Prosecco, pjenušavi talijanski zavodnik
Ovih dana, WOW-ice Sanja Muzaferija i Marija Vukelić su u društvu odabranih novinara posjetile talijansku pokrajinu Veneto, točnije – Bottega SpA, tvrtku koja se nalazi nedaleko gradića Conegliana, na pola puta između Venecije i Dolomita. Krajolik je to u kojem očaravaju vinogradi sorte grožđa glera, posađeni u uredne redove, a putem se ukaže i poneki krasni drevni dvorac ili vila sagrađena u venecijanskom stilu. Usred pitoresknog krajolika nalazi se mjestašce Bibano di Godega gdje je vinarija i tvrtka Bottega SPA. Uz izvrsni prosecco, proizveden 100% od grožđa prosecco ili glera, Bottega nudi i druga pjenušava vina te prestižna crvena vina poput Amaronea ili pak toskanskog Chiantija Classica i Brunella di Montalcina, a impozantan je i izbor rakija i likera, poput rakije s bijelm i crnom čokoladom ili odležanih, barikiranih rakija (Riserva privata Barricata Amarone). Bottega svoje proizvode izvozi u 120 zemalja a prisutna je u većini bescarinskih zona u zračnim lukama cijeloga svijeta. Svake se godine u Bottegi, točnije u Villi Rosini, velikom zdanju iz 19. stoljeća, organizira tradicionalni „Festival berbe”, pravi ritual iz kojeg izviru trenuci povijesti čemu uvelike pridonose gosti, glumci iz Venecije, odjeveni u tradicionalnu odjeću iz 18. stoljeća, bogata ljetna večera u vrtu te koncert klasične glazbe: najčešće opera pod zvijezdama. A sve počinje i završava – proseccom, laganim i osvježavajućim pjenušavim vinom, idealnim kao aperitiv ili pratnja laganih jela, salata, pršuta San Daniele i mladih sireva. Ime mu se spominje još u 18.stoljeću, negdje oko 1754., a priča se da je i davno prije, Livia, supruga prvog rimskog cara Augustina, rado pila Puxinum “Pucino”, (u književnosti poznat kao prosecco), čije je grožđe skupljano “na padini planine Contuel okrenute prema Jadranskom moru, na par tisuća km udaljene od Trsta.” Danas, pak, prosecco je jedno od najpopularnijih pjenušavih vina na svijetu. Proizvodi se charmat metodom u kojoj se druga fermentacija događa u inox tankovima pod tlakom, a ne u bocama kao kod šampanjca. U proizvodnji prosecca cilj je maksimalno sačuvati sortne karakteristike i voćne arome, za razliku od mineralnih, fermentativnih i oksidativnih aroma koje susrećemo u šampanjcima. Prosecco može biti frizzante (blago pjenušav) ili spumante (više pjenušav). Većina ih ima izuzetno izražene voćne arome s naglaskom na citruse, breskve, marelice, svježe jabuke… U vinariji Bottega grupa odabranih hrvatskih novinara i WOW-ice koje su organizirale ovo sudijsko putovanje kušalo je nekoliko pjenušaca, a najbolji je bio Bottega Gold – brut pjenušac, proizveden vinifikacijom grožđa glera iz područja Valdobbiadene koje je poznato po proseccu a nalazi se u blizini predalpske zone Veneta a karakterizira ga idealna klima za ovu vrstu autohtonog grožđa. Bere se ručno, nježno preša u podrumu a mošt se , da bi se sačuvala svježina, čuva u čeličnim spremnicima, na niskoj temperaturi. Slijedi fermentacija u tanku tijekom 40 dana pri kontroliranoj temperaturi od 14-15 °C uz dodatak odabranih kvasaca (charmat metoda). Zlatna butelja štiti vino od svih izvora svjetlosti, zadržavajući arome i svježinu i dajući vinu dulji život.
Kažu da je šutnja zlato, ali u ovom slučaju – mi želimo viknuti svijetu: kušajte prosecco iz zlatne (i ružičaste) Bottegine boce.
M.V. i S.M.
Sharing is caring!