WOW-ice u obilasku imotskog vinogorja

WOW-ice u obilasku imotskog vinogorja 1

Imotska krajina nije više asocijacija na kultne „Prosjake i sinove“ već sve etabliranija nova turistička destinacija koja osim prirodnih ljepota nudi niz autohtonih lokalnih proizvoda, među kojima su sve značajnija i imotska vina. Imotsko vinogorje najpoznatije je po sorti kujundžuša koja zauzima 90 posto svih vinogradarskih površina, a daje svježa, lagana i lepršava vina.

Zanimljivo je da je posljednjih godina u trendu proizvodnja crnih vina koja su po svježini i eleganciji sličnija bordoškim i istarskim crnim vinima negoli dalmatinskim. Želja za novim iskustvima i putovanjem odvele nedavno grupicu WOW članica upravo u taj kraj. Destinacija: vinarije Grabovac i Šimunović. Vinogradi GRABOVAC raspostranjeni su po raznim dijelovima imotskog vinogorja, ali najnoviji i možda najljepši je onaj na položaju Vučje drage odakle s 440 metara nadmorske visine puca prekrasan pogled na imotsko polje. Iskustvo u proizvodnji grožđa i vina u obitelji Grabovac prenosi se već dvjestotinjak godina o čemu svjedoči i priznanje iz 1812. koje su dobili za svoja vina od francuskih (Napoleonovih) vlasti. Novi početak obiteljske tradicije datira od 1992. godine čime ulaze u red pionira hrvatskog vinarstva. Danas je Grabovac najveće vinarsko ime ovoga kraja, ali i velikoga dijela srednje Dalmacije. Vlasnici su suvremene vinarije sa suvremeno opremljenom kušaonicom koja nudi 16 respektabilnih etiketa, vina od mnogobrojnih sorti kao što su: kujundžuša, chardonnay, sauvignon blanc, žilavka, sivi pinot, trnjak (!), vranac, cabernet, merlot, syrah…od kojih je zasigurno najpoznatije crno vino s etiketom –  Modro jezero.

Osim navedenih mirnih, obitelj Grabovac je prva u Dalmaciji počela proizvoditi pjenušava vina – bijelo i rosé. Vjerovali ili ne, ali uz ukusne zalogaje „dalmatinskog slow fooda“ – pršuta i sira, domaćini su WOW-icama ponudili na degustaciju čak 13 različitih vina. Teško je bilo izabrati svog favorita jer je svako, počevši od pjenušca, preko svježih bijelih, preko roséa, sve do odležanih crnih – ostavljalo izuzetan dojam bilo mirisom ili okusom. Otac Ante sa sinovima Grabovac, od kojih je jedan mladi agronom a drugi ekonomista, još jednom potvrđuju činjenicu da je  složna i vrijedna obitelj najbolji temelj uspješnog privatnog biznisa.

Pune dojmova, WOW-ice krenule u obilazak grada i nezaobilaznih jezera: Crvenog i Plavog. Naravno, usput treba snimiti nekoliko fotografija jer tko će utiscima vjerovati samo „na riječ“ 😉  Put vodi preko Starog mlina Zdilara prema Glavini Donjoj gdje je vinarija ŠIMUNOVIĆ. Ispred zgrade doček za WOW-ice pripremili su simpatični domaćini, kao od stijene odvaljen Tihomir Šimunović i njegova glasnogovornica, supruga Nada. Šimunovići su mladi vinari koji su vlastite vinograde počeli podizati tek 2005. godine. Na površini od 1,5 hektara zasadili su trsove kujundžuše, vranca, merlota, trnjaka i cabernet sauvignona. Već spomenute vrste, nadopunjene su sadnicama chardonnaya, žilavke, pošipa i syraha. Izgradili su i podrum s kušaonicom gdje promoviraju svoja vina uz dalmatinsku peku i druge delicije.

Uživalo se u raznim vinima, od osvježavajuće Kujundžuše, harmoničnog Bilog vuka-kupaže chardonnaya i žilavke i roséa Šimun, sve do crnog Šimuna (kupaže trnjaka, vranca, merlota, caberneta i syraha). Kujundžuša i crni Šimun su vrhunska, mnogostruko nagrađivana vina kako na lokalnoj razini, tako i na široj vinskoj sceni: Sabatina, GAST. Pred Šimunovićima je sigurno uspješna budućnost, posebno kad stasaju njihova četiri sina i pomognu roditeljima na njihovom vinskom putu. Bio je to veličanstven i velikodušan dan za WOW-ice. Uživale su ne samo u izvanrednim okusima vina i divne domaće hrane, nego i u  sunčanom i toplom vremenu, a u smiraj dana krenule su kući…sretne i zadovoljne.

Adela Gizdić & Adela Visković

Sharing is caring!