WOW-ice@ Dani otvorenih vrata peljeških podruma

WOW-ice@ Dani otvorenih vrata peljeških podruma 1

Dani otvorenih vrata peljeških podruma jedna je od najvažnijih aktivnosti koje u prosincu svake godine provode vinari uključeni u Udrugu Pelješki vinski puti i udrugu Plavac mali-Pelješac. Na ove, 9. po redu Dane otvorenih podruma – organizatori su, pod vodstvom Slobodana Rosića, pozvali i WOW-ice.

U petak 5. prosinca u Trpnju je prikazan film “DOSSIER ZINFANDEL” u organizaciji Udruge vinara i Društvo Bijači iz Kaštela, nakon čega je održano takmičenje u kuhanju dalmatinskog brodeta na kojemu je pobijedila upravo WOW ekipa pod vodstvom Marije Mrgudić s Pelješca i Marije Vukelić, dopredsjednice WOW-a, iz Zagreba. Čarobni sastojak (mješavinu posebnih mediteranskih začina) koji je u brodet dodala Marija Mrgudić, ne smijemo vam otkriti, ali ako dođete do njenog podruma, što vam iskreno preporučujemo, uz kušanje izvrsnih postupa i dingača – možda vam ona sama otkrije svoju magiju…

U subotu, 6. prosinca u Kneževom dvoru u Stonu organizirana je prezentacija vina i vinara s područja općine Ston, nakon čega se krenulo u obilazak peljeških podruma. WOW-ice su, u svome bogatom programu obišle vinariju Andrović i Miloš u Ponikvama, vinariju Putniković u Putnikovićima, vinare iz Janjine na zajedničkom predstavljanju, na kojemu se osobito istakla vinarija Bezek; te vinarije Matuško, Matković, Madirazza, Miličić, Kiridžija, Mrgodić – u Potomju.

U nedjelju, 7. prosinca, WOW-ice su posjetile OPG Antunović u mjestu Kuna, kušale njihov izvrstan sir i pršut, te posjetile farmu magaraca. Kratko su kušale vina i likere s OPG-a Violić s domaćicom Marinom, budućom WOW-icom, te uz stručno vodstvo naše najaktivnije „južne“ članice – Mare Mrgudić razgledale jedinstveni položaj Dingač. Na putu prema Zagrebu, nezaobilazan je bio i položaj Mili, koji datira (kao najbolji) još iz doba Dubrovačke Republike, te posebna vina istoimene vinarije, vrhunskoga pelješkog vinara Mihe Rozića.
I još malo o Dingaču …

Vino Dingač postalo je već statusni simbol, sveta tekućina, temeljena na tradiciji pravljenja vina na svom terroiru. U uvjetima mediteranske klime karakteristične po kratkim i blagim zimama, te dugim i toplim ljetima okupanim suncem, nastala su vina koja se odlikuju idealnim rasporedom alkohola, kiselina, minerala, tanina, boje, proteina i vitamina. Mikroklima i mikro reljef bili su presudni za stvaranje kvalitete, a sorta vinove loze plavac mali, kojeg zbog svoje otpornosti na sušu i rubinsko crvene boje u Dalmaciji zovu i “krv zemlje”, najbolje efekte dala je upravo u Dingaču. Dingač je vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla s ograničenih područja pelješkog poluotoka. 1961. godine zaštićeno je Ženevskom konvencijom i postalo je prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom. Dobiva se od autohtone sorte plavac mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka. Duboke je rubin crvene boje, iznimno osebujnog i raskošnog bukea, fino naglašene sortne arome i harmonične punoće okusa.

foto by JULIO FRANGEN
foto by SLOBODAN ROSIĆ s Pelješca

Sharing is caring!