WOW @ Korčula Cross media, rujan 2014

WOW @ Korčula Cross media, rujan 2014 1

Predstavljanje Udruge Žene i vino – na Korčula Cross Media Lab 2014

Od 22. do 26. rujna, na prelijepim lokacijama Korčule i Pelješca, u organizaciji producentske tvrtke iz Zagreba, Moje Čarobne Misli d.o.o uz financijsku podršku Hrvatskog Audio Vizualnog Centra, Grada Korčule i drugih općina i TZ-a održan je DECro – Korčula Cross Media LAB – prvi međunarodni edukativni program posvećen pripovjednom turizmu.

Program je namijenjen povezivanju turizma i medijskih djelatnosti. Na njemu je sudjelovalo ukupno 50 polaznika, medijskih i turističkih profesionalca iz Hrvatske i Europe, od čega trećina upravo s područja organizatora. Cilj je bio pridonijeti proširenju sezone kroz suvremene cjelogodišnje krosmedijske edukativne programe, namijenjene ciljanim gostima. Tako se, uz pozicioniranje Korčule i Pelješca kao inovativnih edukativnih i putničkih destinacija, već radi i na otvaranju mogućnosti samozapošljavanja mladih kako bi se smanjilo njihovo iseljavanje.

20 predavača i mentora iz Hrvatske, Finske, Španjolske, Njemačke i Italije održalo je 25 stručnih predavanja, među kojima su najzanimljiviji :
1) Izlaganje najvećeg kataloga na svijetu “Neodoljiva Hrvatska” u suradnji s autoricom Sunčanom Matić i Gradskim Muzejem Korčule
2) Izložba “Tajne Macmalića”, udruge RUTA, Cres
3) predstavljanje žena vinarki Pelješca i Korčule u suradnji s udrugom WOW – Women on Wine

Marija Vukelić, dopredsjednica Udruge Udruga Žene i Vino predstavila je WOW međunarodnoj publici u vinariji Korta Katarina na Pelješcu. Ukratko je objasnila ciljeve Udruge, te važnost žena na vinskoj sceni Hrvatske i svijeta. Izdvojila je neke od važnih događaja i promocija u organizaciji WOW u tri godine postojanja, te istaknula PINK DAY, međunarodni festival ružičastih vina, čije je treće izdanje već u pripremi. Osim same promocije ružičastih vina, na sam Dan žena, iznimno je važan – humanitarni karakter manifestacije. Naime, svake se godine u humanitarnoj akciji skuplja novac za neku žensku Udrugu kojoj je – taj novac prijeko potreban.

Nakon uvodnoga dijela dopredsjednice, dvije članice s juga predstavile se svoja vina. Maja Cebalo, iz Lumbarde, s Korčule ispričala je priču o grku.

GRK je bijelo vino nastalo od istoimene autohtone hrvatske sorte grožđa što uspijeva u pješčanim vinogradima lumbardskog polja. Nije poznato je li ime dobilo radi profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista ondje osnovali svoju naseobinu. Plod te bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svjetlozelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi. Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, s lagano gorkastim završetkom. Grk prije svega voli sve ono najbolje što se lovi u moru, dobro se slaže i s najboljim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. Servira se ohlađen na 12-13ºC.

Vinski Pelješac predstavila je naša poznata vinarka Marija Mrgudić s glavnim adutom toga kraja – plavcem malim. Njezina najpoznatija vina Dingač Buru i Postup Mare dobro je opisala poznata sommelijerka Danijela Kramarić: “Gospođa Marija Mrgudić rođena Bura pod okom drži dva najekspresivnija i najdivnija plavca uopće!” Vinogradarstvom se bavi od malih nogu, a najviše je – kaže – naučila od majke, koja joj je prenijela obiteljsku tradiciju. I danas je majka prvi i najvažniji kušač svega što proizvede, nosi joj vina i čeka sa strepnjom što će Majka reći. Osim plavca malog, za Maru je važan i zinfandel, odnosno crljenak, koji je ona, uz pomoć partnera Amerikanca – Roberta Hermana Benmoschea – iz Amerika vratila doma .. .

Predstavljanje Udruge izazvalo je velik interes svih nazočnih sudionika za temu žena u svijetu vina. Nakon službenoga dijela ljubazni djelatnici vinarije Korta Katarina organizirali su domjenak s prigodnim kušanjem vina, na kojemu se još dugo u noć razgovaralo o eno-gastro turizmu u Hrvatskoj te potencijalu i važnosti ovih dviju predstavljenih hrvatskih sorti.

Sharing is caring!