WOW @ Abeceda finih zalogaja na Ž – Žlahtina & žganci

WOW @ Abeceda finih zalogaja na Ž - Žlahtina & žganci 14

ABECEDA FINIH ZALOGAJA je mini projekt koji je autorski osmislila dopredsjednica udruge WOW, Marija Vukelić, a u okviru kojeg će povremeno sljubljivati vina, ponajprije hrvatske sorte & vinare s jelima koja im pašu po – abecedi. Ne zato da bi se nužno spojili u najboljem mogućem „pairingu“ slova, iako će se tomu težiti, nego da bismo zajednički učili, slobodno razgovarali i uživali u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu. Zašto baš abeceda? Abeceda je sinonim za početak i poziv – da nakon prvog slova idemo dalje. S jednim se slovom teško može složiti suvisla rečenica, a s cijelom abecedom pišemo priče, pa i romane.

Abeceda finih zalogaja svakom vinu i svakom jelu prilazi ispočetka, kao prvi puta (a prvi se uvijek pamte), od osnove, imena, početnog slova… A potom, dodajući nova slova tj. nove informacije, zajednički ćemo slagati i složenije rečenice. Početnici će krenuti od početka i putem napredovati, a poznavatelji će dobiti priliku saznati više.

Svakoj će edukacijskoj večeri nazočiti vinar, jer vina su ta koja „traže“ onaj pravi zalogaj, a s vinarom ćemo saznati sve tajne imena, tla, loze, grožđa, podruma, boce i čaše… Zalogaji će nas potaknuti da zajedno razmislimo i – zaključimo kakva je kompozicija, ili – bolje rečeno – rečenica.

Prva Abeceda finih zalogaja – na slovo Ž – održala se u restoranu Pauza, u Zagrebu, 16.10.2014.

Predstavljena je žlahtina vinarije Šipun u kombinaciji sa žgancima. Žlahtina, kao autohtona hrvatska sorta, polako ali sigurno vraća svoju staru slavu: lagana je i pitka, lijepe kompleksnosti i tijela, a žganci su jednostavno i zdravo jelo naših starih, koji u modernoj izvedbi mogu postati specijalitet. Sljubili smo ih s jednostavnim jelima (s ribom i mesom) koja svatko može lako pripremiti i kod kuće. Uz žlahtinu, predstavljena je još jedna autohtona sorta- Sansigot (sušćan).

Menu

Žganac s okusom žalfije & Žlahtina Šipun 2013
Žganac u (bijelom) brudetu od žlahtine & Žlahtina Šipun 2013
Nije više Ž – ražnjić od janjetine u umaku od šumskog voća i sansigota & Sansigot Šipun 2011
Vrbnički presnec & Sansigot Šipun 2011
Krčki ovčji sir & Sansigot Šipun 2011
Glazbeni trenutak – zagrebački glas & kvarnerska gitara
(Tvrtko Stipić & Mario Šimunović)

Likovni doživljaj Kvarnera: Claudio Frank

Vinar domaćin bio je Ivica Dobrinčić, iz vinarije Šipun, iz Vrbnika na otoku Krku, predstavnik obitelji koja se vinogradarstvom bavi kroz nekoliko generacija, dok su rasadničarstvo i proizvodnja vina novijega datuma. Vinarija Šipun mala je – ali značajna vinarija. Posljednjih nekoliko godina proizvodi vrbničku žlahtinu vrhunske kvalitete kojom značajno pomiče dosadašnje granice saznanja o potencijalu sorte. Osnovni posao kojim se pored vinarstva bavi je za Vrbničko polje važna proizvodnja loznih cijepova žlahtine i rasadničarstvo. Dobrinčićevu žlahtinu prepoznat ćete pod nazivom Žlahtina Šipun. Osim žlahtine, veliki povratak na tržište doživljava autohtona crna hrvatska sorta sušćan tj. sansigot. Ovu gotovo zaboravljenu i napuštenu sortu razmnožio je upravo Ivica Dobrinčić. Zasada je on ima u malim količinama, do 1200 boca godišnje, ali zavidne kvalitete.

Vinarija Šipun tako je, na ovoj prvoj Abecedi finih zalogaja – predstavila najjače (autohtone) vinske adute otoka Krka: vrbničku žlahtinu i sansigot! A to nije sve. Najavljen je povratak sorte trojišćina od koje bi za par godina na tržište trebao doći – opolo. Čekamo ga s nestrpljenjem – za PINK DAY 2016 😉

Sharing is caring!