WOW izlet u Pulu!

WOW izlet u Pulu!

Podrum Trapan, Enoteca Istriana & Medea vina

Da se ne bi (ni) slučajno pomislilo da WOW-ice „na terenu“, tj. izvan Zagreba, ne djeluju i nisu aktivne – dokazuju Riječanke/Primorke/Istrijanke! U nedjeljno jutro 20.9. osam WOW-ica je iz Rijeke krenulo na izlet, druženje i učenje o vinu – u pulsku Enotecu Istrianu čija je voditeljica WOW-ica s dugim stažem Alena Stuparić.  Jasno, pridružile su im se WOW-ice i simpatizerke iz Istre. Ništa ih nije moglo omesti u namjeri da se zabave i nešto nauče, kušaju i bolje upoznaju, pa čak ni činjenica da se upravo te nedjelje u Puli i okolici održavao Ironman Pula, najmasovnija međunarodna  triatlon utrka izdržljivosti (na kojem se takmiči i partnerica našeg dragog vinara Ivice Matoševića – Đurđica Orepić) – što je izazvalo popriličan prometni kolaps. Riječka ekipa odlučila je prije Pule prvo prošetati  prelijepim najjužnijim dijelom Istre i obići Park prirode „Kamenjak“ u Premanturi. Uživale su u  prekrasnim pejzažima  i prirodi koja se doista  može doživjeti svim osjetilima, posebice u jesen. Popilo se i prvo piće u Safari baru na samom vrhu Istre i nakon toga – ravno u Šišan, desetak kilometara od Pule, u posjetu WOW-simpatizeru i prijatelju, urbanom vinaru Brunu Trapanu. Njegov se podrum često naziva wine station – najjužnija vinska stanica u Istri.  Kušalo se  5 etiketa koje su trenutačno u ponudi. Prvo vino bilo je  rose imena „Rubi Rosé“ iz 2014., kupaža 4 crne sorte. Voćnost i mekoća merlota, snaga i tanična oštrina cabernet sauvignona, višnja i papar syraha sakrile su se iza terana koji svojom svježinom, voćnošću maline i cvijećem ljubičice dominira ovim roséom. Slijedila ga je svježa malvazija „Ponente“ iz 2014., čiji naziv govori o zapadnom vjetru koji puše u tom podneblju, a etiketu krasi slika psa istarskog goniča.  WOW-icama se svidjela odležana malvazija „Uroboros“ iz 2013., koja 11 mjeseci odležava u bagremovim bačvama, miriše na zrele kruške i zelene jabuke pokapane medom od kadulje, čajem od kamilice i cvijeta bazge. Vino traje i traje, a na kraju ostaje mineralno-slani dodir na usnama. Četvrto vino bilo je crno vino  Nigra virgo Revolution, kupaža 4 crne sorte koje je 2012. nagrađeno kao WOW crno vino godine na WOW izboru „ Što žene žele“. U tom kompleksnom vinu isprepliću se svježina i ljubičica terana, ribizl cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog, uz malinastu finoću merlota. Teranska svježina, floralnost i mladost, upotpunjena s ozbiljnom ekstraktnošću i taničnošću cabernet sauvignona, naslonjena na voćnost i papar syraha, završava voćnom mekoćom merlota. Bravo Bruno!

Kušanje je zaključilo vino Terra Mare, 100% teran iz 2013., rubinsko crvene boje, svjež, voćan, lagano taničan i pitak  – vino na koje  vinar  ozbiljno računa u budućem izričaju vinarije.

Nakon okrepljujućeg wine stationa WOW-ice su nastavile put i stigle na pulski Forum,  prelijepi središnji gradski trg još od osnutka rimske kolonije Pole gdje se nalazi Augustov hram koji svjedoči o davnoj prošlosti trga i grada. A upravo se ovdje nalazi  Enoteca Istriana gdje su domaćice večeri bile WOW-ice: sommelierka Alena Stuparić i vinarka Ivana Perišić, odnosno – njena Medea vina.  Kad su se ekipi pridružile istarske WOW-ice i simpatizerke, degustacija je mogla početi. Otvorio je pjenušac„Babos“ obitelji Giacommeti iz Vodnjana, od 100%  istarske malvazije. Aromatično, extra dry, vrlo zanimljivo pjenušavo vino nježnog mirisa i laganog okusa, finog „perlaža“, proizvedeno po Charmat metodi. Medea vina predstavljala je njihova enologinja Ivana Perišić, predivna  mlada žena prepuna znanja koje je nesebično podijelila s gošćama.  Medea  mlada malvazija 2014., tipičnog mirisa svježe malvazije (citrusne note, nježan miris cvijeća, agruma, zelene jabuke, vinogradarske breskve), laganog tijela,  bila je idealna kao aperitiv uz lagana predjela. Nastavilo se malvazijom “Montiron”-Trenutak strasti iz 2014. To je vino iz „posebno paženog i maženog“ vinograda proizvedeno na „starinski“ način.  Ovo vrhunsko vino osvaja elegancijom, intenzivnim mirisom, moćnim i harmoničnim okusom,  a preporučuje se uz intenzivnija riblja i mesna jela mediteranske kuhinje. Treće vino bio je   mladi  Merlot iz 2013., crveno vino idealno za konzumaciju upravo sada ujesen, voćnog mirisa, zaobljenog i baršunastog okusa,  s preporukom  za sljubljivanje uz prženu ribu,  ali to je i vino “za svaki dio dana” – kako kaže Ivana.  Degustacija Medea vina završila je  merlotom iz 2012.g  „Punta Greca“ proizvedenim iz  selekcioniranog grožđa,  ubranog u „pravom trenutku berbe“,  na najboljim  pozicijama vinograda  Marlere (Ližnjan), duže odležavanim u drvu, što je zahvaljujući  stručnim rukama mlade enologinje Ivane Perišić dalo harmonično  vino intenzivnog mirisa, punog tijela: vino za čuvanje ali i spremno za konzumaciju. Osim predivnih Medea vina  Agroprodukt d.o.o., tijekom večeri se degustiralo  i  njihovo izvrsno Salvela  maslinovo ulje. Točnije,  5 različitih monosortnih  maslinovih ulja:  Leccino, Istarska belica, Leccione, Pendolino i Buža, i jedno miješano pod  imenom Aurum. Svaka je WOW-ica među uljima pronašla svog favorita.

 Valja spomenuti i marljivu Marijanu  iz trgovine prirodne hrane Zelena (Smareglina 5, Pula) koja je cijelo večer iznenađivala raznim  specijalitetima organske-bio hrane (veganski sir, krekeri s lanom i medvjeđim lukom i chia sjemenkama, sushi bez ribe, zelena pizza, bezglutenski kruh , cremoso torta…).

Margita Belušić-Gobić, Alena Stuparić

Sharing is caring!