WOW i austrijska Štajerska – vole se javno

Grupna slika Wowica i domaćina kod Gollesa u podrumu

“Putovanja rađaju misli i potiču unutrašnje dijaloge. Postoji gotovo neobična uzajamnost između onoga što nam je pred očima i misli koje imamo u glavi: velike misli ponekad zahtjevaju velike pejzaže, nove misli traže nova mjesta. Razmišljanja okrenuta nama samima, koja bi inače bila sklona izvjesnoj tromosti, sada su potpomognuta protokom pejzaža”

kaže Alain de Botton. I ima pravo.

WOW-ice su nedavno posjetile zemlju reda, rada i discipline, ali i divnih vina, predanog obiteljskog rada, izvrsnih octeva – Austriju, točnije – njenu pokrajinu Štajersku. U aranžmanu koji je omogućio Vivat fina vina na čelu s Moranom Petričević, a uz pomoć Ive Drganc – posjetile su vinariju Sattlerhof i manufakturu Gölles koja proizvodi octeve i rakije voćnih okusa. Ta je subota osvanula prekrasna, okupana suncem – pa nije bilo teško rano ustati da bi već u 11 sati stigle u čuvenu vinariju Sattlerhof u Gamlitzu. Willi Sattler jedan je od predvodnika novog austrijskog vinskog vala a njegov čuveni Sattlerhof jedna od najprestižnijih austrijskih vinarija. Baš kao i u susjednoj Sloveniji, južni dio austrijskog dijela Štajerske iskazao se kao idealno područje za uzgoj sorti Morillon i Sauvignon blanc. No, uspjeh ne dolazi sam od sebe nego je redovito rezultat mukotrpnog rada i strasti, pa tako i u ovoj obitelji predanost poslu idu ruku pod ruku. Upravo je to deviza dvojice braće Sattler i njihovih obitelji koji proizvode visoko kvalitetna vina, vode vinariju, gourmet restoran i gourmet hotel. Njihovi sinovi već su diplomirali i polako ulaze u posao s vinima pa oni unose novine i drugačiji pristup proizvodnji vina, dok je kćer, likovna umjetnica, zaslužna za umjetnički izraz na etiketama. Beskompromisna kvaliteta, maštoviti prostor u kojem se spajaju tradicija i nova dizajnerska rješenja oduševili su WOW-ice. Nakon što je Willie Sattler pokazao vinograd i objasnio kako je pješčana zemlja izuzetno pogodna za bijele sorte grožđa kušalo se 15-tak bijelih vina i dva crvena (Zweigelt i Blauburgunder), ručak je bio organiziran vani, na suncu a na jelovniku su bili pravi austrijskih specijaliteti – „pohani picek“ i štrudla od jabuka sa šlagom.

Odmah nakon ručka – pokret prema drugom domaćinu – austrijskom “kralju” voćnih octeva i rakija u romantičnom mjestu Riegersburg. Mjesto je uočljivo već iz daljine i prepoznatljivo po dvorcu- utvrdi koja stoji na vrhu velike stijene i para plavo nebo iznad sebe. Manufaktura Göles uistinu je impresivna priča. Specijalizacija su im najfiniji destilati (rakije) i octevi a radom i posvećenošću stekla je reputaciju jednog od najvažnijih i najprestižnijih austrijskih proizvođača. Manufaktura je i članica ugledne grupe nekoliko austrijskih vinara Premium Estates of Austria. Gölles je istinski artisan u svom poslu, a ključ uspjeha dobrim dijelom je obiteljski baziran posao i bliska suradnja obitelji sa susjednim gospodarstvima. Obitelj je nosilac cijele priče: Alois, naime ima tri sina koji nastavljaju njegovim stopama. Najvažniji su voćnjaci na brežuljcima koji okružuju imanje, a u kojima rastu sve moguće sorte voća od kojih se proizvode Goellesovi čarobni “napitci”. – Sve smo ih probali – pričaju WOW-ice i oduševljeno kažu: – Svo vrijeme s nama je bio i na nas „pazio“ sam“kralj“, Alois Gölles. A ako i nije kralj, unatoč tome što ga tako zovu, svakako je gospodin u pravom smislu te riječi: vlasnik, inovator i vizionar koji je carstvo finih octeva i rakija zamislio i – stvorio. Proveo je s nama više od 4 sata. Sve nam je strpljivo objasnio, pokazao i onda malom pipetom dao na kušanje sve što proizvodi. Bilo je očito s koliko ljubavi i strasti pristupa poslu koji je ujedno i njegov – život. – kažu WOW-ice.

S pravom se kaže da onaj tko jednom proba Göllesove octove, više ne pomišlja začiniti salate ili druga jela s nečim manje dobrim.
Nakon kušaone i kupnje proizvoda Allois Göles je gošće iz Hrvatske poveo na večeru u svoj predivni hotel koji iz svih prostora hotela (soba, bazena, restorana) ima pogled na romantični dvorac na vrhu litice. Hotel nosi ime i oznaku: Genusshotel – što u prijevodu znači Hotel za uživanje, a WOW-ice su se uvjerile da je tome tako. Itekako! – Nažalost nismo imale dovoljno vremena za uživanje u svim blagodatima tog maloga raja ali ćemo sigurno uskoro ponovno navratiti. Kako i ne bismo kad je ovaj mali raj na svega 2,5 sata vožnje od Zagreba. Zanimljivo je da je dojam da je sve mnogo udaljenije – jer sve funkcionira besprijekorno.
Poduzetnici kao što je obitelj Sattler i Gölles odlično funkcioniraju i povezani su sa svim malim domaćim proizvođačima u okolici. To je, naravno, jednostavan i pravi put za razvitak cijeloga kraja. Svako dvorište, svaki mali biznis – besprijekorno uređeni, a – turizam cvjeta i ljudi istinski uživaju u svom predanom poslu što se osjeća na svakom koraku. Ma, proljeće se nije moglo bolje najaviti.

A.M.

Autori fotografija: Alis Marić, Nikolina Nerat i Morana Petričević

Sharing is caring!