebna večer. Pjenušac dobrodošlice koji je poslužio domaćin Nenad Kukurin, bio je rosé Ružica Vinodola od sorte frankovka iz Vinarije Pavlomir. Hladno predjelo sljubljilo se s pjenušcem Gospoja od sorte žlahtina iz vrbničke vinarije Toljanić te pjenušac San Marino od sorte žlahtina iz novovinodolske vinarije Pavlomir. Oba su se savršeno stopila s mariniranim brancinom u soku od agruma, tataki tunom i terinom od kozica. Toplo predjelo bili su njoki od buče s kozicama i školjkama a uz njih pjenušac Porin od žlahtine iz vinarija Katunar koji je predstavio Anton Katunar te pjenušac Valomet PZ Vrbnik, stakođer od slavne sorte žlahtine – o kojoj se pomalo spori potječe li originalno s otoka Krka ili pak novovinodolskog kraja. Bilo kako bilo, glavno je da je pjenušac fin. Fenomenalno glavno jelo bio je file ribe s povrćem u škartocu posluženo uz pjenušac 1288 vinarija Pavlomir a napravljen od 50% chardonnaya, 25% žlahtine i 25% bijelog pinota. Degustirao se i pjenušac Valomet Extra brut, cuvee od sorti brajdica, sansigot i kamenina – odreda autohtonih sorti kvarnerskih otoka, a iz vinarija PZ Vrbnik. „Šećer na kraju“ bio je desert koji je oduševio sve WOW-ice – kruška kuhana u žlahtini i muškatu odlično sljubljena s pjenušcem Biser Mora od žlahtine, vinarije Antona Katunara. Posebne zahvale idu vinarima koji su WOW-ice počastili svojom prisutnosti na večeri. Hvala Miroslavu Palinkašu iz Vinarije Pavlomir, Oliveru Stašiću koji je predstavio vinariju Toljanić (PZ Gospoja), glavnom enologu PZ Vrbnik Marinku Vladiću i Antunu Katunaru iz istoimene vinarije. Zajednički zaključak bio je da primorko-kvarnerski pjenušci imaju ozbiljan potencijal a opća želja: Ponovilo se!

WOW

Te naravno i Nenadu Kukurinu koji je savršeno spojio meni sa pjenušcima.

Osim sa svojim pjenušcima razveselio nas je gospodin Anton Katunar i kratkom pričom o povijesti pjenušaca u ovim krajevima. Pa smo tako doznale da je najstariji poznati opis proizvodnje pjenušavih vina u našem kraju iz edicije Vrbnik na otoku Krku, koja je izlazila u izdanju Akademije od 1899 do 1949. godine autora prof Ivana Žica iz Vrbnika. Najstarija etiketa pjenušavog vina ,iz ovih krajeva , je iz 1922 kada za potrebe svog hotela Volarić u Baški, Ive Šišulja proizvodi pjenušac i etiketira ga kao Bašćanska vodica. Imale smo priliku vidjeti predivne stare etikete, koje bi bez problema mogle i danas biti na bocama pjenušavih vina.

Zaključili smo da se ništa nije puno mijenjalo ni u marketingu.

Na jednoj staroj fotografiji imali smo priliku vidjeti reklamu za Nivea kremu, teniski reket i bocu pjenušca..i dandanas nudimo identične stvari turistima.

Predivna večer, puna smijeha, pozitivne energije, novih poznanstava i novootkrivenih pjenušaca prebrzo je došla kraju. Zaista jedna posebna večer u kojoj sve bilo savršeno.

Gospodi Katunar ispričao nam je jednu divnu anegdotu o Mozartu.

Kad su ga jednom zgodom pitali čega bi se odrekao glazbe,vina ili žena bez zadrške rekao je glazbe.

A kad su ga dalje nastavili pitati bi li se u tom slučaju odrekao žena ili vina, odgovorio je:

„Ovisi o godištu“…

Na kraju smo si zaželjeli još puno ovakvih predivnih druženja i da nam svima Nova 2018. godina bude u stilu ovih vina u kojima smo uzivalai: lepršava, zaigrana i vrlo pitka!

Jedna zanimljiva informacija koju sam našla o pjenušavim vinima, jeste li znali da u jednoj boci ima oko 250 milijuna mjehurića 🙂

Sharing is caring!