WOW Božićni domjenak 2013

WOW Božićni domjenak 2013 1

Ove su godine Wowice svoj božićni domjenak organizirale u zagrebačkom restoranu Pauza, u Preradovićevoj 34 , na kojem su se uz slasne zalogaje kušali pjenušci i vina s Plešivice.

Pjenušac dobrodošlice DIPLOMAT TOMAC predstavila je draga WOW članica Plešivičanka, Martina Tomac.
DIPLOMAT je izvrstan pjenušac s 13 % alkohola, ima ga svega pet tisuća boca a nedavno je izašao na tržište nakon četiri godine u podrumu. Iz berbe je 2009., iz vinograda u kojem je dvije tisuće trsova na čuvenoj Šipkovici, mikrolokacija Kraljeva Vila (nekad ga je držao Kralj, najveći bačvar u tom kraju). Grožđe je 80 % chardonnay, te žuti plavec, odlična sirovina baš za šampanjce. Ima 13 % alkohola; tek 5000 boca. U tom se vinogradu bere grožđe za tzv. Diplomatsko vino, a ove su ga godine brali predsjednik Josipović i 40 predstavnika diplomatskog kora.
Osim nadaleko poznatim pjenušcima i vrhunskim vinima, obitelj Tomac iz Donje Reke pokraj Jastrebarskog, može se pohvaliti i prvim pjenušcem na svijetu od vina iz amfore! Zvonko Tomac i sin Tomislav rijetki su naši vinari, a i u svijetu ih je malo, koji vina rade tako da se ukopavaju u zemlju u amforama, posebnim glinenim posudama proizvedenim u Gruziji.
Uz predjela, salatu s „Black Tiger“ kozicama, panirane rolice s povrćem i piletinom uz slatko ljuti chilly te uz domaće nareske i sireve, lijepo se sljubio i pjenušac Šember Rosé, koji je predstavila istaknuta WOW-ica IVANKA ŠEMBER.
Na vinorodnim obroncima Plešivice, obitelj Šember i njihovi potomci već se više od stotinu godina bave proizvodnjom autohtonih vrhunskih vina (žuti plavec, graševina, portugizac, rajnski rizling, chardonnay, bijeli i crni pinot). Ovaj pjenušac Rosé zadržao je voćnost crnoga pinota, i, iako još razigran, lijepo je uravnotežen. Arome i ruralni karakter naglašavaju plešivički terroir.
Uz glavna jela, fuže s tartufatom i wok s piletinom i povrćem, nova WOW članica, DRAGICA REŽEK, predstavila je Plešivicu kao jednu od najznačajnijih hrvatskih vinskih regija, jedinstvenu po vinogradarskim amfiteatarskim položajima na kojima se od davnina uzgaja vinova loza i proizvodi kvalitetno grožđe te vrsna vina. Od bijelog grožđa : graševina, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac zeleni, sauvignon bijeli, rizling rajnski, traminac crveni, traminac bijeli, rizvanac, chardonnay, neuburger, veltlinac crveni, veltlinac zeleni, šipelj, plavec žuti, muškat bijeli, muškat žuti, muškat ottonel, zelenac slatki bijeli, manzoni i moslavac, a od crnog : frankovka, portugizac, pinot crni, merlot crni, zweigelt i lovrijenac.
Upravo Drago Režek (1953.-2008.) postavio je temelje moderne enologije u svojem kraju. Bio je prvi diplomirani enolog u Plešivičkom kraju koji je počeo transformirati svoje gospodarstvo u tržno, napunio prve boce u podregiji i poslao ih na tržište. Danas obrađuju 4,5 hektara vinograda koji su smješteni na poznatom položaju Veselnica, gdje su Hisi i vinogradi bili podizani još za vrijeme Marije Terezije.
Njegova supruga, Dragica Režek predstavila je izvrsni svježi Zeleni Silvanac, Rizvanac (kupažu rizlinga i silvanca), Chardonnay te Pinot Crni, sva iz berbe 2012. Zeleni silvanac je uobičajeno zelenkasto-žute boje, harmonično, pitko vino fino oblikovanih voćnih aroma zelene jabuke, ugodnih kiselina, a u ustima djeluje svježe i lepršavo. Sortu hrvatskog naziva Rizvanac križanjem je dobio H.Muller iz švicarskog kantona Thurgau u institutu u Geisenhem 1882. godine i to od Rajnskog Rizlinga i Plemenke bijele. Rizvanac je vino natprosječne kvalitete, svjetlozelenkasto-žute boje, nježne plemenite cvjetne arome i gotovo savršenog sklada i laganih voćnih okusa. Chardonnay je Režekovo najtrofejnije vino, više puta nagrađivano, bilo u klasičnoj ili sur lie varijanti. Vino je nešto viših alkohola, izraženih voćnih aroma koje podsjećaju na oskorušu, krušku, marelicu, a posebnu uzbudljivost okusa daje mu aroma koja podsjeća na ananas i zrelu dinju. Puno je i kremozno, zaokruženo nenametljivim kiselinama, u ustima slatkasto. Crni Pinot Režek (francuska sorta zaštićenog naziva Burgundac crni) aromama primarno podsjeća na tamno voće (višnja, suha šljiva). Godina dana dozrijevanja u barrique bačvicama daje mu osebujan bouqet (smokva, rogač) koji se osjeća uz blagu trpkost. Prepoznatljive su i arome dima finog duhana, vanilije, crvenog papra. Nakon svega, trebalo je naći snage i za desert, i to božićne kolačiće također s Plešivice. Autorica: Dragica Golojuh, dok je izvrsnu orahnjaču iz plešivičkog restorana KARLO poslala vlasnica gđa Marijana Navoj. I uz slastice je bilo iznenađenja – desertni crni pinot Režek – prava poslastica za kraj večeri!
Nakon ovoga druženja već se smišlja nova „vizita“ na Plešivicu, s radionicom sljubljivanja plešivičkih autohtonih slastica s vrhunskim plešivičkim vinima…

WOW za Plešivicu, Plešivica za WOW!

Sharing is caring!