WOW i Njemačka se vole, Zum Wohl!

WOW i Njemačka se vole, Zum Wohl! 1

U mjesecu ljubavi, udruga WOW zaljubila se u njemačka vina. Na poziv supruge veleposlanika Njemačke, gospođe Katje Heusel, velike ljubiteljice njemačkih i hrvatskih vina, WOW-ice su se u velikom broju okupile u već poznatom ambijentu naše Auguste Fabijanić, dućanu Sol i Papar u Vlaškoj, gdje su imale iznimnu priliku kušati najdraža vina gđe. Heusel koja je za ovu priliku dobavila direktno iz Njemačke. Vina su se savršeno sljubila s kremastim sirom, Spundekäse, iz pokrajine Rheinhessen, koji se tradicionalno služi uz vino i perece. Recept za isti vam donosimo na kraju članka.

Kušanje je vrlo profesionalno vodila gđa. Heusel, a za ovu je prigodu čak i pripremila letke s informacijama o pokrajinama i vinima koja smo kušali. Zanimljivo je da na ovom kušanju nije bilo nijednog Rieslinga kao ni vina iz Mosela koja su u svijetu najpoznatija njemačka vina, nego je ideja bila predstaviti nešto manje poznate vinske dragulje. Počeli smo s drugom najvećom njemačkom regijom iza Mosela, pokrajinom Pfalz i Blanc de Noir Merlotom Eins zu Eins, 2015., proizvođača Diehl. Merlot zaista nije jedna od čestih sorti u Pfalzu koji sa svojom umjereno toplim klimom najbolje iznosi Riesling, Dornfelder, Müller-Thurgau i Portugiser. Ovaj Blanc de Noir Merlot imao je prekrasnu boju lososa, na nosu dosta kompleksan za bijelo vino s notama maline, bijelog ribizla, cvjetnih nota i zelene jabuke u tragovima. Na nepcu srednje punog tijela s balansiranom kiselinom i finom mineralnošću te srednjim završetkom.

Drugo vino koje smo kušali zaista je jedan od rariteta i odnijelo je najviše simpatija, a radi se o Dagernova, Spätburgunderu Weissherbst, 2014. iz doline rijeke Ahr (poznate i kao Ahrtal). Ovo bijelo vino od Pinot Noira je možda najzanimljiviji uzorak koji smo kušali kada uzmemo u obzir tešku dostupnost Pinot Noira iz Ahra te njihov streloviti uspon na svjetskoj PN sceni gdje ih se hrabro uspoređuje s ponajboljim burgundijskim primjercima. Ahr je mala sjeverna pokrajina vinske Njemačke, zaštićena Eifel planinom, a ponajbolji vinogradi su na južnim padinama. Više od 60% proizvodnje otpada na Spätburgunder (odnosno Pinot Noir), a slijede Portugiser, Riesling, Müller-Thurgau i Dornfelder, sorte većine njemačkih vinskih regija. Ovaj divni Pinot bio je nježne losos boje, s izraženim aromama jagode, naranče, ananasa, crvene jabuke i vrlo voćan u ustima s lijepo balansiranim svilenkastim tijelom i osvježavajućim kiselinama. S vrlo niskim alkoholima od 11,5%, divno je klizio niz grlo i tražila se čaša više.

Nahe je je regija između dolina Rajne i Mosela, a također ju, kao i Ahr, presjeca rijeka Nahe i njezini pritoci. Uz umjerenu klimu s povremenim mrazovima, ovdje pak vladaju bijela vina, prvenstveno Riesling i Müller-Thurgau. WOW-ice su, međutim, kušale nešto potpuno drugačije: Genheimer Kiltz, Sauvignon Blanc, 2014., jedan školski odrađen SB, vrlo aromatičan i mineralan s istaknutom aromom ogrozda, srednjim tijelom, visokim kiselinama i izraženom mineralnošću. Drugo vino iz doline Nahe bilo je Heinrich Schmidt Weissburgunder, 2014. (Pinot Blanc). Ove vinograde oko sela Windesheim smatraju njemačkom Burgundijom jer se tu uzgajaju uglavnom sorte Pinot Noir, Pinot Blanc i Pinot Gris. Vina su punog tijela, elegantna i kremozna te su odlična vrijednost za uloženi novac.

Uz kremasti sir i perece iz Reinhessena, a sir je naišao na opće oduševljenje, kušala su se i vina iz iste regije. Bio je to Peth Wetz Sauvignon Blanc, 2014, punijeg i bogatijeg tijela od onog iz Nahe. Na nepcu je pokazao izvrsnu kremoznost i naprosto se savršeno sljubio s perecima i Spundekäseom.

Uz veselu priču o hrvatskim i njemačkim vinima te najdražim etiketama, sličnostima i različitostima vinskih scena naših država, druženje se odužilo do dugo u večer.

 

RECEPT ZA SPUNDEKÄSE:

200 g svježeg kravljeg sira

200 g ABC sira

200 g vrhnja Milerama ili skute

1 crveni luk

češnjak 2 režnja

sol

papar

crvena paprika (slatka)

 

Piše: Martina Bek, WSET level 3

Sharing is caring!